Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

Πόσο κοστίζει μια θέση στη βιτρίνα για ένα βιβλίο;


Με τι κριτήρια τοποθετείται ένα βιβλίο σε βιτρίνα; Από τι εξαρτάται η παράταση της παραμονής του στους πάγκους; Τι χρειάζεται για να υψωθεί ένας πύργος με αντίτυπα του ίδιου τίτλου σε περίοπτη θέση, δίπλα στο ταμείο ή στην είσοδο του καταστήματος;

 

 

fos0500272-1920x1257Σε μια ιδανική εποχή, σε μια ιδανική κοινωνία, θα περίμενε κανείς ότι τα βιβλιοπωλεία, που χαίρουν καλής φήμης ως ζωντανά και ενημερωμένα, θα είχαν ειλικρινείς σχέσεις με την πελατεία τους. Ότι θα αναδείκνυαν, με άλλα λόγια, τις πιο ενδιαφέρουσες από τις νέες κυκλοφορίες εμπιστευόμενα την κρίση του προσωπικού τους, ότι δεν θα δημιουργούσαν ψεύτικες εντυπώσεις για την εμπορική απήχηση ορισμένων έργων, ότι θα σφυρηλατούσαν τη φυσιογνωμία της επιχείρησής τους υποστηρίζοντας χωρίς αντάλλαγμα ό,τι θα άξιζε να διαβαστεί.

 

Αλματώδης αύξηση

 

20-wraiotera-vivliopwleia-07Η πικρή αλήθεια είναι πως η λογική του σουπερμάρκετ έχει αγγίξει προ πολλού το «προϊόν» του βιβλίου. Η αλματώδης αύξηση της βιβλιοπαραγωγής στα χρόνια της πλαστής ευημερίας, σε συνδυασμό με την εξάπλωση των μεγάλων αλυσίδων και την ένταση του εκδοτικού ανταγωνισμού, οδήγησε στην ανάπτυξη καινοφανών για το χώρο μεθόδων μάρκετινγκ. Άλλο όμως να υποψιάζεσαι τι συμβαίνει, και άλλο να ‘xεις μπροστά σου φρέσκους τιμοκαταλόγους και να διαπιστώνεις με τα μάτια σου πόσο ακριβώς αποτιμάται η κάθε προσφερόμενη υπηρεσία.

 

 

Ιδού μερικά παραδείγματα…

 

Δεν είσαι ακόμα μέλος?  Έλα στη συντροφιά μας >>>

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

(2016)

 

Η βιτρίνα του «Παπασωτηρίου» επί της Πανεπιστημίου παραχωρείται έναντι 200 ευρώ τη βδομάδα, ενώ στα καταστήματα του Mall και του Golden Hall, έναντι 150 ευρώ. Το ίδιο ποσό, 150 ευρώ, απαιτείται και για μια ντάνα ογδόντα αντιτύπων που θα λειτουργεί σαν κράχτης στα παραπάνω βιβλιοπωλεία επί ένα δεκαπενθήμερο. Όσο για την προβολή ενός τίτλου στο υποκατάστημα του αεροδρομίου επί έναν μήνα, αυτή αποτιμάται στα 1.500 ευρώ. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ (23%).

 

Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και το «Public», όπως και ο «Ιανός». Προς τα έξω, ο επικεφαλής του τελευταίου, Ν. Καρατζάς, περιγράφει τη κατάσταση ως εξής: «Η πολιτική χρεώσεων αφορά ειδικούς χώρους, ειδικές θέσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος εκδότης για να προβάλει περαιτέρω κάποιο βιβλίο, αν το κρίνει απαραίτητο. Τα συγκεκριμένα σημεία προβολής διατίθενται και με ειδικές εκπτώσεις, ανάλογα με τη χρονική περίοδο, το συνδυασμό των προβολών αλλά και την ευρύτερη συνεργασία με τον εκδότη».
Ωστόσο, στο σχετικό φυλλάδιο αναφέρεται ρητά ότι «η προβολή σε πάγκο σε κεντρικό σημείο» και η «προβολή σε επιδαπέδιο πύργο» στα καταστήματα της Σταδίου και της Αριστοτέλους αντίστοιχα, κοστίζουν 1.000 ευρώ αν πρόκειται για το Δεκέμβριο, 800 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 500 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Η προβολή στην κεντρική βιτρίνα κοστίζει από 130 έως 1.800 ευρώ, ανάλογα με τη σεζόν και με την ποσότητα των τοποθετούμενων αντιτύπων, ενώ στη βιτρίνα με τις παιδικές εκδόσεις οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 80 και 1.080 ευρώ.

 

Στο χορό μπήκε πρόσφατα και ο «Ευριπίδης», ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία του Χαλανδρίου, που μόλις απέκτησε νέο υποκατάστημα στην Κηφισιά, προτείνοντας, πέρα από την ανάρτηση διαφημιστικών μπάνερ, προωθητικές ενέργειες του τύπου «Ο εκδότης του μήνα» ή το «Βιβλίο του μήνα». Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του, Θ. Βασιλόπουλος, «οι πρακτικές αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές…». Ο Βαγγέλης Τρικεριώτης, πάντως, από την «Πρωτοπορία», προτιμά «μια συμφωνία στα ίσα μ’ έναν εκδότη, παρά την υιοθέτηση ανάλογων πρακτικών», ενώ ο ιδιοκτήτης της «Πολιτείας», Νίκος Λιβέριος, μολονότι μπήκε κάποια στιγμή στο δίλημμα, αποφάσισε να απέχει: «Θεωρήσαμε καλύτερο να προτείνουμε τι αρέσει σ’ εμάς, παρά να δεσμευόμαστε από τέτοιες συμφωνίες με τον εκδοτικό κόσμο».

 

ΠΗΓΗ

 

Δεν είναι να απορούμε πλέον ΓΙΑΤΙ οι νέοι συγγραφείς χάνονται μέσα στα “θολά νερά” της σημερινής εμπορικής κατάστασης στον χώρο του βιβλίου.
Παρότι κάποιοι -λίγοι- ιδιοκτήτες μεγάλων βιβλιοπωλείων κρατάν ακόμα ψηλά τη σημαία της ηθικής και του δικαίου, η γενική εικόνα που επικρατεί, κάθε άλλο παρά “ηθική” και δίκαιη μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη πια για τον νέο ή αφανή λογοτέχνη να κινηθεί στον δρόμο της ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗΣ -της πραγματικής και ουσιαστικής βέβαια-, να μάθει να αναγνωρίζει τα “σημεία των καιρών” γρήγορα και με ευστροφία, να βρίσκει τους σωστούς συνεργάτες που θα τον βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι “θεωρητικά”, και να παίρνει στα χέρια του τα ινία της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ πορείας και τύχης στον εκδοτικό κόσμο του 21ου αιώνα!
Αυτή είναι και η θέση και ο σκοπός της “Διαδικτυακής Αυτοέκδοσης” σήμερα, δηλαδή, η ουσιαστική, ειλικρινής, διαφανής και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και πληροφόρησης στις νέες γενιές λογοτεχνών που αναζητούν το “φως μέσα στο τούνελ”. Αλλά και των παλαιοτέρων συγγραφέων, που, αδυνατώντας να καλύψουν τις οικονομικές και λοιπές απαιτήσεις του εκδοτικού γίγνεσθαι, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες.
Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες ή και χιλιάδες λογοτεχνικά αριστουργήματα να “σαπίζουν” σε σκοτεινά συρτάρια, εσαεί…

Δήμος Βελέντζας

 

10 Συμβουλές για συγγραφείς φαντασίας (fiction)

Παραμύθι

Το λαϊκό παραμύθι ως λογοτεχνικό είδος (προφορική λαϊκή λογοτεχνία)

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία ενός βιβλίου

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφήμιση βιβλίου.

Η Ιατρός και συγγραφέας Χρυσή Ντελάκη, μιλάει για... όλα, με τον Δήμο Βελέντζα (thumb)

Η Ιατρός και συγγραφέας Χρυσή Ντελάκη, μιλάει για… όλα, με τον Δήμο Βελέντζα.

Εργασία & Επιχειρηματικότητα από το σπίτι μέσω Διαδικτύου, διαχείριση χρόνου και email Marketing

epub reader

Lithium: Δωρεάν αναγνώστης Ebook για smartphones & tablets (Android)

Η Ελεάνα Τσακιροπούλου με τον Δήμο Βελέντζα

Η συγγραφέας Ελεάνα Τσακιροπούλου σε μια συζήτηση με τον Δήμο Βελέντζα

google-classroom

Google Classroom: Δημιούργησε τους δικούς σου διαδραστικούς τόπους!!

Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίων και κειμένων

Πνευματικά δικαιώματα: Κατοχύρωση δικαιωμάτων βιβλίων και κειμένων.

Τα 5 μυστικά για να αυτοέκδοσεις σωστά τα παιδικά βιβλία σου.

Τα 5 μυστικά για να αυτοεκδώσεις σωστά τα παιδικά βιβλία σου.

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018.

Αύξηση πωλήσεων με τη βοήθεια της επιστήμης! best-seller

Οι επιστήμονες έδωσαν απαντήσεις για τα best-seller βιβλία: Αύξηση πωλήσεων με τη βοήθεια της επιστήμης!

9η ετήσια εβδομάδα ανάγνωσης και προώθησης ebook! copy

Smashwords – 9η ετήσια εβδομάδα ανάγνωσης και προώθησης ebook!

Από την συγγραφή στην έκδοση – Παραδοσιακή έκδοση, Αυτοέκδοση ή Συνέκδοση;

ΙΔΕΕΣ για σχολική…βιβλιο-κουβέντα! Συγγραφικές συμβουλές για μαθητές, δημιουργική γραφή, και άλλα…

Η ψυχολογία των χρωμάτων – Εξώφυλλα και Εικονογράφηση

Αυτοέκδοση VS Παραδοσιακή έκδοση έντυπου βιβλίου

Εκτύπωση κατά παραγγελία - Print on Demand

Ενημερώσου για την αυτοέκδοση βιβλίου στην Ελλάδα με τη μέθοδο της “Εκτύπωσης κατά Παραγγελία”, από ΕΔΩ…

Η Διαδικτυακή Αυτοέκδοση παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

6 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Mariana Kat.

Πω πω, τι ξεφτίλα. Ντροπή! Δεν το είχα ξανακούσει, και ας ήξερα πως υπάρχει μία προτίμηση από τα μεγαλο-βιβλιοπωλεία σε κάποιους συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους. Αλλά όχι και να πληρώνει ο συγγραφέας,και μάλιστα ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΣΑ!!!!!!!!!!! Και σίγουρα χωρίς να το ξέρουν, οι περισσότεροι, όπως κι εγώ άλλωστε, που απορούσα γιατί δεν πουλιέται ΚΑΝΕΝΑ αντίτυπο του βιβλίου μου στα λίγα μεν, αλλά μεγάλα βιβλιοπωλεία που συνεργαζόταν ο εκδοτικός που συνεργάζομαι. Τώρα ξέρω, και δεν νομίζω να συνεχίσω με αυτούς, ίσως και με κανέναν, αφού πάνω κάτω τα ίδια θα γίνονται με όλους.

Mariana Kat.
Απάντηση σε  Δήμος Βελέντζας

Σε βλέπω καιρό πως κινείσαι, μήνες τώρα που είμαι συνδρομήτρια, και μάλιστα ήμουνα σχεδόν αντίθετη με την αυτοέκδοση, αλλά πλέον νομίζω πως καλά κάνεις. Και δεν σταμάτησα να παρακολουθώ τα άρθρα σου. Αν καταφέρνεις και να πουλάς στ’ αλήθεια τα βιβλία σου με τις μεθόδους που περιγράφεις, είσαι ο καλύτερος. Θα ήθελα να σε πάρω τηλέφωνο να το συζητήσουμε, και για τις υπηρεσίες σου, θα πειράξει; Ευχαριστώ και για τις γρήγορες απαντήσεις σου!

Όλγα

Καλησπέρα! Παρότι ξέρω πως συμβαίνει αυτό σε άλλους τομείς, όπως στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα ίσχυε το ίδιο και για το βιβλίο. Το θεωρούσα πάντοτε κάτι πιο “πνευματώδες”, παρά σαν ένα ακόμα προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Που καταντήσαμε!

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ…

 

Εγγραφή youtube

 

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση