Audiobooks – Εργαλεία δημιουργίας Ηχογραφημένων Βιβλίων
Τα ηχογραφημένα βιβλία (Audiobooks) είναι ένα είδος ψηφιακού βιβλίου με μεγάλη άνοδο στις παγκόσμιες πωλήσεις βιβλίων τα τελευταία χρόνια.
Παρά την εξεζητημένη τους μορφή, η δημιουργία των Audiobooks είναι μία σχετικά εύκολη υπόθεση. Αρκεί να έχει κάποιος τα κατάλληλα εργαλεία, δωρεάν ή επί πληρωμή, για να καταφέρει να μετατρέψει το ψηφιακό ή έντυπο βιβλίο του σε μορφή ήχου.
Διαδικτυακές εταιρίες για αυτοέκδοση όπως η ACX (της Amazon) ή η Auditale (Ελληνική) κ.ά. μπορούν εντελώς δωρεάν να δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο το ηχογραφημένο βιβλίο σας, προσφέροντάς του πρόσβαση στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό και ακροατήριο.
Δεν είσαι ακόμα μέλος? Έλα στη συντροφιά μας >>>
Τα Audiobooks ή Ελληνιστή ηχογραφημένα/ομιλούντα βιβλία, είναι πολύτιμα και για άτομα με προβλήματα όρασης.
Ο “Φάρος τυφλών της Ελλάδος”
αναφέρει σε άρθρο του:
Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή – αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά.
Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.
Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Ομιλούντων Βιβλίων, περιλαμβάνει περισσότερους από 3000 τίτλους Βιβλίων, που διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή π.χ. σε CD, DVD, USB. Δύο άρτια εξοπλισμένα στούντιο όπου ηχογραφούνται επιστημονικά συγγράμματα και ποικίλου ενδιαφέροντος βιβλία με έμφαση στην Ελληνική και Ξένη Λογοτεχνία. Επίσης εξυπηρετούνται καθημερινές ανάγκες των τυφλών σπουδαστών και των αναγνωστών σε σημειώσεις κλπ. Από το 2006 ξεκίνησε η ψηφιοποίηση της Δανειστικής Βιβλιοθήκης ομιλούντων βιβλίων και από το 2007 η ηχογράφηση βιβλίων σε CD. Με την πολύτιμη χορηγία, από το 2008 μέχρι σήμερα, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, γίνεται μέρος της ψηφιοποίησης των ομιλούντων βιβλίων.
Ακόμα, τα Audiobooks χρησιμοποιούνται σχετικά ευρέως και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Η Denise Johnson αναφέρει χαρακτηριστικά
σε άρθρο της:
Τα ηχογραφημένα βιβλία έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση δεύτερων γλωσσών, ή από μαθητές με προβλήματα μάθησης, ή από ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σε πολλές περιπτώσεις τα Audiobooks έχουν βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές που για οποιονδήποτε λόγω δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έντυπα βιβλία στερούμενους της απόλαυση του διαβάσματος. Αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον μέσο όρο των αναγνωστών. Έχει γραφτεί από τον J. Varley το 2002 ότι “Είναι αβέβαιο το αν τα Audiobooks ανήκουν στον αξιοσέβαστο κόσμο των βιβλίων ή στον κόσμο της ψυχαγωγίας, και πολλοί εκπαιδευτικοί επέλεξαν τον δρόμο της αποφυγής τους.
Denise Johnson
Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων –ψηφιακών και έντυπων– και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης και Μηχανικός Ήχου.
Καλημέρα. Αν κατάλαβα καλά το audacity κάνει και εγγραφή. Γιατί χρειάζονται τα άλλα προγράμματα που αναφέρεις; Τι διαφορά έχουν με αυτό; Ευχαριστώ για τις γνώσεις που μοιράζεσαι, και ας είναι μερικές δυσνόητες! Σίγουρα είναι χρήσιμες για όποιον θέλει να μαθαίνει νέα πράγματα. Άλλωστε τα βίντεό σου είναι πολύ κατατοπιστικά! Και η Kobo είναι πολύ καλή (άσχετο).
χαχαχα…ναι Βάσια, λίγο άσχετο για το εδώ άρθρο, αλλά όντως είναι πολύ καλή πλατφόρμα η Kobo.
Όσο για τα προγράμματα εγγραφής, το Audacity είναι και για εγγραφή βέβαια -και κάνει και πολύ καλή και καθαρή- αλλά βασικά είναι επεξεργαστής ήχου (editor), δλδ. μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όπως κόψιμο, ράψιμο, εφε κ.α. πολλά. Θα κάνω ένα βίντεο και για το Audacity, σύντομα. Τα άλλα, όπως το Music Maker, έχουν και αυτά επεξεργασία, αλλά η διαφορά τους με το Audacity είναι πως είναι εξειδικευμένα στις ηχογραφήσεις, και έχουν καλύτερο -θεωρητικά- λογισμικό. Ακόμα, έχουν και πολλούς ήχους preset για να χρησιμοποιήσεις, και δέχονται και plugins (τα αγοραστά τουλάχιστον, όπως το Ableton Live). Πάντως, και μόνο με το Audacity, μπορείς να κάνεις εγγραφές, ειδικά αφήγησης, που δεν υπάρχουν πολλές απαιτήσεις.