Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

5 τρόποι για κάθε συγγραφέα για να ξαναβρεί την “Μούσα του”

 

muse 2Δεν είναι εύκολο, σαν συγγραφέας, να διατηρήσετε την σπίθα που σας έκανε να γράψτε ένα βιβλίο, ούτε να κρατήσετε τη “μούσα” σας, όπως έχει ονομαστεί από τους καλλιτεχνικούς κύκλους εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

 

Μερικές φορές στη ζωή του συγγραφέα συμβαίνει το να χάσει τη μούσα του, και μερικές φορές μπορεί απλά να πέσει σε ένα δημιουργικό τέλμα και να μη μπορεί να βρει μια νέα μούσα να τον ξυπνήσει. Όταν η μούσα σας έχει φύγει, μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να αγωνίζεται για να ολοκληρώσει το έργο του. Όποια και αν είναι η κατάστασή σας, μπορείτε να ανακτήσετε την μούσα σας και να φέρετε τη δουλειά σας και πάλι στο προσκήνιο…

Δεν είσαι ακόμα μέλος?  Έλα στη συντροφιά μας >>>

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα
 Κάνε ένα διάλειμμα

 

«Κάντε μία παύση για καφέ, για να ανανεωθείτε»

 

pauseΌποτε βρεθείτε στη θέση να παλεύετε αγωνιωδώς να συνεχίσετε το γράψιμό σας, κάντε ένα διάλειμμα. Κάποιες φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε το μυαλό και το σώμα σας να ξεκουραστεί. Συχνά, όταν οι άνθρωποι καταλαμβάνονται από δημιουργικό στρες, το μυαλό τους “κλείνει”, και αυτό είναι μία ένδειξη ότι χρειάζεται μία διακοπή δραστηριότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αράξτε στην τηλεόραση. Κάντε μία βόλτα, πηγαίνετε για γυμναστική, ή κάντε κάποια άλλη φυσική δραστηριότητα που δεν απαιτεί πολύ σκέψη ή νοητική δράση.

 

Ακούστε μουσική

 

«Η μουσική είναι η καλύτερη αναζωογονητική θεραπεία»

 

musicΗ μουσική, είναι αποδεδειγμένο ότι ενισχύει την δημιουργικότητα στους ανθρώπους. Εάν βρεθείτε σε τέλμα, ακούστε μουσική που έχει σχέση με το θέμα που γράφετε. Για παράδειγμα, αν γράφετε ένα μυθιστόρημα για την Άγρια Δύση, μπορείτε να ακούσετε Αμερικάνικη “κάντρι” μουσική για να μπείτε στο κλίμα του έργου σας. Αν το θέμα για το οποίο γράφετε δεν έχει και μία ανάλογη αντιπροσωπευτική μουσική, δεν πειράζει να ακούσετε λίγο από το αγαπημένο σας είδος που πιστεύετε ότι θα σας χαλαρώσει. Η ομορφιά της μουσικής είναι ότι δημιουργεί καλή διάθεση. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε άλλο τρόπο για να ξαναβρείτε την χαμένη διάθεση ή τη μούσα που θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε το γράψιμο, αφήστε την μουσική να σας βοηθήσει να τα ξαναβρείτε.

 

Κάντε μία άλλη εργασία

 

paintingΞεφύγετε για λίγο από αυτά που σκέφτεστε και κάντε κάτι άλλο. Διατηρήστε τους καλλιτεχνικούς χυμούς σας σε ροή γράφοντας ένα ποίημα, ζωγραφίζοντας κάτι, τραβώντας μερικές φωτογραφίες, παίζοντας λίγο κιθάρα ή όποιο άλλο μουσικό όργανο πιθανόν να γνωρίζετε, ή ακόμη, χορεύοντας μόνος σας μέσα στο σπίτι. Ότι σας αρέσει να κάνετε, κάντε το, και αφήστε το να σας αναζωογονήσει ώστε να μπορέστε να επιστρέψετε στο βιβλίο που γράφατε. Επιπλέον, αυτό μπορεί να ωφελήσει και άλλα μέρη του βιβλίου που είχατε διακόψει, επειδή τώρα θα είστε σε θέση να στρέψετε πάλι την προσοχή σας σε αυτά, αφού θα έχετε πάψει για λίγο να περιπλανιέστε μέσα σε ένα πληκτρολόγιο.

 

Μιλήστε με έναν φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας

 

call a friendΣας έτυχε ποτέ να έχετε μία τόσο καλή συζήτηση με κάποιον, που να σκεφτήκατε, “αυτό, πρέπει να το κάνω βιβλίο”; Κάντε και τώρα μία τέτοια συζήτηση και γράψτε την. Καλέστε στο τηλέφωνο έναν συγγενή ή καλό φίλο σας, και πες τε του πάνω σε τι εργάζεστε τώρα. Είναι πολύ πιθανό, να σας δώσει από μόνος του κάποιες κατευθύνσεις, χωρίς καν να το σκεφτεί, και μπορεί να προθυμοποιηθεί να σας βοηθήσει και στην επιμέλεια του βιβλίου σας. Συζητώντας τις ιδέες σας με ανθρώπους που σας υποστηρίζουν, θα λειτουργήσει σαν αντίλαλος μέσα στο κεφάλι σας και θα τους δώσει μία νέα πνοή.

 

Διαβάστε το ίδιο το έργο σας για να ξαναβρείτε τη μούσα σας

 

readingΜερικές φορές, η μούσα σας κρύβεται ακριβώς εκεί που την αφήσατε, στο έργο σας! Ξαναδιαβάστε το ίδιο σας το έργο για να θυμηθείτε τι είναι αυτό για το οποίο γράφετε. Διαβάστε επίσης τις σημειώσεις σας, ώστε να αποκτήσετε μία ιδέα που βρισκόσασταν πριν “χαθείτε”.

 

 

Σύνοψη
Όταν χάσετε τη μούσα σας – ή το κίνητρό σας -, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε χαμένος ή και πανικόβλητος. Μην επιτρέψετε σε αυτές τις πιέσεις να ωθήσουν τη μούσα σας πιο μακριά. Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ, καλέστε έναν φίλο ή συγγενή σας, ακούστε λίγο μουσική, ή ασχοληθείτε με άλλα, διαφορετικά πράγματα, για να ξαναβρείτε την χαμένη σας μούσα και πάλι.

Failure is just practice for success…

 

Σύνοψη
Όταν χάσετε τη μούσα σας – ή το κίνητρό σας -, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε χαμένος ή και πανικόβλητος. Μην επιτρέψετε σε αυτές τις πιέσεις να ωθήσουν τη μούσα σας πιο μακριά. Κάντε ένα διάλειμμα για καφέ, καλέστε έναν φίλο ή συγγενή σας, ακούστε λίγο μουσική, ή ασχοληθείτε με άλλα, διαφορετικά πράγματα, για να ξαναβρείτε την χαμένη σας μούσα και πάλι.

Γιατί να κάνω αυτοέκδοση με τις Εκδόσεις «Λευκό Μελάνι»;

Ενημερώσου για την σειρά εκπαιδευτικών βίντεο/σεμιναρίων για την αυτοέκδοση βιβλίου στο διαδίκτυο, εδώ…www.formula-autoekdosis.selfpublishingonline.eu

Η Διαδικτυακή Αυτοέκδοση παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

7 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

[…] στόχο είναι σημαντικό, όμως, κάποιες φορές, προκύπτουν απρόσμενες καθυστερήσεις και καταστάσεις. Μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσετε το χρόνο […]

[…] για το πώς θα μαρκάρετε τα κουτιά  σας προκαταβολικά. Μια καλή ιστορία – μεγάλη ή μικρή – θα τα εφοδιάσει με την αρετή του να […]

Μάριος

Αυτή είναι μία πικρή πραγματικότητα. Μετά από 5-6 ώρες στο pc, βλέπω αστεράκια, όχι να γράψω το βιβλίο μου. Εγώ που γουστάρω Black Metal έχω ένα ψιλοπρόβλημα με τη μουσική, νομίζω; Θα δοκιμάσω με Reggae που τη συμπαθώ και θα σου πω αν είχε αποτέλεσμα. Και ξέρεις, υπάρχει και συγκρότημα Muse, και είναι και πολύ ωραίοι!

Σοφία
Απάντηση σε  Μάριος

Κι εγώ έχω αυτό το πρόβλημα. Οι αγαπημένοι μου είναι οι Amorphis και δεν είναι για relax. Καλύτερα άκου Muse. Και πρέπει να κάνουμε διάλειμμα κάθε μια ώρα, λέει.

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ…

 

Εγγραφή youtube

 

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση