Πόσο κοστίζει μια θέση στη βιτρίνα για ένα βιβλίο;
Με τι κριτήρια τοποθετείται ένα βιβλίο σε βιτρίνα; Από τι εξαρτάται η παράταση της παραμονής του στους πάγκους; Τι χρειάζεται για να υψωθεί ένας πύργος με αντίτυπα του ίδιου τίτλου σε περίοπτη θέση, δίπλα στο ταμείο ή στην είσοδο του καταστήματος;
Σε μια ιδανική εποχή, σε μια ιδανική κοινωνία, θα περίμενε κανείς ότι τα βιβλιοπωλεία, που χαίρουν καλής φήμης ως ζωντανά και ενημερωμένα, θα είχαν ειλικρινείς σχέσεις με την πελατεία τους. Ότι θα αναδείκνυαν, με άλλα λόγια, τις πιο ενδιαφέρουσες από τις νέες κυκλοφορίες εμπιστευόμενα την κρίση του προσωπικού τους, ότι δεν θα δημιουργούσαν ψεύτικες εντυπώσεις για την εμπορική απήχηση ορισμένων έργων, ότι θα σφυρηλατούσαν τη φυσιογνωμία της επιχείρησής τους υποστηρίζοντας χωρίς αντάλλαγμα ό,τι θα άξιζε να διαβαστεί.
Αλματώδης αύξηση
Η πικρή αλήθεια είναι πως η λογική του σουπερμάρκετ έχει αγγίξει προ πολλού το «προϊόν» του βιβλίου. Η αλματώδης αύξηση της βιβλιοπαραγωγής στα χρόνια της πλαστής ευημερίας, σε συνδυασμό με την εξάπλωση των μεγάλων αλυσίδων και την ένταση του εκδοτικού ανταγωνισμού, οδήγησε στην ανάπτυξη καινοφανών για το χώρο μεθόδων μάρκετινγκ. Άλλο όμως να υποψιάζεσαι τι συμβαίνει, και άλλο να ‘xεις μπροστά σου φρέσκους τιμοκαταλόγους και να διαπιστώνεις με τα μάτια σου πόσο ακριβώς αποτιμάται η κάθε προσφερόμενη υπηρεσία.
Ιδού μερικά παραδείγματα…
Δεν είσαι ακόμα μέλος? Έλα στη συντροφιά μας >>>
(2016)
Η βιτρίνα του «Παπασωτηρίου» επί της Πανεπιστημίου παραχωρείται έναντι 200 ευρώ τη βδομάδα, ενώ στα καταστήματα του Mall και του Golden Hall, έναντι 150 ευρώ. Το ίδιο ποσό, 150 ευρώ, απαιτείται και για μια ντάνα ογδόντα αντιτύπων που θα λειτουργεί σαν κράχτης στα παραπάνω βιβλιοπωλεία επί ένα δεκαπενθήμερο. Όσο για την προβολή ενός τίτλου στο υποκατάστημα του αεροδρομίου επί έναν μήνα, αυτή αποτιμάται στα 1.500 ευρώ. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ (23%).
Ανάλογη πολιτική ακολουθεί και το «Public», όπως και ο «Ιανός». Προς τα έξω, ο επικεφαλής του τελευταίου, Ν. Καρατζάς, περιγράφει τη κατάσταση ως εξής: «Η πολιτική χρεώσεων αφορά ειδικούς χώρους, ειδικές θέσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος εκδότης για να προβάλει περαιτέρω κάποιο βιβλίο, αν το κρίνει απαραίτητο. Τα συγκεκριμένα σημεία προβολής διατίθενται και με ειδικές εκπτώσεις, ανάλογα με τη χρονική περίοδο, το συνδυασμό των προβολών αλλά και την ευρύτερη συνεργασία με τον εκδότη».
Ωστόσο, στο σχετικό φυλλάδιο αναφέρεται ρητά ότι «η προβολή σε πάγκο σε κεντρικό σημείο» και η «προβολή σε επιδαπέδιο πύργο» στα καταστήματα της Σταδίου και της Αριστοτέλους αντίστοιχα, κοστίζουν 1.000 ευρώ αν πρόκειται για το Δεκέμβριο, 800 ευρώ για τον Σεπτέμβριο και 500 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες, χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ. Η προβολή στην κεντρική βιτρίνα κοστίζει από 130 έως 1.800 ευρώ, ανάλογα με τη σεζόν και με την ποσότητα των τοποθετούμενων αντιτύπων, ενώ στη βιτρίνα με τις παιδικές εκδόσεις οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 80 και 1.080 ευρώ.
Στο χορό μπήκε πρόσφατα και ο «Ευριπίδης», ένα από τα καλύτερα βιβλιοπωλεία του Χαλανδρίου, που μόλις απέκτησε νέο υποκατάστημα στην Κηφισιά, προτείνοντας, πέρα από την ανάρτηση διαφημιστικών μπάνερ, προωθητικές ενέργειες του τύπου «Ο εκδότης του μήνα» ή το «Βιβλίο του μήνα». Όπως λέει ο ιδιοκτήτης του, Θ. Βασιλόπουλος, «οι πρακτικές αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές…». Ο Βαγγέλης Τρικεριώτης, πάντως, από την «Πρωτοπορία», προτιμά «μια συμφωνία στα ίσα μ’ έναν εκδότη, παρά την υιοθέτηση ανάλογων πρακτικών», ενώ ο ιδιοκτήτης της «Πολιτείας», Νίκος Λιβέριος, μολονότι μπήκε κάποια στιγμή στο δίλημμα, αποφάσισε να απέχει: «Θεωρήσαμε καλύτερο να προτείνουμε τι αρέσει σ’ εμάς, παρά να δεσμευόμαστε από τέτοιες συμφωνίες με τον εκδοτικό κόσμο».
Δεν είναι να απορούμε πλέον ΓΙΑΤΙ οι νέοι συγγραφείς χάνονται μέσα στα “θολά νερά” της σημερινής εμπορικής κατάστασης στον χώρο του βιβλίου.
Παρότι κάποιοι -λίγοι- ιδιοκτήτες μεγάλων βιβλιοπωλείων κρατάν ακόμα ψηλά τη σημαία της ηθικής και του δικαίου, η γενική εικόνα που επικρατεί, κάθε άλλο παρά “ηθική” και δίκαιη μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Γι’ αυτό και μόνο τον λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη πια για τον νέο ή αφανή λογοτέχνη να κινηθεί στον δρόμο της ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗΣ -της πραγματικής και ουσιαστικής βέβαια-, να μάθει να αναγνωρίζει τα “σημεία των καιρών” γρήγορα και με ευστροφία, να βρίσκει τους σωστούς συνεργάτες που θα τον βοηθήσουν ουσιαστικά και όχι “θεωρητικά”, και να παίρνει στα χέρια του τα ινία της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ πορείας και τύχης στον εκδοτικό κόσμο του 21ου αιώνα!
Αυτή είναι και η θέση και ο σκοπός της “Διαδικτυακής Αυτοέκδοσης” σήμερα, δηλαδή, η ουσιαστική, ειλικρινής, διαφανής και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και πληροφόρησης στις νέες γενιές λογοτεχνών που αναζητούν το “φως μέσα στο τούνελ”. Αλλά και των παλαιοτέρων συγγραφέων, που, αδυνατώντας να καλύψουν τις οικονομικές και λοιπές απαιτήσεις του εκδοτικού γίγνεσθαι, εγκατέλειψαν τις προσπάθειες.
Το αποτέλεσμα; Εκατοντάδες ή και χιλιάδες λογοτεχνικά αριστουργήματα να “σαπίζουν” σε σκοτεινά συρτάρια, εσαεί…Δήμος Βελέντζας
Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων –ψηφιακών και έντυπων– και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης και Μηχανικός Ήχου.
Πω πω, τι ξεφτίλα. Ντροπή! Δεν το είχα ξανακούσει, και ας ήξερα πως υπάρχει μία προτίμηση από τα μεγαλο-βιβλιοπωλεία σε κάποιους συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους. Αλλά όχι και να πληρώνει ο συγγραφέας,και μάλιστα ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΣΑ!!!!!!!!!!! Και σίγουρα χωρίς να το ξέρουν, οι περισσότεροι, όπως κι εγώ άλλωστε, που απορούσα γιατί δεν πουλιέται ΚΑΝΕΝΑ αντίτυπο του βιβλίου μου στα λίγα μεν, αλλά μεγάλα βιβλιοπωλεία που συνεργαζόταν ο εκδοτικός που συνεργάζομαι. Τώρα ξέρω, και δεν νομίζω να συνεχίσω με αυτούς, ίσως και με κανέναν, αφού πάνω κάτω τα ίδια θα γίνονται με όλους.
Μαριάννα, θέλω να προσέξεις το άρθρο, γιατί θα δεις πως υπάρχουν κάποιοι βιβλιοπώλες που έχουν άλλη νοοτροπία, προς τιμήν τους, έστω ακόμα κι αν το κάνουν για λόγους μάρκετινγκ, για να ξεχωρίσουν (πιθανολογώ τώρα, αλλά είμαι καχύποπτος πια με όλους, όπως έχει γίνει η κατάσταση). Το σίγουρο είναι πως θεωρώ μακράν καλύτερο το να πλασάρω μόνος μου -ή με επιλεγμένους από μένα συνεργάτες πλασιέ- τα βιβλία μου, σε βιβλιοπωλεία που θα είναι ακόμα και άγνωστα, ή επαρχιακά, ή συνοικιακά. Αρκεί να συμφωνήσω -ό,τι συμφωνήσω- εγώ μαζί τους, κι όχι οι “μεγαλο-βιομήχανοι” των εκδόσεων…
Σε βλέπω καιρό πως κινείσαι, μήνες τώρα που είμαι συνδρομήτρια, και μάλιστα ήμουνα σχεδόν αντίθετη με την αυτοέκδοση, αλλά πλέον νομίζω πως καλά κάνεις. Και δεν σταμάτησα να παρακολουθώ τα άρθρα σου. Αν καταφέρνεις και να πουλάς στ’ αλήθεια τα βιβλία σου με τις μεθόδους που περιγράφεις, είσαι ο καλύτερος. Θα ήθελα να σε πάρω τηλέφωνο να το συζητήσουμε, και για τις υπηρεσίες σου, θα πειράξει; Ευχαριστώ και για τις γρήγορες απαντήσεις σου!
Κι εγώ σε βλέπω Μαριάννα, από τότε που με ρώταγες για να ανεβάσεις ένα βιβλίο σου στην Amazon. Θυμάμαι πως ήσουνα ικανοποιημένη από αυτή, τότε, για το eBook σου. Φαίνεται όμως πως για έντυπο προτίμησες την “πεπατημένη” οδό. Και φαίνεται πως το ψιλο-μετάνοιωσες…
Χαίρομαι που διαβάζεις τα άρθρα μου, παρά τις αντιρρήσεις σου. Έχεις ανοιχτό μυαλό και αυτό είναι μέγα προσόν!
Όσο για το αν εγώ πουλάω βιβλία με τις μεθόδους της αυτοέκδοσης που περιγράφω τόσο καιρό, να ξέρεις πως, παρότι αρθρογραφώ για πολλά εργαλεία, εταιρίες κλπ., ΔΕΝ υπάρχει καμία πιθανότητα να προλαβαίνω ποτέ να εμπλακώ στα πάντα. Γι’ αυτό, αν πρόσεξες σε κάποια άρθρα που μιλώ περί μάρκετινγκ, κοινωνικών δικτύων κ.ά., τονίζω το ό,τι πρέπει να ασχολούμαστε ΜΟΝΟ με όσα προλαβαίνουμε, δλδ. με όσα θα είμαστε πραγματικά αποδοτικοί. Αλλιώς θα χάσουμε το μπούσουλα και θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Να με πάρεις τηλ. όποτε θέλεις…
(ΚΑΙ βιβλία, πουλάω μόνο όσα μου “φτάνουν”. Έχω και άλλες επαγγελματικές ασχολίες…)
Καλησπέρα! Παρότι ξέρω πως συμβαίνει αυτό σε άλλους τομείς, όπως στα ράφια των σούπερ μάρκετ, δεν μπορούσα να διανοηθώ πως θα ίσχυε το ίδιο και για το βιβλίο. Το θεωρούσα πάντοτε κάτι πιο “πνευματώδες”, παρά σαν ένα ακόμα προϊόν ευρείας κατανάλωσης. Που καταντήσαμε!
Καλησπέρα κι εσένα Όλγα!!
Δυστυχώς, η ισοπέδωση των αξιών και των ηθικών πλαισίων του ανθρώπου έχει επιφέρει ισοπέδωση σχεδόν στα πάντα, και σε ό,τι αφορά το βιβλίο, γενικώς. Γι’ αυτό κι εγώ υποστηρίζω και θα υποστηρίζω το επάγγελμα του αυτοεκδότη, και λόγω της πολύπλευρης ελευθερίας επιλογών που διαθέτει, αλλά και λόγω της ελευθερίας επιλογής σχετικά με το με ΠΟΙΟΝ θα συνεργαστώ, σε ΠΟΙΟ/Α βιβλιοπωλείο επιθυμώ να βρίσκεται το βιβλίο μου, με όρους και συνθήκες που ΕΓΩ θα κρίνω αν με συμφέρουν ή όχι, και χωρίς να ΕΞΑΡΤΏΜΑΙ από κανένα ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ με πλήθος “ψιλών γραμμάτων” και πολλών άλλων…