Πώς η αυτοέκδοση των Ebooks άλλαξε τον κόσμο της συγγραφής
Οι πωλήσεις ψηφιακών βιβλίων ξεπέρασαν τις πωλήσεις των έντυπων
Τα Ebooks έχουν εκδημοκρατίσει τον κόσμο του βιβλίου. Με τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα, οι συγγραφείς ψηφιακών βιβλίων είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικούς δεσμούς με τους αναγνώστες τους.
Οι κριτικές για την ποιότητα των βιβλίων έχουν απομακρυνθεί από τις ελίτ και τους απόμακρους εκδοτικούς οίκους, και οι αξιολογήσεις, που είχαν γίνει υποκειμενικό ζήτημα, τώρα πια έχουν αφεθεί στους καταναλωτές…
Ήρθε το τέλος για τα τυπωμένα βιβλία;
«Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε, τα έντυπα βαδίζουν προς την εξαφάνιση»
Τα διαδικτυακά εργαλεία αυτοέκδοσης είναι τα νέα πιεστήρια και τυπογραφεία. Αιώνες πριν, τα έντυπα βιβλία σε χαρτί είχαν κάνει την ανάγνωση πιο δημοκρατική. Σήμερα, ο “αγωνιστικός χώρος” διαμορφώνεται και πάλι από τα ebooks. Τα εργαλεία που υπάρχουν είναι πολύ εύκολα στη χρήση, χάρη στην ευρέως διαθέσιμη τεχνολογία, και τα έντυπα βιβλία αποτελούν πλέον σύμβολα του συστήματος των συντεχνιών των απανταχού ελιτίστικων προγραμμάτων, των κενόδοξων εκδοτών, και των αναγνωστών που θα αγοράσουν οποιοδήποτε βιβλίο λανσάρει ο τάδε ή ο δείνα μεγάλος εκδοτικός οίκος που τους έχει “προσηλυτίσει”. Όταν το αναγνωστικό κοινό θα ανακαλύπτει νέους αγαπημένους συγγραφείς , δεν θα χρειάζονται πλέον να ανήκουν στο ποίμνιο των εκδοτικών εταιριών.
Δεν υπάρχει πια η ανάγκη των συντακτών και των εκδοτικών οίκων
Αυτές τις μέρες, οι άνθρωποι είναι μορφωμένοι αρκετά για να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν ένα βιβλίο αξίζει ή όχι να διαβαστεί. Είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τους συντάκτες και τους εκδότες να τους πουν τι να διαβάσουν και τι όχι. Φανταστείτε τον Γαλιλαίο να είχε στη διάθεσή του τα σημερινά εργαλεία για αυτοέκδοση! Ο κόσμος θα είχε μάθει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, αμέσως μόλις θα είχε γίνει η ανακάλυψη. Οι συντάκτες και οι εκδοτικοί οίκοι δημιουργούν χάσμα και απόσταση μεταξύ συγγραφέων και αναγνωστών, όμως, η διαδικτυακή αυτοέκδοση βιβλίων επιτρέπει απευθείας επαφή και στενότερη σχέση των αναγνωστών, όχι μόνο με τους συγγραφείς, αλλά και με κοινότητες αναγνωστών, επίσης.
Επιπτώσεις σε βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες
« Τα ebooks, σύντομα θα αντικαταστήσουν τα έντυπα βιβλία στα ράφια των βιβλιοθηκών»
Η βιομηχανία των ψηφιακών αυτοεκδόσεων είχε μετασχηματιστική επίδραση στα βιβλιοπωλεία και στις βιβλιοθήκες. Σύμφωνα με μια έρευνα του Pew Research Center, δώδεκα τοις εκατό των ανθρώπων που διάβασαν eBooks το 2014, τα έχουν δανειστεί από την γειτονική βιβλιοθήκη. Ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται καθώς οι πωλήσεις των eReaders κάνουν το ίδιο. Οι χρήστες των eBooks διαβάζουν περισσότερα βιβλία απ’ ότι οι χρήστες του έντυπου βιβλίου, δίνοντας – παραδόξως – μία αύξηση των πωλήσεων για τα βιβλιοπωλεία. Οι βιβλιοθήκες χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρά για πρόσβαση σε έντυπα βιβλία, απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποι διαβάζουν από υπολογιστές, καθώς και από τηλέφωνα και κινητές συσκευές, και είναι χαρακτηριστικό το ότι, τα τερματικά υπολογιστών καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στις βιβλιοθήκες, ενώ, αντιθέτως, στα ράφια τους μπαίνουν όλο και λιγότερα έντυπα βιβλία.
Η ποιότητα των διαδικτυακά αυτοεκδιδόμενων βιβλίων
Καθώς οι άνθρωποι αγωνίζονται, για άλλη μία φορά, να προλάβουν τις νέες τεχνολογίες, θα αναπτύξουν κατάλληλες μεθόδους ελέγχου ποιότητας για την παρακολούθηση της μαζικής εισροής των αυτοδημοσιευόμενων ψηφιακών βιβλίων. Εργαλεία που θα μπορούν να αξιολογούν την ποιότητα ενός έργου, καθώς και υπηρεσίες αξιολόγησης και επανεξέτασης. Οι υπηρεσίες επανεξέτασης, θα κάνουν στα βιβλία μία επαγγελματική αξιολόγηση, ώστε να μετριαστούν οι μεροληπτικές απόψεις των συγγραφέων, ή οι απόψεις και κριτικές που οι συγγραφείς έχουν “αγοράσει”, κατά κάποιο τρόπο, από φίλους και συγγενείς. Για παράδειγμα, η μητέρα του συγγραφέα σίγουρα θα δώσει στον κανακάρη της μία πεντάστερη βαθμολογία. Ένας επαγγελματίας κριτικός μπορεί να εξισορροπήσει την κατάσταση. Η ποιότητα των ebooks, στην πραγματικότητα δεν είναι, ούτε καλύτερη, ούτε χειρότερη από των εντύπων βιβλίων λόγω της ευκολίας παραγωγής τους. Άλλωστε, δεν έχει καμία σημασία ο τρόπος έκδοσης, αλλά η αξία του περιεχομένου τους.
ΣύνοψηΤα ψηφιακά βιβλία έχουν άμεσα επηρεάσει στην μείωση του αναλφαβητισμού, και έχουν δημιουργήσει στενότερους δεσμούς, που κρατούν τον κόσμο της γραφής και της ανάγνωσης ενωμένους σφικτότερα. Ο κόσμος του βιβλίου εισέρχεται σε μία πιο δημοκρατική εποχή, όπου οι αναγνώστες παίρνουν τις αποφάσεις σχετικά με το τι θέλουν να διαβάσουν, και μειώνεται η δύναμη των συντακτών και των εκδοτικών οίκων. Αυτό, θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στους συγγραφείς, που τώρα θα μπορούν να συνδεθούν με το αναγνωστικό κοινό μέσω κοινωνικών δικτύων και φόρουμ συζητήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα παράγουν έργα που οι άνθρωποι θα θέλουν πραγματικά να διαβάσουν.
The world is moving so fast that the man who says it can’t be done is generally interrupted by someone doing it.
Elbert Hubbard
Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων –ψηφιακών και έντυπων– και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης και Μηχανικός Ήχου.
[…] έντονα από τα νέα εκδοτικά μοντέλα και τον εκδημοκρατισμό της συγγραφής και της έκδοσης βιβλίων. Έτσι, με τις νεοσύστατες εταιρείες που […]
[…] Life θα μορφοποιήσει ένα απλό έγγραφο word, σε ένα πλήρες ηλεκτρονικό βιβλίο για σας, χωρίς καμία […]
[…] αναζήτησης βιβλίων ενός φυσικού βιβλιοπωλείου, στις ψηφιακές πλατφόρμες. Είναι ένας χώρος σημαντικής ανάπτυξης στην εκδοτική […]
[…] υιοθετήσει στρατηγικές που θα εναρμονίζονται με τις τεχνολογικές αλλαγές και το ψηφιακό περιβάλλον ενώ οι Έλληνες εκδότες σε […]
Εγώ βρε παιδιά διαβάζω και τα δύο -ακούω και βινύλια και mp3- και όλα καλά. Γιατί τρώγεστε; Ομολογώ πάντως ότι τα ebooks με έχουν βολέψει πάρα πολύ στις διακοπές, που δεν χρειάζεται να κουβαλάω μαζί τα χάρτινα, άσε που σε έναν reader έχω 3000 τίτλους για να επιλέξω. Ενώ με τα έντυπα, μία ζωή τσακωνόμουν με την γυναίκα μου για το ποια και πόσα βιβλία θα κουβαλάγαμε στα κάμπινγκ με τη μοτοσυκλέτα!!!
Δεν θα πεθάνει ποτέ το τυπωμένο βιβλίο. Είναι αυτή η αίσθηση και η μυρωδιά του χαρτιού που δεν θα μπορέσει κανένα ebook να την αντικαταστήσει. Το λέω γιατί έχω βιβλιοπωλείο και ζω μέσα στα βιβλία, και έχω και πάρα πολλά και στο σπίτι μου.
Ναι φίλε Στέλιο, σε νιώθω. Κι εγώ θέλω να ακούσω πάλι τα βινύλια που έχω, μόνο που από τις πολλές γρατσουνιές τους, μάλλον θόρυβο θα ακούσω παρά μουσική. Ίσως αν είχα κι εγώ δισκάδικο να άκουγα και δίσκους, αλλά, επειδή μπήκα και πολύ βαθιά στην τεχνολογία του ήχου, ε, είδα τις διαφορές του WAVE από της κασέτας λεβέντη μου. Άσε που τα βιβλία μου, πιο πολύ μούχλα μυρίζουν παρά χαρτί. Πάντως μην αγριεύεσαι από την πρόοδο της τεχνολογίας. Αν δεν πηγαίναμε μπροστά, θα είχαμε πρόβλημα μεγάλο στα…σπήλαια!!! Και οι φίλοι της σελίδας τώρα θα έψαχναν εκδοτικούς, και μερικά χιλιάρικα, για να εκδώσουν τα βιβλία τους. Και να ‘σαι σίγουρος ότι χιλιάρικα χρειάζονται. Ρώτα, να σου πούνε οι ίδιοι. Με το συμπάθιο Στέλιο, αλλά, ΖΗΤΩ Η AMAZON!
Καλά τα λες, μόνο που εγώ είμαι 48 χρονών γέρος, κι έχω παλιές ιδέες. Εσείς οι πιτσιρικάδες μόνο από video games ξέρετε και από σερφάρισμα.
Εγώ Στέλιο είμαι 52 και μου αρέσουν περισσότερο τα ebooks από τα τυπωμένα, εδώ και χρόνια μαλιστα
Κι εγώ Όλγα 50 είμαι. Τι να πούμε Στελάρα εμείς οι πιτσιρικάδες; Τα play station μας, και σ’ άλλη παραλία. Καλά θα κάνεις να μη βιάζεσαι, γενικά στη ζωή σου, να βγάζεις συμπεράσματα Στέλιο, και να μαθαίνεις καινούρια πραματάκια, έτσι, για να περνάει η ώρα σου (αν δεν βρίσκεις άλλη χρησιμότητα στη μάθηση). Και δεν είσαι υποχρεωμένος να βρίσκεσαι εδώ. Αν θεωρείς ότι δεν έχει αυτό το blog να σου προσφέρει κάτι, μπορώ να σου προτείνω άλλα, που ασχολούνται με το έντυπο βιβλίο.