Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

ΙΔΕΕΣ για σχολική…βιβλιο-κουβέντα! Συγγραφικές συμβουλές για μαθητές, δημιουργική γραφή, και άλλα…

Συγγραφικές συμβουλές για μαθητές, δημιουργική γραφή, και άλλα…

Η νέα σχολική χρονιά πλησιάζει στην έναρξή της, και οι προετοιμασίες της έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι μαθητές ετοιμάζουν τις σάκες τους και οι δάσκαλοι τους…χαρτοφύλακές τους.

 

Στο άρθρο αυτό, οι εκπαιδευτικοί θα βρουν πολλές χρήσιμες συμβουλές και ιδέες να προτείνουν στους μαθητές τους, σε σχέση με τη συγγραφή των βιβλίων, με μερικούς τρόπους ολίγον «αντισυμβατικούς» και πρωτότυπους.

 

Δεν είσαι ακόμα μέλος?  Έλα στη συντροφιά μας >>>

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα
Αυτοέκδωσε το δικό σου παραμύθι, με τις Εκδόσεις Λευκό Μελάνι !! 

100 συγγραφικές συμβουλές για μαθητές, δημιουργική γραφή, και άλλα…

 1. Κάντε μια υποδυόμενη παρουσίαση του βιβλίου σου. Ντυθείτε είτε ως ο συγγραφέας είτε σαν ένας από τους ήρωες.
 2. Γράψτε ένα γράμμα από έναν χαρακτήρα σε κάποιον άλλον.
 3. Γράψτε τη μια παράγραφο (ή δύο) για κάποια σειρά. Δώστε το περίγραμμα από αυτό που θα συμβεί στο υπόλοιπο βιβλίο.
 4. Γράψτε μια νέα κατάληξη.
 5. Γράψτε μια νέα αρχή.
 6. Αν έγινε κάποιο ταξίδι, σχεδιάστε ένα χάρτη με επεξηγηματικές σημειώσεις από σημαντικά μέρη.
 7. Φτιάξτε ένα διόραμα και εξήγησε τι δείχνει.
 8. Φτιάξτε ένα διόραμα που θα δείχνει το σκηνικό ή ένα κύριο γεγονός από το βιβλίο.
 9. Φτιάξτε ένα καινούριο μπουφάν με μια πρωτότυπη φούσκα με λόγια.
 10. Χρησιμοποιείστε e-mail για να πεις σε ένα δια αλληλογραφίας φίλο αναγνώστη για το βιβλίο.Σχετική εικόνα
 11. Συμμετέχετε με τρεις ή τέσσερις συμμαθητές σε ένα τηλεοπτικό σόου για το βιβλίο.
 12. Με κάποιον άλλον μαθητή, κάντε μια υποτιθέμενη συνέντευξη με το συγγραφέα ή με κάποιον από τους ήρωες.
 13. Κόψτε εικόνες από περιοδικά για να φτιάξετε ένα κολλάζ ή πόστερ, που θα δείχνει την ιδέα του βιβλίου.
 14. Με άλλους δύο ή τρεις μαθητές, κάντε μια θεατρική παρουσίαση αναγνωστών ή παρουσιάστε μια σκηνή από το βιβλίο.
 15. Καθοδηγήστε μια μικρή ομαδική συζήτηση με άλλους αναγνώστες, για το ίδιο βιβλίο. Εστιαστείτε σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να αναφέρεις τα συμπεράσματα της ομάδας στην τάξη.
 16. Κρατείστε ημερολόγιο ανάγνωσης και καταγράψτε τις σκέψεις σας στο τέλος κάθε περιόδου διαβάσματος.
 17. Γράψτε μια κριτική βιβλίου για δημοσίευση στην τάξη.
 18. Βρείτε ένα τραγούδι ή ποίημα που σχετίζεται με το θέμα του βιβλίου. Εξηγείστε τις ομοιότητες.
 19. Για πλάκα, υπερβάλλετε τα χαρακτηριστικά ή τα γεγονότα και γράψτε μια ιστορία ειδήσεων σε tabloid στυλ, σχετική με το βιβλίο σας.
 20. Σχεδιάστε μια ολοκληρωμένη σελίδα κόμικ, με συνομιλίες σε φούσκες, για να δείξετε ένα επεισόδιο του βιβλίου σας.Αποτέλεσμα εικόνας για comic
 21. Χρησιμοποιείστε δημοσιογραφικό στυλ και γράψτε μια είδηση για κάτι που συνέβη σε κάποιον από τους χαρακτήρες.
 22. Γράψτε μια παράγραφο, λέγοντας για τον τίτλο. Είναι κατάλληλος; Γιατί ή γιατί όχι;
 23. Αποφασίστε για μια εναλλακτική του τίτλου του βιβλίου. Γιατί είναι κατάλληλος; Είναι καλύτερος από αυτόν που έχει τώρα το βιβλίο; Γιατί ή γιατί όχι;
 24. Φτιάξτε ένα πόστερ που θα διαφημίζει το βιβλίο σας.
 25. Φτιάξτε ένα διαφημιστικό φυλλάδιο που θα προσκαλεί τουρίστες να επισκεφθούν το σκηνικό του βιβλίου. Τι είδους δραστηριότητες θα υπήρχαν για αυτούς να κάνουν;
 26. Γράψτε ένα γράμμα στον κύριο χαρακτήρα του βιβλίου.
 27. Γράψτε ένα γράμμα στον κύριο χαρακτήρα του βιβλίου. Γράψτε το γράμμα που αυτός ή αυτή στέλνει ως απάντηση.
 28. Φτιάξτε δύο ή τρεις κούκλες από τους χαρακτήρες του βιβλίου. Ετοιμάστε ένα μικρό σόου με κούκλες για να πείτε την ιστορία στην τάξη.
 29. Γράψτε μια περιγραφή από έναν από τους κύριους χαρακτήρες. Σχεδιάστε ή κόψτε μια εικόνα για να συνοδέψει την περιγραφή.
 30. Φτιάξτε μια ταυτότητα που ν’ανήκει σε έναν από τους χαρακτήρες. Βεβαιωθείτε πως η ταυτότητα μοιάζει με αυτές που έχει η συγκεκριμένη χώρα. Συμπεριλάβετε τη φωτογραφία και όλες τις πληροφορίες που βρίσκουμε σε μια ταυτότητα. Μην ξεχάσετε την υπογραφή! Αυτό τους κάνει να ψάχνουν πως μοιάζουν οι ταυτότητες/άδειες οδήγησης και για το πώς είναι ο ήρωας-ιδίως η υπογραφή. Έχω δει παιδιά να ζητάει το ένα από το άλλο να υπογράψει το όνομα του ήρωα για να βρούνε αυτόν που θα ταίριαζε καλύτερα στο χαρακτήρα.
 31. Προετοιμάστε μια λίστα από 15 – 20 ερωτήσεις για να δείτε αν οι άλλοι έχουν διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο.
 32. Πρέπει να συμπεριλαμβάνονται κάποιες ερωτήσεις ΄΄σκέψης΄΄: ΄΄Πως΄΄? ΄΄Γιατί΄?
 33. Μεταμφιεστείτε ως ένας από τους ήρωες και διηγηθείτε την ιστορία από άποψη πρώτου προσώπου.
 34. Ξαναγράψτε την ιστορία σαν εικονογραφημένο βιβλίο. Χρησιμοποιείστε απλό λεξιλόγιο ώστε να μπορούν να το απολαμβάνουν νεότεροι σπουδαστές.
 35. Γράψτε ένα ημερολόγιο, όπως θα το έγραφε ο κύριος χαρακτήρας για να εξηγήσει τα γεγονότα της ιστορίας. Θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 5 εισαγωγές.
 36. Φτιάξτε ένα χάρτη που να δείχνει πού διαδραματίζεται η ιστορία.
 37. Φτιάξτε ένα λεξικό που θα περιέχει 20ή περισσότερες δύσκολες λέξεις από το βιβλίο.
 38. Περιγράψτε το πρόβλημα ή τη διαμάχη που υπάρχει για τον κύριο χαραχτήρα του βιβλίου. Πείτε ΠΩΣ ή πώς ΔΕΝ λύθηκε το πρόβλημα.
 39. Φτιάξτε ένα κινητό που να δείχνει εικόνες ή σύμβολα συμβάντων του βιβλίου.
 40. Φτιάξτε ένα κολλάζ που να αναπαριστά κάποιο γεγονός ή συμβάν του βιβλίου.Αποτέλεσμα εικόνας για colage
 41. Φτιάξτε ένα παζλ σταυρολέξου χρησιμοποιώντας ιδέες από ένα βιβλίο. Χρειάζονται τουλάχιστον 25 εισαγωγές.
 42. Διαλέξτε οποιοδήποτε θέμα από το βιβλίο σας και γράψτε μια δισέλιδη αναφορά έρευνας για αυτό. Συμπεριλάβετε μια επεξηγηματική παράγραφο για το πώς εφαρμόζεται στο βιβλίο σας (όχι στην εργασία – στη σελίδα τίτλου).
 43. Σχεδιάστε και κάντε το πρωτοσέλιδο μιας εφημερίδας από υλικό του βιβλίου.
 44. Γράψτε ένα τραγούδι για την ιστορία σας. (Επιπλέον πόντοι αν παρουσιαστεί στην τάξη).
 45. Γράψτε ένα ποίημα ή ποιήματα για την ιστορία σας.
 46. Προσποιηθείτε ότι είστε ένας δάσκαλος που προετοιμάζεται να διδάξει το μυθιστόρημά του σε ολόκληρη την τάξη. Δημιουργήστε 5 ημερολογιακές προτροπές.
 47. Φτιάξτε μια ταινία κόμικ για την ιστορία σας.
 48. Φτιάξτε μια απεικόνιση για την περίοδο χρόνου του βιβλίου σας.
 49. Φτιάξτε μια υφασμάτινη ή χάρτινη σημαία για το βιβλίο σας.
 50. Δημιουργείστε μια ταινία ανακοίνωσης για το βιβλίο σας.Σχετική εικόνα
 51. Δημιουργείστε μια ραδιοφωνική διαφήμιση για το βιβλίο σας. Γράψτε το σενάριο και ηχογραφείστε το όπως θα παρουσιαστεί. Μην ξεχάσετε την μουσική υπόκρουση!
 52. Φτιάξτε ένα ΄΄καταζητείται΄΄ πόστερ για έναν από τους χαρακτήρες ή τα αντικείμενα του βιβλίου σας. Συμπεριλάβετε τα ακόλουθα: α) ένα σχέδιο ή κάποια κομμένη εικόνα για το χαρακτήρα ή το αντικείμενο β) φυσική περιγραφή του χαρακτήρα ή του αντικειμένου γ) τα κατορθώματα ή τις κακοτοπιές του χαρακτήρα δ) άλλες σημαντικές πληροφορίες για το χαρακτήρα ή το αντικείμενο ε) την αμοιβή που προσφέρεται για τη σύλληψη του χαρακτήρα ή του αντικειμένου.
 53. Κάντε έρευνα και γράψτε μια μονοσέλιδη αναφορά στο γεωγραφικό περιβάλλον της ιστορίας σας. Συμπεριλάβετε μια εξήγηση για το πώς αυτό το σκηνικό ήταν σημαντικό για το αποτέλεσμα της ιστορίας.
 54. Σχεδιάστε μια διαφημιστική καμπάνια για να προάγετε τις πωλήσεις του βιβλίου που διαβάζετε. Συμπεριλάβετε τα ακόλουθα: πόστερ, διαφήμιση σε ραδιόφωνο ή τηλεόραση, διαφήμιση σε περιοδικό ή εφημερίδα, αυτοκόλλητο, κουμπί.
 55. Βρείτε τα 10 κορυφαία web sites που θα επισκεφθεί πιο συχνά ο χαρακτήρας του βιβλίου σας. Συμπεριλάβετε 2-3 προτάσεις για κάθε ένα, λέγοντας γιατί τα προτιμάει ο χαρακτήρας σας.
 56. Γράψτε μια σκηνή που θα μπορούσε να είχε συμβεί στο βιβλίο αλλά δεν συνέβη. Αφότου θα έχετε γράψει τη σκηνή, εξηγήστε πώς θα είχε αλλάξει την έκβαση στο βιβλίο.
 57. Δημιουργήστε ένα παιχνίδι σε πίνακα, βασισμένο σε γεγονότα ή χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζεις. Παίζοντας το παιχνίδι, μέλη της τάξης θα μάθουν τι γίνεται στο βιβλίο. Το παιχνίδι πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα ακόλουθα: έναν πίνακα παιχνιδιού, ένα φύλλο με κανόνες και καθαρές οδηγίες, γεγονότα και χαρακτήρες της ιστορίας. Κάντε μοντέλα από τρία αντικείμενα που ήταν σημαντικά στο βιβλίο που διαβάσατε. Με μια κάρτα κολλημένη σε κάθε αντικείμενο, πείτε γιατί ήταν σημαντικό αυτό το αντικείμενο στο βιβλίο.
 58. Σχεδιάστε ένα πόστερ ταινίας για το βιβλίο που διαβάσατε. Δώστε ρόλους από τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου σας σε αληθινούς ηθοποιούς. Συμπεριλάβετε μια σκηνή ή διάλογο του βιβλίου στο περίγραμμα του πόστερ. Θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι ΠΕΙΣΤΙΚΟ. Θέλετε να έρθει κόσμος να δει την ταινία.
 59. Αν το βιβλίο που διαβάζετε συμπεριλαμβάνει έναν αριθμό από περιοχές σε μια σε μια χώρα ή γεωγραφική περιοχή, κάντε την πλοκή των γεγονότων σε ένα χάρτη. Βεβαιωθείτε ότι ο χάρτης είναι αρκετά μεγάλος για εμάς ώστε να διαβάσουμε καθαρά τα κύρια γεγονότα. Συνδέστε ένα θρύλο στο χάρτη σας. Γράψτε μια παράγραφο που να εξηγεί τη σημασία κάθε γεγονότος που φαίνεται στο χάρτη σας.
 60. Συμπληρώστε μια σειρά από πέντε σχέδια που δείχνουν πέντε από τα κύρια γεγονότα της πλοκής του βιβλίου που διαβάζετε. Γράψτε λεζάντες για κάθε σχέδιο ώστε οι εικονογραφήσεις να είναι κατανοητές για κάποιον που δεν έχει διαβάσει το βιβλίο.Αποτέλεσμα εικόνας για λεζάντες φωτογραφιών
 61. Φτιάξτε ένα τεστ για το βιβλίο που διαβάζετε. Συμπεριλάβετε 10 Σωστό – Λάθος, 10 Πολλαπλές Απαντήσεις και 10 Απαντήσεις με μικρές εκθέσεις. Αφού γράψετε το τεστ, παρέχετε τις απαντήσεις για τις ερωτήσεις σας.
 62. Διαλέξτε έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας που έχει τα προσόντα να είναι ήρωας ή ηρωίδα. Κάντε μια λίστα με αυτές τις ικανότητες και πείτε γιατί νομίζετε ότι είναι ηρωικές.
 63. Φανταστείτε ότι είναι να κάνετε ένα φιλμ μεγάλου μήκους από το βιβλίο που διαβάζετε. Έχετε οδηγίες να αναθέσετε ρόλους από τα μέλη της τάξης Αγγλικών. Δώστε ρόλους των κύριων χαρακτήρων του βιβλίου σας στους συμμαθητές της τάξης και πείτε γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο άτομο για κάθε ρόλο.
 64. Οργανώστε ένα πάρτυ για τους χαραχτήρες στο βιβλίο που διαβάζετε. Για να το κάνετε αυτό, συμπληρώσετε τα κάτωθι: α) Σχεδιάστε μια πρόσκληση για το πάρτυ, η οποία θα είναι αρεστή σε όλους τους χαρακτήρες. β) Φανταστείτε ότι είστε πέντε από τους χαρακτήρες του βιβλίου και πείτε τι θα φορέσει ο καθένας στο πάρτυ. γ) Πείτε τι φαγητό θα σερβίρετε και γιατί. δ) Πείτε τι παιχνίδια ή διασκέδαση θα παρέχετε και γιατί οι επιλογές σας είναι κατάλληλες. ε) Πείτε πώς θα δράσουν 3 χαρακτήρες στο πάρτυ. στ) Τι είδους πάρτυ είναι; (Γενεθλίων, καλωσορίσματος, επετείου, αποχαιρετισμού κλπ)
 65. Κάντε μια λίστα με τους πέντε κύριους χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζετε. Δώστε τρία παραδείγματα από αυτό που ο καθένας έμαθε ή δεν έμαθε στο βιβλίο.
 66. Πάρτε από έναν εργοδότη της περιοχής σας μια αίτηση για εργασία και συμπληρώστε την αίτηση όπως θα το έκανε ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζετε. Πριν πάρετε την αίτηση, βεβαιωθείτε ότι κάποιος από τους χαρακτήρες έχει τα προσόντα για αυτή τη θέση. Αν χρειάζεται βιογραφικό, γράψτε το.
 67. Είστε ένας εισαγγελέας που οδηγεί σε δίκη έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου για έγκλημα ή κακή πράξη. Ετοιμάστε την υπόθεση σε χαρτί, δίνοντας όλα τα επιχειρήματα.
 68. Κάντε την προηγούμενη δραστηριότητα, αλλά βρείτε έναν φίλο να σας βοηθήσει. Ένας από εσάς είναι ο δημόσιος κατήγορος και ο άλλος ο συνήγορος υπεράσπισης. Αν δεν μπορείτε να βρείτε κάποιον φίλο, δοκιμάστε να το κάνετε μόνοι σας.
 69. Κάντε ένα διόραμα μιας σκηνής από το βιβλίο που διαβάζετε, με ένα κουτί παπουτσιών. Γράψτε μια παράγραφο εξηγώντας τη σκηνή και το αποτέλεσμά του στο βιβλίο στη σελίδα του τίτλου σας.
 70. Προσποιηθείτε ότι είστε ένας από τους χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζετε. Ηχογραφείστε έναν μονόλογο με αυτό τον χαρακτήρα που θα λέει για τις εμπειρίες του/της. Βεβαιωθείτε ότι θα έχετε γράψει τα λόγια πριν την ηχογράφηση. Μπορείτε να το πραγματοποιήσετε ΄΄ζωντανά΄΄ , αν επιθυμείτε.Αποτέλεσμα εικόνας για Ηχογραφείστε
 71. Κάντε ένα σόου τηλεόρασης για 10 συνεχόμενες σκηνές του βιβλίου που διαβάζετε. Κόψτε ένα τετράγωνο από τον πάτο ενός κουτιού για να χρησιμεύσει ως οθόνη τηλεόρασης και κάντε δύο χαράγματα στις απέναντι πλευρές του κουτιού. Τεμαχίστε ένα ρολό χασάπη όπου θα έχετε ζωγραφίσει τις σκηνές ανάμεσα στα δύο χαράγματα. Φτιάξτε μια κασέτα να ταιριάζει με το σόου τηλεόρασης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα λόγια πριν ηχογραφήσετε ή κάνετε ζωντανή παράσταση.
 72. Ηχογραφείστε μια συνέντευξη με έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζετε. Προσποιηθείτε ότι αυτός ο χαρακτήρας δίνει συνέντευξη σε έναν ρεπόρτερ περιοδικού ή εφημερίδας. Μπορείτε να  κάνετε αυτό το εγχείρημα με έναν συνεργάτη, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε γράψει το χειρόγραφο πριν την ηχογράφηση . Μπορεί να επιλέξετε να κάνετε μια ΄΄ζωντανή΄ εκδοχή από αυτό.
 73. Γράψτε ένα γράμμα σε κάποιον φίλο για το βιβλίο που διαβάζετε. Εξηγείστε γιατί σας άρεσε ή γιατί δεν σας άρεσε.
 74. Στο Catcher in the Rye, o Hοlden Caulfield περιγράφει ως ένα καλό βιβλίο αυτό που ΄΄όταν τελειώσεις την ανάγνωσή του θα εύχεσαι ο συγγραφέας να ήταν ένας πολύ καλός σας φίλος και να μπορούσες να του τηλεφωνείς κάθε φορά που θα ένιωθες την ανάγκη΄΄. Φανταστείτε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου είναι ένας πολύ καλός σας φίλος. Γράψτε μια φανταστική τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία συζητάτε οι δυο σας για το βιβλίο καθώς και για άλλα πράγματα.
 75. Φανταστείτε ότι σας ανέθεσαν μια περιήγηση στην πόλη όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα του βιβλίου. Κάντε μια κασέτα περιγράφοντας τα σπίτια των χαρακτήρων και τα μέρη όπου σημαντικά γεγονότα λαμβάνουν χώρα. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μουσική υπόκρουση για την κασέτα σας.
 76. Κάντε μια έρευνα για την πόλη καταγωγής του συγγραφέα σας. Μπορεί να καταφέρετε να βρείτε περιγραφές από το σπίτι του/της, σχολείο, αγαπημένα στέκια κλπ. Τι άλλο έχει ενδιαφέρον σε αυτή την πόλη; Φανταστείτε ότι πραγματοποιείτε μια περιήγηση στην πόλη. Φτιάξτε μια κασέτα περιγράφοντας τα μέρη που δείχνετε στους ανθρώπους. Μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε μουσική υπόκρουση στην κασέτα σας.
 77. Κάντε μια λίστα από τουλάχιστον δέκα παροιμίες. Αποφασίστε ποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει τις προτροπές των ρητών και γιατί.
 78. Γράψτε ένα αντίγραφο για την μπροστινή σελίδα μιας εφημερίδας που είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στο βιβλίο που διαβάζετε. Η μπροστινή σελίδα θα πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο σε μια αληθινή εφημερίδα. Τα άρθρα της μπροστινής σελίδας πρέπει να βασίζονται σε γεγονότα και χαρακτήρες του βιβλίου.
 79. Φτιάξτε ένα κολλάζ που αντιπροσωπεύει κύριους χαρακτήρες και γεγονότα στο βιβλίο που διαβάζετε. Χρησιμοποιείστε στο κολλάζ εικόνες και λέξεις κομμένες από περιοδικά.
 80. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα των κύριων γεγονότων στο βιβλίο που διαβάζετε. Βεβαιωθείτε ότι τα διαστήματα στη χρονική γραμμή αντικατοπτρίζουν τη χρονική περίοδο της πλοκής. Χρησιμοποιήστε σχέδια ή αποκόμματα από περιοδικά για να δείξετε τα γεγονότα κατά μήκος της χρονικής γραμμής. Μπορείτε να το παρουσιάσετε στην τάξη, ταξιδεύοντάς μας στο χρόνο, γεγονός – γεγονός, για περισσότερα σημεία.Αποτέλεσμα εικόνας για timeline
 81. Αλλάξτε το σκηνικό του βιβλίου που διαβάζετε. Πείτε πώς αυτή η αλλαγή σκηνικού θα άλλαζε γεγονότα και θα επηρέαζε χαρακτήρες.
 82. Φτιάξτε μια χάρτινη κούκλα που να μοιάζει με κάποιον από τους χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζετε. Σχεδιάστε τουλάχιστον τρία κοστούμια για αυτόν το χαρακτήρα. Μετά, γράψτε μια παράγραφο σχολιάζοντας κάθε ρούχο. Πείτε τί αντικατοπτρίζει το ρούχο για το χαρακτήρα, την ιστορική περίοδο και τα γεγονότα στο βιβλίο.
 83. Διαλέξτε ένα εθνικό ζήτημα. Συνθέστε μια ομιλία που θα δοθεί για αυτό το θέμα από έναν από τους κύριους χαρακτήρες του βιβλίου που διαβάζετε. Βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο του λόγου αντανακλά την προσωπικότητα του χαρακτήρα και τις πεποιθήσεις του.
 84. Ξαναπείτε την πλοκή του βιβλίου που διαβάζετε όπως θα εμφανιζόταν σε βιβλίο τρίτης δημοτικού. Βεβαιωθείτε ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείτε είναι κατάλληλο για αυτές τις ηλικίες. Ηχογραφείστε την αφήγηση ιστορίας.
 85. Συμπληρώστε κάθε μια από αυτές τις οκτώ ιδέες με υλικό που βγαίνει από το βιβλίο που διαβάζετε: Αυτό το βιβλίο με έκανε να εύχομαι να… , να συνειδητοποιήσω ότι…., ν’αποφασίσω ότι…., να αναρωτηθώ για…, να δω ότι…, να πιστέψω ότι.., να νιώσω ότι…, και να ελπίσω πως…
 86. Αφού διαβάσετε ένα βιβλίο μη επιστημονικής φαντασίας, γίνετε δάσκαλος. Ετοιμάστε ένα μάθημα που θα διδάξει κάτι από αυτά που μάθατε από το βιβλίο. Θα πρέπει να είναι ένα μάθημα ΄΄πώς να…΄΄ ή κάποιο στο περιεχόμενο. Σχεδιάστε προσεκτικά ώστε να παρέχετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με λογική σειρά. Δεν θέλετε να μπερδέψετε τους μαθητές σας! Παρουσιάστε το μάθημα στους μαθητές σας. Πως πήγε; Αν διδάξατε ένα ΄΄πώς να..΄΄ μάθημα, κοιτάξτε το τελικό αποτέλεσμα να δείτε αν οι οδηγίες σας στη τάξη ήταν ξεκάθαρες. Αν το μάθημά σας εισήγαγε κάτι νέο, ίσως πρέπει να βάλετε ένα κουίζ γα να δείτε πόσο καλά διδάξατε το μάθημα.
 87. Ψάξτε σε περιοδικά για λέξεις και εικόνες που περιγράφουν το βιβλίο σας. Χρησιμοποιείστε τα για να φτιάξετε ένα κολλάζ σε ένα βιβλίο. Δώστε το στους άλλος για να το χρησιμοποιούν όταν θα διαβάζουν το ίδιο βιβλίο.
 88. Γράψτε τον τίτλο του βιβλίου σας. Αποφασίστε για μια απλούς συνδυασμούς λέξης – εικόνας – γράμματος που θα συλλαβίζουν τον τίτλο ΄΄rebus style΄΄. Παρουσιάστε το στην τάξη για να το λύσουν. (Θα κάνω μια διαφάνεια ή φωτοαντίγραφα για εσάς.) Αφού θα το έχουν λύσει, προσκαλέστε τους να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το βιβλίο.
 89. Αφού έχετε διαβάσει ένα βιβλίο, σχεδιάστε ένα παιχνίδι, βασισμένο σε αυτό το βιβλίο σαν θέμα. Θα είναι στον πίνακα, σε χαρτόνι ή περισυλλογής; Οι επιλογές περιορίζονται μόνο από τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΑΣ! Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σαφείς οδηγίες και ότι παρέχετε ό,τι χρειάζεται για να παίξετε.
 90. Διαλέξτε έναν ενδιαφέροντα χαρακτήρα του βιβλίου σας. Σκεφθείτε την προσωπικότητα του χαρακτήρα, αρέσκειες και δυσαρέσκειες. Αποφασίστε για ένα δώρο για αυτόν ή για αυτήν, κάτι που θα του/της άρες πραγματικά και θα χρησιμοποιούσε. Σχεδιάστε και μια ευχετήρια κάρτα να συνοδεύει το δώρο σας. Στην κάρτα, εξηγήστε στο φίλο σας από το βιβλίο γιατί διαλέξατε αυτό το δώρο.
 91. Σχεδιάστε ένα πόστερ που θα διαφημίζει το βιβλίο σας. Να είστε δημιουργικοί… Χρησιμοποιείστε λεπτομέρειες… Να είστε περίτεχνοι… Χρησιμοποιείστε χρώματα! Μπορείτε να το κάνετε σε 3 διαστάσεις ή μετακινούμενο;
 92. Φτιάξτε ένα μεγάλο πόστερ που θα μπορούσε να είναι το εξώφυλλο του βιβλίου. Φανταστείτε ότι είστε το βιβλίο και σχεδιάστε έναν τρόπο για να παρουσιάσετε τον εαυτό σας. Κάντε την ομάδα να θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα. Οργανώστε τα καλύτερά σας σημεία σε μια εισαγωγή που θα παρουσιαστεί στην τάξη. Βεβαιωθείτε ότι ΄΄φοράτε΄΄ το εξώφυλλό σας!
 93. Διαβάστε τα πεδία της τάξης. Βρείτε κάτι που έψαχνε ο χαρακτήρας του βιβλίου σας ή που ήθελε. Κόψτε τα ταξινομημένα. Γράψτε μια μικρή παράγραφο εξηγώντας γιατί αυτός ή αυτή θέλει τα κομμάτια. Αυτά που διαφημίζονται θα ήταν καλή αγορά για αυτόν /αυτήν; Γιατί ή γιατί όχι;
 94. Δημιουργείστε σκέτς με κομμένα κομμάτια για κάθε χαρακτήρα του μυθιστορήματός σας. Μοντάρετε τα σκετς σε έναν πίνακα ανακοινώσεων. Συμπεριλάβατε ένα σύντομο ενημερωτικό σκετς χαρακτήρων που θα μας λένε για τους χαρακτήρες.
 95. Σχεδιάστε ένα σύμβολο για το μυθιστόρημα ή για έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα.
 96. Συγκεντρώστε μια μεγάλη συλλογή από τρέχοντα γεγονότα που αντικατοπτρίζουν επεισόδια που παραλληλίζουν αυτά του μυθιστορήματός σας.
 97. Γράψτε ένα γράμμα στο συγγραφέα του μυθιστορήματός σας και εξηγείστε του πως νιώθετε για το βιβλίο.
 98. Προετοιμάστε και παρουσιάστε μια προφορική ερμηνεία στην τάξη.
 99. Δημιουργήστε ένα πόστερ που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν διαφήμιση.
 100. Κάντε μια πεντάλεπτη ομιλία για το βιβλίο.

Καλή σχολική χρονιά!!!

Θέλεις να γνωρίσεις την οικονομικότερη & ευκολότερη μέθοδο αυτοέκδοσης έντυπων βιβλίων στην Ελλάδα;;;

Εκτύπωση κατά παραγγελία - Print on Demand

Η Διαδικτυακή Αυτοέκδοση παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

8 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

[…] με: την αοριστία στον χώρο και στον χρόνο ή με το ότι ο παραμυθιακός ήρωας, δεν έχει παρελθόν ή μέλλον μόνο παρόν […]

ikassotaki

Πολύ χρήσιμο άρθρο! Θα αξιοποιήσω κάποιες ιδέες με τους μαθητές μου.

[…] προσοχή, αφιερώστε ιδιαίτερο χρόνο στο να σκεφθείτε πως θα παρουσιάσετε τους χαρακτήρες σας. Οι χαρακτήρες είναι αυτοί με τους οποίους οι […]

Ιάκωβος

Τεράστιο, αλλά πολύ χρήσιμο άρθρο φίλε Δήμο

Athinaida

Καλημέρα σας. Τι ωραία άρθρα που γράφετε!

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ…

 

Εγγραφή youtube

 

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση