Πώς να διαπιστώσετε αν η αυτοέκδοση είναι για εσάς
Πολλοί συγγραφείς αποφασίζουν να αυτοδημοσιεύουν τις εργασίες τους, αντί να χρησιμοποιήσουν την κλασσική μέθοδο των εκδοτικών οίκων.
Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους: οικονομικούς, επειδή δεν θέλουν τα βιβλία τους να υποστούν αλλαγές που δεν επιθυμούν και πολλές φορές απαιτούν οι εκδοτικές εταιρίες, ή ίσως και γιατί δεν έχουν την ικανότητα ή δυνατότητα να βρουν τον κατάλληλο εκδοτικό οίκο. Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά, αν είστε το κατάλληλο άτομο με άφθονη αποφασιστικότητα, τότε αυτό μπορεί να γίνει. Για να μάθετε αν η αυτοέκδοση είναι για σας, ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις…
Δεν είσαι ακόμα μέλος? Έλα στη συντροφιά μας >>>
Είστε “αυτοελεγχόμενος”;
«Θα πρέπει να είστε δυναμικό άτομο, εάν θέλετε να γίνετε αυτοεκδότης»
Ενώ πολλοί από εμάς μπορεί να θέλουν να είναι αφεντικό του εαυτού τους, αυτό απαιτεί πολλή πειθαρχία. Θα πρέπει να είστε σε θέση να θέσετε στόχους και να τους διεκπεραιώσετε. Αν δεν λάβετε την πρωτοβουλία να εργαστείτε σε κάθε πτυχή της διαδικασίας, τότε μάλλον δεν θα καταφέρετε και να την ολοκληρώσετε. Θα χρειαστεί να είστε ικανός να προσδιορίσετε το απαιτούμενο πρόγραμμα, να γράψετε την ιστορία σας, και να κάνετε όλη την εκδοτική δουλειά που πρέπει να γίνει. Θα χρειαστεί να φορέσετε “πολλά καπέλα”, και αυτό μπορεί να είναι πολύ αγχωτικό. Επίσης χρειάζεστε πολύ αυτοπεποίθηση, γιατί χωρίς αυτή, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν.
Μπορείτε να παραμείνετε οργανωμένοι;
«Διατηρήστε τον χώρο εργασίας σας καθαρό και οργανωμένο, για να έχετε υψηλή παραγωγικότητα»
Θα πρέπει να είστε σε θέση να δημιουργήσετε έναν συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, και να τον διατηρείτε οργανωμένο. Έχοντας σκόρπια χαρτιά, και μη γνωρίζοντας που να βρείτε τις σημαντικές πληροφορίες που μαζεύετε, αυτό θα εμποδίσει την επίτευξη του στόχου σας. Ακόμη, πρέπει να διατηρείτε ένα ημερολόγιο για τα ραντεβού, και για να σημειώνετε τους ημερήσιους στόχους που θα βάζετε. Το να ξεχάσετε ένα ραντεβού με κάποιο σημαντικό πρόσωπο, θα βάλει σε κίνδυνο τις εκδοτικές σας προσπάθειες. Δημιουργήστε ένα χώρο εργασίας, και χρησιμοποιήστε τον μόνο γι’ αυτό. Βεβαιωθείτε ότι κανένας άλλος δεν θα μετακινήσει τα πράγματά σας, πράγμα που μπορεί να αποφέρει απώλειες ή ανακατωσούρα στα αντικείμενα σας. Προσπαθήστε να βρείτε έναν ήσυχο χώρο για να εργάζεστε.
Ξέρετε πώς να προωθείτε τον εαυτό σας;
Μια εκδοτική εταιρεία έχει, γενικά, τις επαφές και τα μέσα για την προώθηση των έργων τους, αλλά, όταν επιλέγετε να αυτοδημοσιεύσετε, αυτό γίνεται καθήκον σας. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσετε με αποφασιστικότητα και πίστη στο σκοπό σας. Θα χρειαστεί να στείλετε ατελείωτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να κάνετε άπειρα τηλεφωνήματα και συναντήσεις (ακόμα και μερικών μη προβλεπόμενων) για να προσεγγίσετε τα σωστά άτομα που θα σας βοηθήσουν στο σκοπό σας. Θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να σταματήσετε τα πάντα, για να τρέξτε να συναντήσετε κάποιον που έχει μόνο λίγο χρόνο για να μιλήσει μαζί σας. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται ένα μεγάλο ΕΓΩ για να πείσετε άλλους ότι είστε τόσο σπουδαίος όσο εσείς πιστεύετε ότι είστε!
Μπορείτε να χειριστείτε έναν κυμαινόμενο προϋπολογισμό;
«Να έχετε έναν προκαθορισμένο προϋπολογισμό»
Η αυτοέκδοση μπορεί να είναι επικερδής, αλλά αυτό δεν θα συμβεί σε μία νύχτα. Ορίστε έναν προϋπολογισμό και ένα εναλλακτικό σχέδιο για απρόβλεπτα έξοδα. Πάντα θα υπάρξουν επιπλέον έξοδα της τελευταίας στιγμής από όσα θα έχετε προϋπολογίσει. Είτε θα πρόκειται για ένα απροσδόκητο ταξίδι που θα πρέπει να κάνετε, είτε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την έκδοση της εργασίας σας, πάντοτε κάτι θα εμφανιστεί. Η εύρεση ενός χορηγού μπορεί να είναι μια καλή ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα, θα πρέπει να στηρίζεστε μόνο στον εαυτό σας. Ένα μειονέκτημα που έχουν οι χορηγοί ή οι επενδυτές είναι το ότι μπορεί να θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο στο έργο σας, οπότε θα πρέπει να αποφασίσετε εάν είστε διατεθειμένοι ή αν αξίζει να παραχωρήσετε μέρος του ελέγχου σας πάνω σε αυτό. Τα κέρδη δεν θα έρθουν εύκολα, και μπορεί ποτέ να μην πληρωθείτε για τον χρόνο που θα αφιερώσετε, αλλά μπορεί στο τέλος να διαπιστώστε ότι άξιζε τον κόπο.
No one saves us but ourselves. No one can and no one may. We ourselves must walk the path.
Paul Carus, summarized from the Dhammapada, verse 165
Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων –ψηφιακών και έντυπων– και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης και Μηχανικός Ήχου.
[…] κέρδος. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, η αυτο-έκδοση μπορεί να σας αποφέρει περισσότερα χρήματα και […]
Καλά, έλα να δεις το δωμάτιο μου, που είναι και ο “χώρος εργασίας μου” να βάλεις τα γέλια. Όσο για σημειώσεις, τι είναι αυτό;;; Όταν έχω έμπνευση δε σταματάω με τίποτα, και ας με καβαλάνε και τα παιδιά μου. Γι’ αυτό κάνω μήνες να τελειώσω ένα βιβλίο 100 σελίδων που κανονικά θα έκανα μία εβδομάδα. Πάντως για τον προυπολογισμό που λες, εγώ έχω εκδώσει δύο βιβλία με εκδοτικές και παίρνω ψίχουλα. Και τους πλήρωσα κιόλας γιατί ήμουνα άγνωστη συγγραφέας. Γι’ αυτό είμαι εδώ, για να μάθω να τα εκδίδω μόνη μου, μπας και δω κανένα φραγκάκι ποτέ. Και είναι και ωραία βιβλία για να πηγαίνουν στράφι.
Κι εγώ, μη νομίζεις ότι είμαι τόσο συμμαζεμένος! Μία φορά την εβδομάδα πάντως, κάνω ένα γενικό check up. Εύχομαι να σε βοηθήσει η σελίδα μου να τα καταφέρεις σε αυτό που ονειρεύεσαι Anna!!!