Κάνοντας την αυτοέκδοση εύκολη υπόθεση για κάθε συγγραφέα
Το διαδίκτυο έχει αλλάξει ριζικά το παιχνίδι, και, εάν είστε συγγραφέας, μπορείτε να έχετε μεγάλο πλεονέκτημα και όφελος εξ αιτίας αυτού του γεγονότος.
Είτε έχετε γράψει το πρώτο σας βιβλίο, είτε το πέμπτο, μπορείτε να χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο για να κάνετε προσβάσιμη την δουλειά σας στον καθένα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξασφαλιστεί το ότι τα έργα σας θα προσεγγίσουν τις μάζες, και θα κάνουν την αυτοέκδοση εύκολη υπόθεση για εσάς…
Δεν είσαι ακόμα μέλος? Έλα στη συντροφιά μας >>>
Ορίστε τις ανάγκες και τα “θέλω” σας
Τι είδους βιβλίο θέλετε να αυτοδημοσιεύσετε; Υπάρχουν τρείς τρόποι για να δημοσιευθεί ένα λογοτεχνικό έργο στο Internet:
1) Εκτύπωση κατά παραγγελία – έντυπη (Print on demand)
2) Ηλεκτρονική έκδοση (Ebook)
3) Σε εταιρίες που τις πληρώνετε για να εκδώσουν το έργο σας (Vanity publishing)
Ως εκ τούτου, το πρώτο βήμα στην αυτοέκδοση είναι να ορίστε ποια επιλογή δημοσίευσης ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Χρειάζεστε φυσικά αντίγραφα της δουλειά σας σε ποσότητα, ή θα σας ικανοποιούσε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας η ηλεκτρονική ή η κατά παραγγελία έκδοση, και θα έκανε την αυτοέκδοση ευκολότερη για εσάς;
Ορίστε εκ των προτέρων το προϋπολογισμό σας
Όπως και με κάθε επιχειρηματικό εγχείρημα, πρέπει να ορίσετε έναν προϋπολογισμό και για την αυτοέκδοση. Η αυτοέκδοση ενός βιβλίου είναι μία επένδυση, και θα πρέπει να αποφασίστε πόσο είστε πρόθυμοι (ή ικανοί) να επενδύστε σε αυτή την προσπάθεια. Τι μπορείτε να αντέξτε οικονομικά; Αν και θέλουμε να ελπίζουμε στην επιτυχία και το κέρδος από το βιβλίο μας, μπορεί η απόδοση της επένδυσής μας να μην είναι γρήγορη όσο θα θέλαμε. Έτσι, δεν πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα από ότι είμαστε σε θέση να αντέξουμε οικονομικά, θα πρέπει να σκεφτούμε καλά που πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα, και θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αντέξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να δούμε να αποφέρονται καρποί.
Βρείτε βοήθεια για την επιμέλεια
«Μισθώστε έναν συντάκτη-επιμελητή, ή ζητήστε βοήθεια από φίλους και συναδέλφους συγγραφείς»
Όταν σχεδιάζετε μία αυτοέκδοση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το έργο σας είναι όσο πιο επαγγελματικό γίνεται. Η εξασφάλιση του ότι δεν υπάρχουν λάθη στη γραμματική, στην δομή, ή συντακτικά λάθη, είναι επιτακτική ανάγκη. Τα σφάλματα αποσπούν την προσοχή του αναγνώστη και θα καταστρέψουν την επαγγελματική εμφάνιση του έργου σας. Ο πιο οικονομικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να έχετε ένα έμπιστο φίλο ή μέντορα για να επεξεργαστούν την εργασία σας πριν την δημοσιεύσετε. Αν αυτή η επιλογή δεν είναι εφικτή, σκεφτείτε την πρόσληψη ενός επαγγελματία ανεξάρτητου επιμελητή κειμένων, ή ακόμα και το να ζητήστε από τα άτομα από κάποια συγγραφική ομάδα που πιθανόν να ανήκετε –αλλά δεν είναι φιλαράκια σας- να επεξεργαστούν τη δουλειά σας. Θυμηθείτε ότι, οι κοντινοί σας άνθρωποι μπορεί να μεροληπτήσουν απέναντι στο έργο σας, και δεν θα κάνουν την πρέπουσα επεξεργασία, φοβούμενοι μην πληγώσουν τα συναισθήματά σας.
Αποκτήστε Κριτικές
Συχνά, πριν διαλέξουμε ένα βιβλίο, μπορεί να διαβάσουμε σχόλια άλλων για να σιγουρευτούμε ότι θα αγοράσουμε ένα ποιοτικό και απολαυστικό έργο. Και στην περίπτωση του δικού σας βιβλίου δεν θα είναι διαφορετικά για τους άλλους ανθρώπους. Οι “κοινωνικές αποδείξεις” είναι απαραίτητες για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, εντός και εκτός διαδικτύου. Θα πρέπει λοιπόν να ζητήσετε από φίλους, οικογένεια, και όποιον άλλο γνωρίζετε, να διαβάσουν το βιβλίο σας και μετά να το σχολιάσουν, έτσι ώστε οι δυνητικοί αγοραστές του να δουν τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτό, και να αποφασίσουν αν θα θέλουν να το αγοράσουν. Ξαναλέω ότι, εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, ή αν νομίζετε ότι οι δικοί σας θα μεροληπτήσουν, μπορείτε να μισθώστε έναν ανεξάρτητο συγγραφέα για να γράψει μικρές κριτικές για το έργο σας. Μερικές φορές, αυτό μπορεί να αποδειχτεί η καλύτερη εναλλακτική λύση, επειδή οι συγγραφείς που βγάζουν τα ως προς το ζην από τέτοιες δουλειές, θα ξέρουν και να κάνουν σωστά την κριτική της εργασίας σας.
Προωθήστε το βιβλίο σας
«Κάνετε χρήση των κοινωνικών δικτύων για την προβολή του έργου σας»
Επειδή κάνετε αυτοέκδοση του βιβλίου σας, είστε και ο απόλυτα υπεύθυνος για να ακουστεί στον έξω κόσμο. Διαφημίστε το και προωθήστε το, επωφελούμενοι της ύπαρξης των πολλών κοινωνικών δικτύων που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αγοράστε διαφημιστικό χώρο σε έντυπα, και διαδώστε το στόμα με στόμα. Ενημερώστε φίλους, συγγενείς, και γνωστούς, ότι το βιβλίο σας είναι διαθέσιμο για αγορά, και σκεφθείτε και την περίπτωση του να προσφέρετε κάποιες εκπτώσεις σε αυτούς που θα μοιραστούν την αγγελία σας στα κοινωνικά δίκτυα. Εσείς είστε υπεύθυνοι για την προώθηση και την επιτυχία του έργου σας, οπότε πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας.
ΣύνοψηΗ αυτοέκδοση δεν χρειάζεται να είναι μία δύσκολη διαδικασία, αρκεί να την ακολουθήσετε βήμα προς βήμα. Καθορίστε τις ανάγκες και τους στόχους σας, διαλέξτε την κατάλληλη πλατφόρμα δημοσίευσης του βιβλίου σας, προωθήστε τον εαυτό σας, κάντε την σωστή επιμέλεια, και πάρτε κριτικές. Αυτά είναι όλα όσα χρειάζεστε για μία επιτυχημένη αυτοέκδοση βιβλίου στο διαδίκτυο.
The only way to do great work is to love what you do. If you haven’t found it yet, keep looking. Don’t settle.
Steve Jobs
Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων –ψηφιακών και έντυπων– και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης και Μηχανικός Ήχου.
[…] Όταν συμμετέχετε με το κοινό, πάρτε τις κριτικές και ιδέες σχετικά με πράγματα που γράφετε στο βιβλίο σας και χρησιμοποιήστε τες. Αυτή είναι η αγορά σας, και θα πρέπει να γνωρίζετε τι σκέφτονται. Αν σας διέφυγε κάτι, η αγορά σας θα σας βοηθήσει να το αναπτύξετε και να το προσθέσετε στο βιβλίο σας. Αν κάπου έχετε κάνει κάποιο λάθος, η αγορά σας μπορεί να σας βοηθήσει να το διορθώσετε. Μην αδιαφορήσετε για τις πολύτιμες συμβουλές της! Μπορεί να κάνει μόνο καλό στην δουλειά σας και να την ισχυροποιήσει. Και αυτό θα κάνει τους αναγνώστες σας να συνεχίσουν να έρχονται πίσω σε εσάς, ή και να αυξάνονται. Έτσι, θα κάνετε την διαδικασία της αυτοέκδοσης του βιβλίου σας μία εύκολη υπόθεση. […]
[…] […]
[…] […]
[…] βιβλίου σας δεν χρειάζεται να κοστίσουν πολύ, και τις δωρεάν επιλογές που υπάρχουν είναι εύκολο να τις διαχειριστείτε μόνος σας. Πολλές […]
[…] την τεχνογνωσία μας και θα καταστήσουν την Αυτοέκδοση «παιχνιδάκι», ειδικά αν αναλογιστούμε το ΠΟΣΟ μεγάλη ανάγκη από […]
[…] αυτοέκδοση δεν είναι εύκολη υπόθεση! Ο συγγραφέας είναι επιφορτισμένος με την εύρεση […]
[…] αποτέλεσμα της Αυτοέκδοσης, είναι, κατά πρώτον, η μέγιστη απολαβή των κερδών από […]
[…] Το αποτέλεσμα της Αυτοέκδοσης, είναι, κατά πρώτον, η μέγιστη απολαβή των κερδών από […]
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου Δήμο. Τα reviews είναι άπιαστο όνειρο…Μόνο με φίλους δεν κάνεις τίποτα. Άσε που πρέπει να αγοράσουν και το βιβλίο κι από πάνω.
Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου, γιατί προφανώς έχεις πρόβλημα να πάρεις reviews. Να ξέρεις όμως ότι, και χωρίς κανένα review μπορείς να πουλάς τα βιβλία σου. Εξαρτάται πως προσεγγίζεις τους πελάτες σου και την αγορά σου. Π.χ. τα παραμύθια μου στην Amazon έχουν, ή λίγες, ή και καθόλου reviews, παρ’ όλα αυτά δεν έχω παράπονο από τις πωλήσεις τους. Βέβαια, στην Amazon έχω μόνο τα βιβλία μου που είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα, και δεν σκοτώνονται στις πωλήσεις, γιατί έχω δώσει μεγαλύτερη βάση στα Ελληνικά. Σκέφτομαι καιρό τώρα να μπω στην KDP Select, που είναι ένα σύστημα της Amazon που σου παρέχει 5 ημέρες να μπορείς να δίνεις δωρεάν τα βιβλία σου, όμως κρατάει την αποκλειστικότητα η Amazon για 90 ημέρες. Όποιος δεν έχει πρόβλημα με αυτή την δέσμευση, καλά θα κάνει να πάει μία βόλτα εκεί και να δει τις λεπτομέρειες. Και μια και το έφερες σε συζήτηση, θα γράψω σύντομα ένα άρθρο για την KDP Select. Πάντως θα σου έλεγα να επικεντρωθείς λίγο στο Twitter, αν σου αρέσει το media. Θα γράψω λοιπόν και ένα άρθρο για το πως να παίρνουμε reviews, γιατί υπάρχουν πολλές μέθοδοι. Λέω να σταματήσω εδώ, γιατί κοντεύω ήδη να γράψω ένα άρθρο ολόκληρο…