Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

Η κατάσταση στον κόσμο του ελληνικού έντυπου βιβλίου

 

contentimageΈνας εκδότης που φτάνει το πρωί στο γραφείο του το πρώτο πράγμα που αντιμετωπίζει κάθε μέρα είναι 5 με 10 αιτήματα για αποστολή δωρεάν βιβλίων. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα αιτήματα αυτά είναι κραυγές αγωνίας από σχολεία, από φυλακές, από ψυχιατρεία, από πολιτιστικούς συλλόγους, από οργανισμούς που ανήκουν στους δήμους και από άλλους φορείς. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τα σχολεία αναφέρουν ότι έδωσαν χρήματα για να φτιάξουν την αίθουσα της βιβλιοθήκης, να αγοράσουν τα ράφια, πιθανόν μερικά computer και ό,τι άλλο χρειάζεται…

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

Τρία συμπεράσματα μπορεί κανείς να βγάλει από όλα αυτά.
  • Το πρώτο είναι η ανάγκη που έχει ο κόσμος για βιβλία.
  • Το δεύτερο η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από κρατικούς και δημοτικούς φορείς να δημιουργήσουν βιβλιοθήκες. Υπάρχουν τόσα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ανεκμετάλλευτα. Πριν από δύο χρόνια ένας υπουργός Πολιτισμού ακύρωσε το έργο μιας επιτροπής για την αγορά παιδικών βιβλίων αξίας 300.000 ευρώ χωρίς καν να ενδιαφερθούν ούτε αυτός ούτε οι διάδοχοί του να αναπληρώσουν το κενό αυτό.
  • Και το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τη διάθεση γενικά να δαπανήσουν χρήματα για την αγορά βιβλίων.

Το τελευταίο μας θυμίζει και τη γενικότερη εικόνα της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την αγορά του βιβλίου. Βιβλία με έκπτωση της τάξεως του 30% με 40%. Ξέρετε κανένα άλλο προϊόν που να διατίθεται μόνιμα με τέτοιες εκπτώσεις;

Κανείς δε σκέφτεται τα αποτελέσματα αυτού του συστήματος: το κλείσιμο των πολλών βιβλιοπωλείων, και ιδιαίτερα αυτών που προσπαθούν να προωθήσουν πολλούς και σημαντικούς τίτλους, που γνωρίζουν στο κοινό την καλή λογοτεχνία, σοβαρά δοκίμια, το καλό παιδικό βιβλίο, στηρίζοντας έτσι τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας.

 

IPA Congress June 2012 (3)Είναι πράγματι επίκαιρο το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα στην Μπανγκόκ στη συνάντηση της Ιnternational Publishing Association (IPA) όλοι οι εκδότες από όλο τον κόσμο υποστήριξαν ότι πρέπει να καθιερωθεί παντού το σύστημα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, κάτι που ήδη ισχύει σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Και είναι πολύ σημαντικό ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώνονται συνέδρια (όπως αυτό που διεξήχθη στο Όσλο της Νορβηγίας στις 5 και 6 Μαρτίου 2015 με θέμα: «The importance of fixed book prices as a policy element in a strategy on literature and language» και διενεργούνται έρευνες (όπως η έρευνα “Books – At what price? Report on political instruments in the publishing industry in Europe”, που διεξήχθη το 2012 σε 15 ευρωπαϊκές χώρες και κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι σε χώρες όπου δεν ισχύει η ρύθμιση της ενιαίας τιμής του βιβλίου παρουσιάζονται αυξημένες αναλογικά πωλήσεις των βιβλίων best sellers και χαμηλότερες τιμές σε περιορισμένο αριθμό βιβλίων, ενώ όπου ισχύει η ενιαία τιμή το εύρος των βιβλίων που πωλούνται είναι μεγαλύτερο. Η μέση τιμή πώλησης των βιβλίων δε φαίνεται να διαφέρει ανάμεσα στα δύο συστήματα.)

 

Και εμείς εδώ τι αντιμετωπίζουμε; Τον κίνδυνο να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ του βιβλίου, την κατάργηση του ΕΚΕΒΙ, τα προβλήματα των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων (το κράτος έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να καταβάλλει τα οφειλόμενα στους εκδότες), την κακομοιριά της εκπαίδευσης (πρόσφατο είναι το φαινόμενο της υποβάθμισης της λογοτεχνίας στα σχολεία) και τόσα άλλα ζητήματα.

 

 

YouTube-Channel-ArtΓι’ αυτό είναι παρηγορητικό να διαβάζει κανείς ότι στις ΗΠΑ υπάρχει ένας οργανισμός (Book Industry Charitable Foundation) ο οποίος βοηθάει οικονομικά τους βιβλιοπώλες όταν βρεθούν σε μεγάλη ανάγκη (κάποιο οικογενειακό ατύχημα, μία αρρώστια, κάποια γραμμάτια που πρέπει να πληρωθούν και χρήματα δεν υπάρχουν, και άλλα παρόμοια). Και όλα αυτά γιατί; Διότι πιστεύουν ότι εκεί το μικρό βιβλιοπωλείο είναι πυρήνας πολιτισμού και γι’ αυτό πρέπει να επιβιώσει.

Στη χώρα μας; Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και μέλη της κυβερνήσεως έχουν και προεκλογικά και μετεκλογικά υποσχεθεί ότι θα φροντίσουν για όλα τα παραπάνω ζητήματα και για πολλά άλλα. Μέχρι τώρα όμως τίποτε. Ας ελπίσουμε.

 

 

Εκδότης και ιδρυτής των «Εκδόσεων Πατάκη»

Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2018.

Η κατάσταση στον κόσμο του ελληνικού έντυπου βιβλίου

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία ενός βιβλίου

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφήμιση βιβλίου.

Από την συγγραφή στην έκδοση – Παραδοσιακή έκδοση, Αυτοέκδοση ή Συνέκδοση;

ΟΣΔΕΛ

ΟΣΔΕΛ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων και Λόγου

Αυτο-έκδοση βιβλίου στην Ελλάδα της κρίσης.

9η ετήσια εβδομάδα ανάγνωσης και προώθησης ebook! copy

Smashwords – 9η ετήσια εβδομάδα ανάγνωσης και προώθησης ebook!

Κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων βιβλίων και κειμένων

Πνευματικά δικαιώματα: Κατοχύρωση δικαιωμάτων βιβλίων και κειμένων.

Αυτοέκδοση VS Παραδοσιακή έκδοση έντυπου βιβλίου

Πώς η αυτοέκδοση των Ebooks άλλαξε τον κόσμο της συγγραφής

Δέκα οφέλη του διαβάσματος

AMAZON Print on Demand: Νέα Κοστολόγια για Αυτοέκδοση Βιβλίου με τη μέθοδο P.O.D.

Υπόθεση Αυτοέκδοση - Εκδημοκρατισμός ή υπονόμευση της συγγραφής και της ανάγνωσης;

Υπόθεση Αυτοέκδοση: Εκδημοκρατισμός ή υπονόμευση της συγγραφής και της ανάγνωσης;

report 1

Έρευνα τάσεων της βιομηχανίας έκδοσης βιβλίων – 2015

Τα 5 μυστικά για να αυτοέκδοσεις σωστά τα παιδικά βιβλία σου.

Τα 5 μυστικά για να αυτοεκδώσεις σωστά τα παιδικά βιβλία σου.

10 Συμβουλές για συγγραφείς φαντασίας (fiction)

copywriting

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας επιμελητής κειμένων

Γιατί να κάνω αυτοέκδοση με τις Εκδόσεις «Λευκό Μελάνι»;

Ενημερώσου για την σειρά εκπαιδευτικών βίντεο/σεμιναρίων για την αυτοέκδοση βιβλίου στο διαδίκτυο, εδώ…www.formula-autoekdosis.selfpublishingonline.eu

Η Διαδικτυακή Αυτοέκδοση παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

6 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

[…] και επιστημονικών έργων, καθώς και οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι ελληνικών και ξενόγλωσσων […]

[…] παραδοσιακοί εκδότες είναι πονηρά ριψοκίνδυνοι. Αγοράζουν και πωλούν […]

[…] και επιστημονικών έργων, καθώς και οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων. Επίσης ο […]

[…] έρευνας είναι μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης του εκδοτικού κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα της κρίσης και η ανάδειξη […]

Amanda

Γεια σας. Δυστυχώς έχω άμεση εμπειρία περί του θέματος, αφού πριν δύο χρόνια η αδερφή μου αναγκάστηκε να κλείσει το βιβλιοπωλείο της στην Καβάλα, αφού λόγω κρίσης οι πωλήσεις είχαν πέσει στο Ναδίρ και κανένας κρατικός φορέας, αλλά και τράπεζες, δεν ενδιαφέρθηκαν να βοηθήσουν για την επιβίωση της επιχείρησής της. Μακάρι να υπήρχε κι εδώ ένας οργανισμός όπως ο Book Industry Charitable Foundation. Εγώ πάντως, με την αυτοέκδοση που έμαθα από το μπλογκ αυτό έχω πρόσφατα ανεβάσει σε κάποιες εταιρίες 2 βιβλία μου σε ηλεκτρονική μορφή -1 Αγγλικό και 1 Ελληνικό- και είμαι αρκετά ικανοποιημένη από τις πωλήσεις τους. Ευχαριστώ πολύ τον Δήμο για τη σημαντική βοήθειά του και τις πληροφορίες που μοιράστηκε μαζί μας!

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση


     

 

self-publishing online FAQ

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι

 

Εγγραφή youtube

 

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση