Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

Audiobooks  – Πλεονεκτήματα των «ηχογραφημένων βιβλίων»

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

audiobook-for-childrenΤα ηχογραφημένα βιβλία έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση δεύτερων γλωσσών, ή από μαθητές με προβλήματα μάθησης, ή από ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σε πολλές περιπτώσεις τα audiobooks έχουν βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές που για οποιονδήποτε λόγω δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έντυπα βιβλία στερούμενοι της απόλαυση του διαβάσματος. Αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον μέσο όρο των αναγνωστών. Αυτό το άρθρο απαριθμεί τα πλεονεκτήματα των ηχογραφημένων βιβλίων για όλους τους σπουδαστές, και όχι μόνο…

 

 

By: Denise Johnson

 

Μου αρέσει πολύ να ακούω ηχογραφημένα βιβλία. Μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου με όσους γνωρίζω και θέλει να με ακούσει, από δασκάλους, μαθητές, γονείς, μέλη της οικογένειάς μου κ.ά. Πολλοί, αποδέχονται τις αξίες τους.

Όμως κάποιες φορές, ο ενθουσιασμός μου βρίσκεται αντιμέτωπος με σχόλια όπως «Αυτό δεν είναι πραγματικό διάβασμα» ή «Δεν θα αφήσω τους μαθητές μου να ακούσουν audiobooks, διότι αυτό είναι απάτη«. Το να ακούς ένα βιβλίο είναι σίγουρα κάτι διαφορετικό από το να το διαβάζεις, αλλά είναι εξαπάτηση; Μήπως το να ακούς ένα βιβλίο μετράει όσο και η ανάγνωση;

Υποθέτω ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό πρέπει να προέρχεται από τον προσωπικό ορισμό της ανάγνωσης κάθε ατόμου. Εάν η ανάγνωση είναι η κατανόηση του περιεχομένου και του θέματος ενός βιβλίου, τότε τα audiobooks πετυχαίνουν αυτόν τον σκοπό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την σημασία της αποκωδικοποίησης στη διδασκαλία των παιδιών που παρέχει το διάβασμα των βιβλίων. Όμως, η κατανόηση του μηνύματος, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης σχετικά με το περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας την φαντασία και κάνοντας συνδέσεις, είναι στο επίκεντρο του τι σημαίνει να είσαι ένας αναγνώστης και γιατί τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία.

 

young-man-listening-to-audio-bookΤα ηχογραφημένα βιβλία έχουν παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την εκμάθηση δεύτερων γλωσσών, ή από μαθητές με προβλήματα μάθησης, ή από ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Σε πολλές περιπτώσεις τα audiobooks έχουν βοηθήσει σημαντικά τους μαθητές που για οποιονδήποτε λόγω δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε έντυπα βιβλία στερούμενους της απόλαυση του διαβάσματος. Αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον μέσο όρο των αναγνωστών. Έχει γραφτεί από τον J. Varley το 2002 ότι «Είναι αβέβαιο το αν τα audiobooks ανήκουν στον αξιοσέβαστο κόσμο των βιβλίων ή στον κόσμο της ψυχαγωγίας, και πολλοί εκπαιδευτικοί επέλεξαν τον δρόμο της αποφυγής τους».

 

new-technologys

 

Μπορεί λοιπόν να είναι σκόπιμο, να απαριθμήσω τα πλεονεκτήματα των ηχογραφημένων βιβλίων για όλους τους φοιτητές/μαθητές.

 

 

 

 

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

 • Για εξοικείωση των φοιτητών με τα βιβλία πάνω από το επίπεδο ανάγνωσης τους.
 • Σαν μοντέλο για καλή ερμηνευτική ανάγνωση.
 • Για να διδαχθούν κρίσιμη ακρόαση.
 • Για να τονίσετε το χιούμορ στα βιβλία.
 • Για εισαγωγή σε νέα είδη που ο μαθητής δεν θα μπορούσε να εξετάσει με άλλο τρόπο.
 • Για παρουσίαση νέων λέξεων ή δύσκολων κύριων ονομάτων και γεωγραφικών περιοχών.
 • Για να παραβλέψουν άγνωστες διαλέκτους ή προφορές, παλαιά γλώσσα, και ντεμοντέ λογοτεχνικό στυλ.
 • Για να προσφέρουν μία γέφυρα επικοινωνίας για σοβαρά θέματα συζητήσεων για γονείς και παιδιά, που θα μπορούν να ακούσουν μαζί, αθλητικά γεγονότα, μουσικά μαθήματα, ή στις διακοπές.
 • Για να προσφέρουν «την ουσία και την απόλαυση της ακρόασης όμορφων ιστοριών, που θα λέγονται από εξαιρετικά ταλαντούχους αφηγητές» (Baskin & Haris, 1995, παρ. 376).

 

man-listening-to-music-mp3-relaxing-having-funΕπιπλέον, πολλά audiobooks διαβάζονται από το δημιουργό ή περιλαμβάνουν σχολιασμό από τον συγγραφέα. Μια ηχογράφηση του Fighting Ground της Avi, περιλαμβάνει μία συνέντευξη της συγγραφέως, όπου εξηγεί πως προέκυψε η ιδέα του βιβλίου της. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν να παρέχουν σύνδεση των μαθητών με τους συγγραφείς, και να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο σκέψης του συγγραφέα και την διαδικασία γραφής.

 

Πάρα τα πολλά οφέλη τους όμως, τα audiobooks δεν είναι για όλους τους μαθητές. Για άλλους, η φωνή του αφηγητή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή η χρήση της κασέτας ή του CD Player μπορεί να είναι επαχθής σε σύγκριση με την ευελιξία του βιβλίου. Αλλά η πλειοψηφία τους, θα βρει μία καλή αφήγηση πάνω σε ποιοτική λογοτεχνία να είναι μία μεταμορφωτική εμπειρία γι’ αυτούς. Ο J. Varley είπε, «Ένα πράγμα που μου έκανε εντύπωση σχετικά με τον τρόπο που περιγράφουν οι άνθρωποι την εμπειρία ακούσματος ενός ηχογραφημένου βιβλίου, είναι η ένταση της απορρόφησής τους και του συναισθήματος. Πηγαίνουν κατευθείαν στην ψυχή σου», είπε ένας ακροατής.

 

young-man-with-headphones-use-mp3-music-playerΈνας λόγος που τα audiobooks δεν βρίσκουν τον δρόμο προς τις αίθουσες διδασκαλίας είναι η διαθεσιμότητά τους. Οι δημόσιες βιβλιοθήκες έχουν συνήθως μία ικανοποιητική ποσότητα ηχογραφημένων βιβλίων, όμως, οι σχολικές βιβλιοθήκες έχουν περιορισμένο αριθμό τους, γιατί είναι ακριβά. Πρέπει να ληφθούν υπόψη και το επιπλέον κόστος των συσκευών αναπαραγωγής, των ακουστικών, και των μπαταριών, επίσης, και αν και οι τιμές τους έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα σχολεία δεν διαθέτουν συνήθως κονδύλια για τέτοιου είδους αγορές.

Εάν τα χρήματα είναι διαθέσιμα για την αγορά audiobooks, είναι σημαντικό για τους βιβλιοθηκονόμους και τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη δουλειά τους πριν από την αγορά.

Τα ηχογραφημένα βιβλία ενός και μόνο συγγραφέα, χωρίς περικοπές, τείνουν να είναι τα  καλύτερα, αν και μερικές δραματοποιήσεις (όπως το «His Dark Materials trilogy», τριλογία του Φίλιπ Πούλμαν, που διαβάζεται από τον συγγραφέα με ένα θίασο πέραν των 40 Βρετανών ηθοποιών), μπορεί να είναι εξαιρετική.

 

By: Denise Johnson

 

ΠΗΓΗ

 

 

Υπάρχουν αρκετές πηγές για να προμηθευτούμε audiobooks μέσω διαδικτύου, όπως:

KidsReads.com

Wired for Books

Audiobooks for Free

Loyal Books 

10 Free Audiobook Sites

 

Ελληνικά

http://www.isobitis.com/

http://www.loyalbooks.com/language/Ancient_Greek

ΒΙΒΛΙΑ,ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Σύνοψη
Τα Audiobooks μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε κάθε τάξη. Πολλοί φοιτητές είναι μανιώδεις αναγνώστες, ενώ άλλοι αγωνίζονται να γίνουν αναγνώστες και ακόμα άλλοι έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα. Τα Ηχογραφημένα βιβλία έχουν κάτι να προσφέρουν σε όλους τους.

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

 

 

Written by Δήμος Βελέντζας

Δήμος Βελέντζας

Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Αυτοεκδότης βιβλίων μέσω διαδικτύου και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης, Ηχολήπτης και Μουσικός παραγωγός.

5 Responses to Audiobooks  – Πλεονεκτήματα των «ηχογραφημένων βιβλίων»

 • Δηλαδή με το μικρόφωνο ενός lap top δεν γίνεται η δουλειά μας;

  • Ναι, εάν κάνει κανένα χιλιάρικο!!! Εκτός αν θες να κάνεις audiobook για να το ακούς εσύ και οι φίλοι σου. Θα σου συνιστούσα να κάνεις αυτό το έξοδο, έστω για κάποιο φτηνό, που σίγουρα θα είναι, και καλύτερης ποιότητας, και θα μπορείς να το τοποθετείς σωστά. Για δες αυτά…
   http://www.skroutz.gr/c/354/pro_microphones.html?keyphrase=usb+microphone

   Όσο για την επεξεργασία του ήχου, δωρεάν και σχετικά εύκολο -και σε Ελληνικά- είναι το πασίγνωστο Audacity, που το χρησιμοποιώ κι εγώ, παρ’ ότι ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός έχω και άλλα πιο επαγγελματικά προγράμματα.
   http://audacity.sourceforge.net/?lang=el

 • Νομίζω πως μέσα στα έξοδα θα πρέπει να υπολογιστούν και τα στούντιο που θα γίνουν ηχογραφήσεις, και ο/οι αφηγητές.

  • Ναι, αυτό είναι μία αλήθεια που δεν μπορώ να παραβλέψω, και να συμφωνήσω σε αυτό που λες Μάριε! Παρ’ όλα αυτά, είναι σχετικά οικονομικό το να πάρεις μία κάρτα ήχου και ένα μικρόφωνο USB με περίπου 60€ -και άνω- οπότε για ένα audiobook θα είναι αρκετά ως εξοπλισμός για να κάνουμε την «παραγωγή» μας. Και θα μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε για πολύ καιρό, πολλές φορές, σε αναλογία όφελος/κόστος του. Αφηγητές μπορείς να τους υπολογίσεις περί των 15-20€/ώρα (δηλ. περί των 3-4 σελίδων αφήγησης). Εναλλακτικά, μπορείς να μαζέψεις τους φίλους και γνωστούς σου που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην αφήγηση ικανοποιητικά, παίρνοντας κάποιους ρόλους των ηρώων.

Η ιστοσελίδα παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

help-twitter copy2 copy

Δεν είσαι συνδρομητής μας?

Γίνε τώρα μέλος
της συντροφιάς μας
για να έχεις πρόσβαση σε όλες
τις αναρτήσεις & άρθρα του blog!

 
Διαδικτυακή αυτοέκδοση

 

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - YouTube

 

ΤΙ είναι & ΠΩΣ γίνεται?

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - Τι είναι και πως γίνεται;