Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

Πως να εκδώσεις δωρεάν ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (2019)

 

whatsAnISBNΚάθε πνευματική εργασία, από τη στιγμή που ο δημιουργός της αποφασίσει να την εμπορευθεί, επιβάλλεται να αποκτήσει έναν ξεχωριστό αριθμό του κάθε έργου, των γνωστών ISBN, ISMN και ISSN. Στην Ελλάδα, η διαδικασία είναι απλή και ΔΩΡΕΑΝ, για όλους τους τύπους εκδόσεων, είτε ψηφιακών, είτε φυσικών.

 

Ο Διεθνής Πρότυπος Αριθμός Βιβλίου (αγγλικά: ISBN – International Standard Book Number) είναι ένας μηχαναγνώσιμος ραβδοκώδικας ή αλλιώς ένας μηχαναγνώσιμος αριθμός. Ο ραβδοκώδικας (barcode) απαρτίζεται από ψηφία, συγκεκριμένα από αριθμούς και από τον ρωμαϊκό αριθμό Χ. Σύμφωνα με το πρότυπο ISO-2108 το ISBN είναι ένας 10-ψήφιος αριθμός ο οποίος αποτελείται από τέσσερα τμήματα, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με ενωτική παύλα ή διάστημα. Τα ψηφία των τριών πρώτων τμημάτων του μπορούν να είναι ένας αριθμός από το 0 έως το 9, ενώ το τέταρτο τμήμα του  μπορεί να πάρει τιμές από 0 έως 9 καθώς και την τιμή Χ (Χ=10). Το ISBN χρησιμοποιείται από εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, εμπόρους, βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, κ.ά.

Wikipedia

 

Στο παρακάτω βίντεο θα μάθεις πως να αποκτάς τους δικούς σου αριθμούς ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος…

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

Πως να αποκτήσεις δωρεάν ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

 

2015

2019

ISBN 2019

 

 

 

isbn-back-cover

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

logo (2)

 

 

 

Neurolingo – ΔΩΡΕΑΝ Online Εφαρμογές Γλωσσικής Τεχνολογίας & Γλωσσικά βοηθήματα.

αυτο-έκδοση

ΔΩΡΕΑΝ εργαλεία & προγράμματα για συγγραφείς/αυτοεκδότες

ProWritingAid – Δωρεάν «έξυπνος» online επεξεργαστής ψηφιακών κειμένων.

Bonsai Stories: ΔΩΡΕΑΝ προώθηση βιβλίων, κριτικές, προτάσεις, διαγωνισμοί και κληρώσεις.

“eBooks are soon replacing old paper books from library shelves”

Οι 4 καλύτεροι ψηφιακοί αναγνώστες (E-readers)

Flashissue – Εργαλείο email μάρκετινγκ για συγγραφείς!

Δημιουργία εξώφυλλων με ΔΩΡΕΑΝ online κατασκευαστή

Δημιουργία εξώφυλλων με ΔΩΡΕΑΝ online κατασκευαστή

Πως να εκδώσεις δωρεάν ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Πως να εκδώσεις δωρεάν ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (2019)

Ανοικτή βιβλιοθήκη

Ανοικτή βιβλιοθήκη: Δωρεάν εργαλείο για την προβολή βιβλίου σου!

Polldaddy – Διαδικτυακό »εργαλείο» για έρευνες, ψηφοφορίες, ερωτηματολόγια

Socialoomph – Αυτοματισμοί & προγραμματισμοί αναρτήσεων (blog, κοινωνικά δίκτυα, κλπ.)

BrandYourself

BrandYourself – Εργαλείο διαχείρισης «φήμης» & Διαδικτυακής παρουσίας

Ποίηση & Poem Hunter: ΔΩΡΕΑΝ αυτοέκδοση και προώθηση ποιημάτων, κριτικές βιβλίων και προβολή τους.

PlayBuzz

PlayBuzz – Διαδραστική αφήγηση! Δωρεάν διαδραστικές εφαρμογές για προώθηση των βιβλίων σου.

Αυτοέκδοση & Διαφήμιση – Ραδιόφωνο/ΤV/Website Banner Ads

interactive books

Κάνοντας το ebook σας διαδραστικό!

canva

Canva – Δωρεάν εφαρμογή για δημιουργία εξώφυλλων, και όχι μόνο!

Written by Δήμος Βελέντζας

Δήμος Βελέντζας

Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων, ψηφιακών και έντυπων, και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης, Ηχολήπτης και Μουσικός παραγωγός.

28 Responses to Πως να εκδώσεις δωρεάν ISBN από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (2019)

 • Καλησπέρα Δήμο. Προς το παρόν γράφω στα αγγλικά και εκδίδω τη δουλειά μου μέσω Amazon και Draft2Digital διεθνώς, αλλά σε ηλεκτρονική μορφή. Τώρα θέλω να εκδόσω ένα βιβλίο στα αγγλικά πάλι, αλλά και σε έντυπη μορφή μέσω την υπηρεσιών του Amazon, itunes, B&N κτλ. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ISBN που εκδόθηκε από Ελλάδα για πωλήσεις που μπορεί να γίνουν από όλα τα υποκαταστήματα του Amazon ανά τον κόσμο (amazon.com, amazon.co.uk, itunes.com, kobo.com κτλ);

  Επίσης, μιας και θα χρειαστούν 3 ISBN κάθε διαφορετική μορφή του βιβλίου μου (1 ηλεκτρονική και μάλλον 2 έντυπες), υπάρχει περίπτωση να μου εγκρίνουν λιγότερα ISBN από όσα ζητήσω;

  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Χρίστο.
   Θα σου εγκρίνουν όλα τα βιβλία.
   Εάν τους πας ύστερα και τα αντίγραφα που ζητάνε, δεν θα αντιμετωπίσεις προβλήματα ποτέ.

 • Επί μακρόν γράφω ποιήματα Εθνικά Λαϊκά Λυρισμός και κοιτάω να τα εκδόσει κάποιος στην Ελλάδα, για να πάρεις τοISBN από την εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα πρέπει να καταβάλει κάνεις φυσικό αντίγραφο πρίν τυπωθεί, και στην περίπτωση αν περιέχει εικόνες στα φύλλα του τι γίνεται? είναι το ίδιο isbn.

  • Όχι, δεν χρειάζεται να καταβάλεις φυσικό αντίγραφο υποχρεωτικά, αν και το λένε να το κάνεις. Αυτό ισχύει μόνο για ψηφιακά βιβλία. Θέλουν 3 cd, που να περιέχουν, το ψηφιακό αρχείο, μία μικρή φωτο του εξώφυλλου (τυπωμένη) όπου να αναγράφεται ο τίτλος, ο συγγραφέας και το isbn που θα έχεις ήδη πάρει.
   ……………
   α) τα CD,DVD κλπ θα κατατίθενται σε σκληρή θήκη με τυπωμένο εξώφυλλο, όπου θα φαίνεται το ISBN, ο τίτλος, ο εκδότης, ο τόπος έκδοσης και η χρονολογία.
   β) Τα ίδια τα CD/DVD θα φέρουν τυποποιημένη εκτύπωση, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία.
   …………
   Λένε για ένα μήνα προθεσμία, αλλά δεν υπάρχει όριο στην πραγματικότητα (εγώ δεν έχω πάει κανένα, 2 χρόνια τώρα, και το μόνο που μου είπανε τηλεφωνικώς, είναι να στείλω κάποτε, γιατί μπορεί να μην μου ξανα δώσουν άλλο νούμερο στο μέλλον. Εσύ/εσείς, καλά θα κάνετε να μην το αμελήσετε τόσο…
   Για τα φωτο-βιβλία παίρνεις πάλι ISBN, όχι κάτι άλλο.

   Αν σε ενδιαφέρει η αυτοέκδοση, ρίξε μια ματιά στην καρτέλα «Οι υπηρεσίες μας»

   [ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: Η Ε.β.Ε πλέον ζητά ΚΑΙ φυσικά αντίτυπα (3)]

 • Καλησπερα,ισως ειναι λιγο ανοητη η ερωτηση…μπορω να στειλω τα αντιγραφα η το cd με τα εργα μου με το ταχυδρομειο; πρεπει να τα στειλω ξεχωριστα για να τα καταχωρισουν η μπορω και ολα μαζι;

  • Εγώ τα πήγα ο ίδιος την πρώτη φορά. Από τότε δεν ξαναπήγα (αν και έχω και άλλα να καταθέσω), αλλά θυμάμαι πως πρέπει να πας αυτοπροσώπως. Ένα τηλέφωνο, δεν θα έβλαπτε…

   Ελληνικό Κέντρο ISBN
   EBE – Γραφείο ISBN, Υπεύθυνη: κα Σταυρούλα Βερβενιώτου, Λεωφ.Αθηνών 31-33 & Σπ.Πάτση 12, Αθήνα Τ.Κ. 10447
   τηλ. 210 3470117, 210 3470335, 210 3470551, 210 3470767, 210 3470330 fax 2103608141
   e-mail: isbn@nlg.gr & verveniotou@nlg.gr

   Γράφουν πάντως:
   ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

   Η ΕΒΕ θα δέχεται το ηλεκτρονικό υλικό (CD, DVD κλπ) μόνο σε μορφή όμοια με εκείνη του εμπορίου, δηλαδή:

   α) τα CD,DVD κλπ θα κατατίθενται σε σκληρή θήκη με τυπωμένο εξώφυλλο, όπου θα φαίνεται το ISBN, ο τίτλος, ο εκδότης, ο τόπος έκδοσης και η χρονολογία.
   β) Τα ίδια τα CD/DVD θα φέρουν τυποποιημένη εκτύπωση, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

 • Καλημέρα Δήμο! Στο βίντεο για την αίτηση δε γίνεται κάποιο σχόλιο για το θεμα της ΣΦΡΑΓΙΔΑΣ, που απο οτι βλέπω είναι υποχρεωτικό για να ανοίξεις λογαριασμό. Μπορείς να μας πεις αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμμένο φορμά που πρέπει να ακολουθήσουμε και τι πρέπει να γράψουμε (εφόσον πρόκειται για αυτοεκδοση);

  • Καλησπέρα! Η σφραγίδα δεν είναι υποχρεωτική εάν δεν είσαι συγγραφέας κατ’ επάγγελμα. Όταν συμπληρώσεις τη φόρμα, πληκτρολόγησε τον «κωδικό επιβεβαίωσης» πάνω δεξιά και πάτα «αποστολή» χωρίς να συμπληρώσεις τίποτα στο «σφραγίδα», και θα συνεχιστεί η διαδικασία. Αυτό δεν το λέω αυθαίρετα, αλλά μετά από κατ’ιδίαν πληροφόρηση από την ίδια την βιβλιοθήκη. Άλλωστε ο καθένας μπορεί να τηλεφωνήσει και να το επιβεβαιώσει. Εγώ προσωπικά ΔΕΝ έχω καμία σφραγίδα, και έχω πάρει 12 νούμερα ISBN.

   • Ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση και εμπεριστατομενη απαντηση! Μια υποερωτηση αν δεν γινομαι κουραστικος ομως, τι εννοουμε με το ‘συγγραφεας απο επαγγελμα’; Πώς οριζεται αυτο; Εγω το ρωταω γιατι για δικα μου εργα προκειται να ζητησω ISBN.

    • Εννοώ το να έχεις κάνει έναρξη επαγγέλματος ως συγγραφέας, οπότε να έχεις «παροχής υπηρεσιών» άρα και σφραγίδα, για να τους την στείλεις σε ψηφιακό αρχείο. Να προχωρήσεις κανονικά τις αιτήσεις σου, αλλά μην ξεχάσεις να τους στείλεις -κάποια στιγμή…εγώ ακόμα δεν…πάνω από 1 χρόνο τώρα- τα αντίτυπα που ζητάνε για τα βιβλία σε ψηφιακή μορφή. Όταν τους ρώτησα ΤΙ θα πάθω αν ΔΕΝ τους τα στείλω (μετά από πολλούς μήνες) μου είπαν πως, απλά, κάποια στιγμή θα σταματήσουν να μου εκδίδουν άλλα νούμερα, μέχρι να τακτοποιήσω τις προηγούμενες εκκρεμότητές μου. Σε λίγο καιρό θα αναγκαστώ να το κάνω για ΟΛΑ τα προηγούμενα -που είναι 7 ψηφιακά-, αφού έχω δύο καινούρια βιβλία για έκδοση (έντυπα & ebooks, άρα 4 νούμερα).

     Επίσης, εγώ ΔΕΝ έχω έναρξη ως συγγραφέας, ακόμα…δηλώνω τα εισοδήματα από τις πωλήσεις ως «εισόδημα από το εξωτερικό», αφού πουλάω ΜΟΝΟ μέσω ξένων εταιριών, όπως οι Amazon, Createspace, Blurb, Kobo κ.α. Σε λίγο, ΚΑΙ αυτό θα γίνει, γιατί θέλω να πουλάω και μέσω Ελληνικών βιβλιοπωλείων.

     Ρίξε μια ματιά και στο σεμινάριο αν δε βαριέσαι…

    • Για δες και αυτό το λινκ…http://www.adazing.com/isbn-to-barcode-generator/

     • Ευχαριστώ και πάλι! Δέχτηκε το σύστημα την αίτηση…αλλά (λογω άλλου πρακτικου προβληματος που προεκυψε) εχω θέμα με το πώς και ποτε θα βγει το βιβλιο. Σκέφτηκα να το βγάλω πρωτα ως ebook. Ως εκτυπωμενο παιρνει αλλο ISBN? Και κατι τελευταιο…ισχυει το οτι αν ΔΕΝ κανω αιτηση ISBN σε δυο μερες απο την εγγραφα θα μου σβησουν το λογαριασμο;

     • Το κάθε βιβλίο, σε κάθε μορφή ξεχωριστά, παίρνει άλλο αριθμό, καθώς και σε κάθε έκδοσή του. Δεν μπορώ να σου προτείνω τη μορφή που πρέπει να επιλέξεις, γιατί είναι καθαρά θέμα δικό σου το αν θες πρώτα το έντυπο ή το ψηφιακό. Θα σου πω μόνο πως εγώ ξεκίνησα από τα ψηφιακά, πιο πολύ για να δω το τι ενδιαφέρον και ανταπόκριση θα υπήρχε και για να εξοικειωθώ με τις διαδικασίες.
      Για το 2 ημέρες δεν το έχω τσεκάρει. Δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρεις τη διαγραφή σου. Ανέβασε μία αίτηση για ένα βιβλίο, κι ας μην το’ χεις έτοιμο ακόμα, για να κατοχυρώσεις τον λογαριασμό σου, αν τον έχεις ανοίξει ήδη…
      Επειδή βλέπω πολλές ερωτήσεις σου, θα σου έλεγα να επισκευθείς και τη σελίδα των υπηρεσιών μας, μήπως και μπορέσουμε να σε βοηθήσουμε περισσότερο στην αυτοέκδοσή σου.

   • Γεια σου Δήμο. Ονομάζομαι Γιώργος. Θα ήθελα πολύ να μου πεις γιατί δεν μπορώ να συνεχίσω χωρίς σφραγίδα. Δεν έχω βάλει σφραγίδα γιατί απλά δεν έχω και μου λέει πως πρέπει να βάλω σφραγίδα αναγκαστικά, διαφορετικά δεν μπορώ να συνεχίσω. Ευχαριστώ πολύ.

    • Γεια σου Γιώργο!
     Εάν πατήσεις το «ΟΚ», συνεχίζεις κανονικά. Στη φωτογραφία, έκανα τώρα μία πρόχειρη αίτηση και μου έβγαλε αυτό το παράθυρο, οπότε, δεν έχει αλλάξει κάτι. Ίσως δεν κάνεις άλλα πράματα σωστά. Εάν θες, μπορούμε να κάνουμε εμείς τη δουλειά αυτή για λογαριασμό σου. Για ξανα-προσπάθησε μια φορά ακόμα, και βλέπεις μετά…ξανα δες και το βίντεο.

     https://drive.google.com/file/d/0Bw10q2JgrWXkNW05eFBnVWV1NE0/view?usp=sharing

 • Αν ενα βιβλίο που προορίζεται για δωρεάν διανομή και εχει iSBN είναι απαραίτητο να εχει και barcode (μετατροπή του isbn σε barcode)???

  • Αν μιλάς για διανομή μέσω ίντερνετ, τα ψηφιακά βιβλία δεν χρειάζονται υποχρεωτικά, έτσι κι αλλιώς, ISBN. Τα έντυπα, θέλουν. Τώρα, αν με ρωτάς για την περίπτωση που θα το διακινείς μόνη σου, τότε δεν χρειάζεσαι τίποτα. Αν το διανέμουν τρίτοι, τότε θα τυπώνουν αυτοί το νούμερο, σε μορφή barcode. Το ISBN είναι δωρεάν, και έχει σχέση με την καταμέτρηση την πωλήσεων, στατιστικά, και με την εύρεση βιβλίου, εμπορικά. Δεν χάνεις τίποτα πάντως, και να το πάρεις, και να τυπώσεις το barcode (αναζήτησε στη google το ΠΩΣ φτιάχνεται το barcode), ακόμα και μόνη σου, στο εξώφυλλο που θα φτιάξεις.

  • Σοφία καλησπέρα. Για δες και αυτό το λινκ…http://www.adazing.com/isbn-to-barcode-generator/

 • Καλησπέρα Δήμο! Σε ευχαριστούμε πολύ για τις σημαντικές πληροφορίες που μας δίνεις. Η ερώτηση μου έχει να κάνει με το τι γίνεται στην περίπτωση που εκδώσουμε ένα e-book το οποίο θα είναι συλλογική προσπάθεια και όχι αποτέλεσμα ενός συγγραφέα. Στην εγγραφή του εκδότη για να πάρουμε δωρεάν isbn, ποιανού τα στοιχεία θα συμπληρωθούν; Επίσης αν το e-book πρόκειται να διανεμηθεί δωρεάν στο διαδίκτυο, είναι απαραίτητο να πάρει isbn;

  • Καλησπέρα Σάββα. Χαίρομαι που είναι χρήσιμες οι πληροφορίες του blog! Σε ότι αφορά στον εκδότη, κάθε βιβλίο μπορεί να έχει μόνο έναν εκδότη. Οι συγγραφείς όμως μπορούν να είναι περισσότεροι, συμπληρώνοντας την ιδιότητα και το όνομα του καθενός ξεχωριστά στα πλαίσια που αναγράφουμε τους συντελεστές, προσθέτοντας νέο συντελεστή πατώντας το τετράγωνο με το [+], σε περίπτωση που είναι τα ονόματά τους καταχωρημένα. Αν κάποιοι δεν έχουν καταχωρηθεί ποτέ υπό την ιδιότητα του εκδότη δεν θα εμφανίζονται αυτόματα το όνομά τους, οπότε τους προσθέτεις στο από κάτω πλαίσιο που γράφει «Άλλοι συντελεστές/φορείς». Τέλος, το ISBN δεν είναι υποχρεωτικό για έκδοση e-book, αλλά, μιας και είναι και δωρεάν στην Ελλάδα, δεν έχεις να χάσεις τίποτα από την απόκτησή του, διασφαλίζοντας την εμπορικότητά του σε περίπτωση που στο μέλλον αποφασιστεί η πώλησή του από κάποια ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία (Ελληνικά ή διεθνή) τα οποία θα το ζητήσουν -το ISBN-, πιθανόν, για να το τοποθετήσουν στο site τους προς πώληση. Στην Amazon π.χ., αλλά και σε άλλα ηλ/κα βιβλιοπωλεία του εξωτερικού δεν είναι απαραίτητο. Στην Ελληνική BiblioΝet όμως, το ζητούν για να σε καταχωρίσουν στις λίστες τους.

 • Καλησπέρα. Αναφέρεις ότι υπάρχει ένας όρος για κατάθεση αντιγράφων στην εθνική βιβλιοθήκη. Στο βίντεο φαίνεται ότι ζητάν αντίγραφα μόνο στην περίπτωση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Λες όμως και για έντυπα κάτι. Μπορείς να διευκρινήσεις το σε ποια είδη είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταθέσουμε;
  Ευχαριστώ!

  • Ναι Κατερίνα, δε το εξήγησα επαρκώς, συγνώμη. Έτσι είναι, μόνο για τα ψηφιακά μιλάνε στην βιβλιοθήκη, και δεν σε υποχρεώνουν αν πρόσεξες. Αλλά καλά θα είναι να τους τα πηγαίνουμε και από τα έντυπα, για δική μας προβολή. Δεν θα τα αρνηθούν.

 • Καλημέρα Δήμο. Πρόσεξα πως στην createspace προσφέρουν κι εκεί δωρεάν ISBN. Δεν θα είναι καλύτερα να το πάρουμε από αυτούς αντί για την βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ειδικά εάν πουλάμε παγκοσμίως; Χαιρετώ!

  • Καλά το πρόσεξες, μόνο που αν πάρεις το δικό τους ISBN δε θα μπορέσεις ΠΟΤΕ να εκδώσεις σε άλλη εταιρία, είτε διαδικτυακή, είτε σε φυσικό εκδοτικό οίκο. Αν δεν έχεις τέτοιες προθέσεις, μπορείς να το κάνεις, αλλά δεν βρίσκω το λόγο να μην το πάρεις από τη δική μας βιβλιοθήκη, και να είσαι ελεύθερος να αλλάξεις εκδότη ή πλατφόρμα, αν ποτέ δεν θα είσαι ικανοποιημένος από αυτούς.

Η ιστοσελίδα παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

self-publishing online FAQ


     

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση

ΤΙ είναι & ΠΩΣ γίνεται?

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - Τι είναι και πως γίνεται;

ebay store

Λευκό Μελάνι - ebay

 
Διαδικτυακή αυτοέκδοση

 

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - YouTube