Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

Ποια είναι η πραγματική Αυτοέκδοση – Self publishing VS. Vanity publishing

 

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτοέκδοσης (Self publishing) και έκδοσης «ματαιοδοξίας» (Vanity publishing) ή αλλιώς «επιδοτούμενης» έκδοσης (Subsidy publishing);
Πως αυτές διαφέρουν από την «παραδοσιακή έκδοση» βιβλίων;


Μην εκδώσετε, μέχρι να κατανοήσετε καλά αυτούς τους όρους. Η γνώση αυτή, μπορεί να “φτιάξει” ή να καταστρέψει το βιβλίο σας! Μάθετε σχετικά με τα εκδοτικά μονοπάτια και τις παγίδες που κρύβονται, πριν υπολογίσετε τις πιθανότητές σας και τους ισολογισμούς σας εναντίων του εαυτού σας.

 

Οι παραδοσιακοί εκδοτικοί οίκοι – οι “τύποι” που επινόησαν το εκδοτικό παιχνίδι – είναι οι επενδυτές βιβλίου, αγοράζουν χειρόγραφα και τα δικαιώματά τους, πληρώνουν τις προκαταβολές και συλλέγουν τις προμήθειες, και αναλαμβάνουν το όλο ρίσκο, με αντάλλαγμα τα αναμενόμενα κέρδη. Το “μοντέλο τους” παρέχει έναν καλό εργασιακό ορισμό: «Εκδότης είναι το άτομο που αναλαμβάνει το εμπορικό ρίσκο ενός βιβλίου».

Ποιος παίρνει το ρίσκο; Ποιος καρπώνεται τα κέρδη; Σε ποιον ανήκει το ISBN; Σε αυτές τις ερωτήσεις καλούμαστε να ρίξουμε φως σχετικά με τις δυνητικά “ακριβές” διαφορές των εκδοτικών στρατηγικών…

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

 

Επιδοτούμενη ή Επιχορηγούμενη έκδοση (Subsidy Publishing)

 

Ονομάζεται επίσης και έκδοση «ματαιοδοξίας» (Vanity publishing).
Οι εκδότες επιχορηγούμενης έκδοσης προσφέρουν υπηρεσίες παραγωγής, όπως επιμέλεια και σχεδιασμό εξώφυλλων, που τις καθιστούν ελκυστικές στους συγγραφείς που ψάχνουν μία εύκολη και γρήγορη λύση. Καταβάλλοντας ένα «τέλος», μπορείτε να μετατρέψετε το πρόχειρο χειρόγραφό σας σε ένα βιβλίο, που θα διατίθεται μέσα από μεγάλα κανάλια διανομής βιβλίων. Βασικά, πληρώνετε κάποιον για να γίνει εκδότης σας (εξ ου και ο όρος ‘‘επιδοτούμενη έκδοση“).
Στην περίπτωση κακόβουλου εκδότη, το “δόλωμα” και η μεταστροφή του γίνονται φανερά όταν το βιβλίο σας γίνεται μέρος του καταλόγου του «εκδότη». Μερικοί επιδοτούμενοι εκδότες, εκχωρούν στο βιβλίο σας έναν αριθμό ISBN (International Standard Book Number) ο οποίος τους ανήκει. Γίνονται ο “καταχωρημένος” εκδότης, που τους δίνει το δικαίωμα να λαμβάνουν ένα επιπλέον εκδοτικό ποσοστό κάθε φορά που ένα βιβλίο πουλιέται.

Το να χρεώνεις για την επεξεργασία, τον σχεδιασμό, την παραγωγή και τις υπηρεσίες είναι απολύτως αποδεκτό, αλλά το να χρεώνεις επιπλέον ποσοστό εκδοτικών δικαιωμάτων είναι ανήθικο, εκτός και αν πραγματικά αναλαμβάνουν ένα κάποιο ρίσκο. Επίσης, συνήθως, ο εκδότης καθορίζει την λιανική τιμή του βιβλίου, έτσι μην εκπλαγείτε αν το βιβλίο σας πωλείται σε υψηλότερες τιμές από αυτές που εσείς θα θέλατε να πωλείται.

 

SOS: Διαβάστε τα “ψιλά γράμματα”. Τους συγγραφείς, συχνά τους καθησυχάζει η γραφειοκρατική “γλώσσα” των εκδοτών επιχορήγησης, που τους επιτρέπει μεν να ακυρώσουν τις συμβάσεις τους ανά πάσα στιγμή (και αυτό θα πρέπει να προσέξουμε να ισχύει και από την πλευρά του συγγραφέα), αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, το σχέδιο του εξώφυλλου, η στοιχειοθεσία και ο αριθμός ISBN παραμένουν ιδιοκτησία του «εκδότη». Ακόμα κι αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν πληρωθεί από τον συγγραφέα, τα ψηφιακά αρχεία που απαιτούνται για να αναπαράγουν το εξώφυλλο και το ψηφιοποιημένο κείμενο δεν διατίθενται σε αυτόν. Με άλλα λόγια, η αλλαγή εκδότη θα σημαίνει να ξεκινήσετε από το μηδέν, μόνο με ένα αρχείο επεξεργαστή κειμένου word.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ποιον θα εναποθέσουμε τα έργα μας αλλά…και τα χρήματά μας, και η ειλικρίνεια και η διαφάνεια των διαδικασιών θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενα για τον εκδότη.

Εάν είστε μια γιαγιά που θέλει να διανείμει δώδεκα αντίγραφα από τα απομνημονεύματα της στα μέλη της οικογένειας, η επιδοτούμενη έκδοση μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε ένα τελικό, «αρκετά καλό» βιβλίο, χωρίς να χρειάζεται να μάθετε τίποτα σχετικά με τη δημοσίευση ή την εμπορία. Αν θέλετε όμως να δημοσιεύσετε, να διανείμετε, και να προσφέρετε τα βιβλία σας προς πώληση, το να πληρώσετε κάποιον για να κάνει τον εκδότη σας είναι σαν να πληρώνεται κάποιος για να κάνει διακοπές για εσάς ώστε να μπορείτε εσείς να παράξετε περισσότερη δουλειά!

 

TIP: Το σίγουρο είναι πως ο επιδοτούμενος εκδότης πρέπει να αμοίβεται ανάλογα της προσφοράς του, όπως συμβαίνει π.χ. στις νέες εκδόσεις Λευκό Μελάνι, όπου, δεν παρακρατείται κανένα δικαίωμα, όλα τα ψηφιακά αρχεία παραδίδονται στο συγγραφέα εξαρχής και τα ποσοστά που παρακρατούνται δεν ξεπερνούν το 25%. Επίσης, υπάρχει απόλυτη ελευθερία και από τις δύο πλευρές να διακόψουν τη συνεργασία τους όποια στιγμή το επιθυμήσουν! Έτσι λοιπόν, ο εκδότης έχει περισσότερο υποστηρικτικό και οργανωτικό χαρακτήρα. Ο συγγραφέας αυτο-δημοσιεύει το έργο του με απόλυτη ελευθερία και έλεγχο, και λαμβάνει από τον εκδότη βοήθεια, και με δίκαιους όρους.

 

Κίνδυνος / Κέρδη / ISBN: Με την επιδοτούμενη δημοσίευση, ο συγγραφέας αναλαμβάνει τον κίνδυνο και στη συνέχεια πληρώνει τον εκδότη! Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από το πως υποτίθεται πώς πρέπει να λειτουργήσει το εκδοτικό “οικοσύστημα”. Η Vanity Press μπορεί να είναι η Νο1 παγίδα για τους νέους συγγραφείς. Κάποιοι, την μόνη απαίτηση που έχουν από εσάς για να γίνουν εκδότες σας είναι η ιδιοκτησία του ISBN, η οποία εξασφαλίζεται μέσα από το «πακέτο δημοσίευσης» που σας προσφέρουν για να “κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα”. 

 

 

Παραδοσιακοί Εκδοτικοί Οίκοι

 

Οι παραδοσιακοί εκδότες είναι πονηρά ριψοκίνδυνοι. Αγοράζουν και πωλούν πνευματικές ιδιοκτησίες όπως οι έμποροι στις αγορές αγοράζουν και πωλούν αποθέματα (stocks).
Παρότι πολλά από τα βιβλία τους αποτυγχάνουν εμπορικά, βασίζονται στα μακροχρόνια αγαπημένα, στους ήδη δημοφιλείς συγγραφείς, στους διάσημους τίτλους, σε συμφωνίες αδειοδότησης με το Χόλιγουντ, ώστε να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους.
Καθώς είναι επενδυτές, το μέγεθος τους, τους δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μία από τις παλαιότερες και πιο θεμελιώδεις αρχές της επιχειρηματικότητας, την «διαφοροποίηση των συμμετοχών» σας.


Ένας σοβαρός εκδοτικός οίκος, εξαγοράζει προκαταβολικά τα δικαιώματα ενός βιβλίου από τον συγγραφέα, και ύστερα “τζογάρει” με την πιθανότητα να πουληθούν αρκετά αντίτυπα ώστε να του αποφέρουν ένα κέρδος. Σκεφθείτε το κόστος της διατήρησης ενός προσωπικού πλήρους απασχόλησης για την ποιοτική επεξεργασία, το σχεδιασμό, τη στοιχειοθεσία, καθώς και τους εκτυπωτικούς πόρους. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί οι παραδοσιακοί εκδότες είναι εξαιρετικά επιλεκτικοί σχετικά με το ποια βιβλία θα διαλέξουν να εμπορευθούν. Έτσι, είναι δίκαιο να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη των πωλήσεων ενός βιβλίου.

 

Κίνδυνος / Κέρδη / ISBN: Αυτό είναι το πρότυπο για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσει η παραδοσιακή έκδοση. Ο εκδότης αναλαμβάνει τον κίνδυνο. Ο εκδότης πληρώνει τον συγγραφέα. Ο εκδότης κατέχει το ISBN, επειδή έχει πληρώσει για τα δικαιώματα να δημοσιεύσει το βιβλίο σας.

 

 

Εκτύπωση κατά παραγγελία (Print on Demand – P.O.D.)

 

Παρότι ακούμε συχνά τον P.O.D publishing, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο.
P.O.D σημαίνει “Print on Demand” και όχι “Publish on Demand”.
Μην επιτρέψετε σε καλοθελητές συμβουλάτορες να σας αποπροσανατολίσουν από το “θαύμα” της αυτοεκδοτικής επανάστασης. Η εκτύπωση κατά παραγγελία είναι απλά μία τεχνολογία εκτύπωσης! Αντί να τυπώνετε εκατοντάδες ή και χιλιάδες βιβλία κάθε χρόνο, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει να τυπώνονται μονάδες βιβλίου, και μάλιστα σε πολύ ανεκτές τιμές. Χωρίς την ύπαρξη αυτής της μεθόδου, η αποθήκη του σπιτιού σας θα έπρεπε να είναι γεμάτη μέχρι το ταβάνι από κιβώτια αντίτυπων των βιβλίων σας! Αυτές οι μέρες ανήκουν πια στο παρελθόν…

Πολλές εταιρίες επιδοτούμενης έκδοσης βασίζονται σε εκτυπωτικές πλατφόρμες “Print on Demand” για την παραγωγή τους, αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργεί προκατάληψη απέναντι στην συγκεκριμένη τεχνολογία.

 

 

Η “αληθινή” Αυτοέκδοση

 

Οι πραγματικοί «αυτοεκδότες», κατέχουν όλα τα δικαιώματα, και θα λάβουν το 100% των καθαρών κερδών από τις πωλήσεις των βιβλίων τους. Έχουν τον δικό τους αριθμό ISBN και έχουν πρόσβαση σε όλα τα ψηφιακά αρχεία που σχετίζονται με την παραγωγή του έργου τους.
Τα ονόματά τους εμφανίζονται στις “ράχες” και στις σελίδες των βιβλίων τους.

 

Η αυτοέκδοση δεν είναι εύκολη υπόθεση! Ο συγγραφέας είναι επιφορτισμένος με την εύρεση ποιοτικών επιμελητών και σχεδιαστών, διαχειριστικές ασχολίες, όπως την απόκτηση ISBN – που στην Ελλάδα τουλάχιστον παρέχεται δωρεάν – και την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων, την διαχείριση της παραγωγής του βιβλίου, την επιλογή των εταιριών εκτύπωσης και διανομής, καθώς και την εμπορία του τελικού προϊόντος. Ωστόσο, αυτή η διαδρομή παρέχει έλεγχο, και στον δημιουργικό τομέα, και στον στρατηγικό και επιχειρηματικό τομέα.

Οι συγγραφείς που επιθυμούν να παράγουν λογοτεχνία που να ξεφεύγει από τα πλαίσια και τις απαιτήσεις των “δημοφιλών” κατηγοριών, αλλά και συγγραφείς που τα έργα τους έχουν άμεση πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες κοινού, μπορεί να βρουν ευκαιρίες στον χώρο των εκδόσεων μικρότερης κλίμακας, που θα ήταν αδύνατον να βρεθούν με εκδόσεις μεγάλων εκδοτικών οίκων.
Η πώληση μερικών χιλιάδων αντιτύπων θα σήμαινε καταστροφή για έναν μεγαλοεκδότη, ενώ, συνήθως, θα είναι αρκετά ικανοποιητικό το εισόδημα για έναν αυτοεκδότη, και από τις πωλήσεις των βιβλίων, και από ομιλίες και σεμινάρια – ή και από συμβουλευτικές υπηρεσίες – που εύκολα μπορεί να προκύψουν, αναλόγως του είδους και του θέματος του έργου του.

 

Κίνδυνος / Επιστροφή / ISBN: Τα εννοιολογικά όρια “θαμπώνουν” όταν συμβαίνει ο συγγραφέας να είναι και ο εκδότης, αλλά θα πρέπει να σκεφτόμαστε τον συγγραφέα ως άτομο και τον εκδότη ως μία εταιρία, που κατέχουν από κοινού τα «αποθέματα». Αν και οι αυτοεκδότες είναι παράλογο να δώσουν στον εαυτό τους προκαταβολή, όμως, σαν εκδότες, είναι αυτοί που «δέχονται» το χειρόγραφο, παράγουν το τελικό προϊόν, το διαθέτουν στο εμπόριο, και αφαιρούν τα έξοδα (εκτύπωση, μεταφορικά, προμήθεια πωλητών, κλπ.), ακριβώς όπως κάνουν οι μεγάλοι “παίχτες”. Για να μπορούν όμως να διακινούν εμπορικά το βιβλίο τους στο εσωτερικό (δλδ. στην Ελλάδα), θα πρέπει να αποκτήσουν την ιδιότητα του συγγραφέα.
Ο αυτοεκδότης αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρίσκο κατέχοντας έναν κατάλογο που μπορεί να περιέχει μόνο έναν τίτλο βιβλίου, αλλά τα κέρδη – στην πραγματικότητα ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών απ’ ότι θα λάμβανε από έναν εκδοτικό οίκο – τελικά καταλήγουν στον ίδιο τον συγγραφέα.
Στην “πραγματική” αυτοέκδοση, ο αριθμός ISBN μπορεί να ανήκει στο συγγραφέα, και όχι σε τρίτους.

 

 

Συμπέρασμα
Αν θέλετε να πουλήσετε βιβλία, μη σαμποτάρετε τις τιμολογήσεις και τα κέρδη σας χρησιμοποιώντας την «επιδοτούμενη έκδοση». Εάν δεν θέλετε να ασχοληθείτε με την παραγωγική διαδικασία, την εμπορία, τη διανομή, και άλλες πτυχές της πώλησης βιβλίων, δώστε τα έργα σας σε έναν ατζέντη, ή προσλάβετε αξιόπιστους συνεργάτες που θα σας παρέχουν τις παραγωγικές υπηρεσίες, ή, ακόμα, μισθώστε έναν «ειδικό» για να σας καθοδηγήσει μέσα στην όλη διαδικασία. Πάνω απ’ όλα, διασφαλίστε το ότι οι απαραίτητες εργασίες που θα γίνουν θα είναι εξαιρετικής ποιότητας! Όταν πρόκειται για επιμέλεια, σχεδιασμό και μορφοποίηση, μη διστάσετε να συνεργαστείτε με τους «καλύτερους» που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Εάν κάνετε πραγματική αυτοέκδοση, προμηθευθείτε το δικό σας αριθμό ISBN, και παρακολουθήστε και εξασφαλίστε όλα τα ψηφιακά αρχεία που θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των βιβλίων σας. Δε υπάρχει κανένας “σωστός τρόπος” για να δημοσιεύσετε. Μάθετε καλά τα “μαθήματά σας” πριν την κυκλοφορία του βιβλίου σας. Κατανοήστε τα οφέλη και τις υποχρεώσεις τις κάθε προσέγγισης. Όταν έρθει η ώρα να αξιολογήσετε τις επιχειρηματικές σχέσεις, αναρωτηθείτε, ποιος παίρνει το ρίσκο και ποιος “βγάζει” τα χρήματα;

ΠΟΥ ΝΑ ΞΟΔΕΨΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ EBOOK

Που να ξοδέψτε χρήματα όταν εκδίδετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο

ηλεκτρονικό βιβλίο

Ηλεκτρονικό βιβλίο – Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν γράψτε ένα ebook

writer

Πώς να γίνεις επιτυχημένος ως συγγραφέας eBook

money

Πόσα χρήματα μπορείτε να κερδίσετε από την αυτοέκδοση ενός eBook

Πώς να διαπιστώσετε αν η αυτοέκδοση είναι για εσάς

10 Συμβουλές για συγγραφείς φαντασίας (fiction)

self publishing 2

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα κατά την Αυτοέκδοση

SEO: Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία ενός βιβλίου.

Η ψυχολογία των χρωμάτων – Εξώφυλλα και Εικονογράφηση

Επιτυχία

10 κλειδιά για την προσωπική επιτυχία!

10 τρόποι για να βγάλετε το καλύτερο δυνατό από την e-Shop σελίδα του βιβλίου σας.

7 Πράγματα που θα καταδικάσουν το μυθιστόρημά σου (& πώς να τα αποφύγεις)

easy

Κάνοντας την αυτοέκδοση εύκολη υπόθεση για κάθε συγγραφέα

procrastination

Πώς να χειριστείτε την αναβλητικότητα εάν είστε συγγραφέας eBook

Ποια είναι η πραγματική Αυτοέκδοση – Self publishing VS. Vanity publishing

muse 1

5 τρόποι για κάθε συγγραφέα για να ξαναβρεί την “Μούσα του”

15 Responses to Ποια είναι η πραγματική Αυτοέκδοση – Self publishing VS. Vanity publishing

 • Καλημέρα Κε Δήμο! Ίσως έχετε δεί τά βιβλία πού έχω ολοκληρωμένα στο fb! Πρίν από χρόνια είχε γίνει μία προσέγιση στον εκδοτικό οίκο Σαβάλλας για το πρώτο μου βιβλίο-ΚΟΠΤΙΚΗ ΡΑΠΤΙΚΗ- με μαθήματα πατρόν κ.λ.π. Ενδιαφέρθηκαν, αλλά εγώ δεν συνέχισα γιατί ήθελα να το συμπληρώσω! Έν τώ μεταξύ άκουγα τόσα….για τις συνεργασίες από ανθρώπους γνωστούς πού κινούνταν στο είδος πού με αποθάρρυναν να συνεχίσω! Έν τώ μεταξύ εγώ συνέχιζα να γράφω, και μετά 25 ετίας έχω κατορθώσει με πολλή κόπο και μελέτη να ολοκληρώσω 20+…βιβλία με καθημερινή προσπάθεια! Όταν χρειάζομαι 10-15 βιβλία αναλόγως ποιό τά τυπώνω. Το κόστος τους όμως είναι υψηλό έτσι. Ήλπιζα ότι θα κάνω αυτοέκδοση από 100- 500 βιβλία το καθένα αλλά τά πράγματα δεν ήρθαν όπως τά περίμενα…. Στο δια ταύτα… Θέλω να σας ρωτήσω το εξής:Μία εκτυπωτική μηχανή όπως έχουν [επί Ακαδημίας πού πάω..] θα μπορούσα να την χρησιμοποιούσα ιδιωτικά[ ;;;] και τι κόστος μπορεί να έχει αν γνωρίζετε. Δεν μπορώ να παρακολουθήσω διαδικτυακά [αγγλικά] τις κινήσεις γιατί γνωρίζω λίγα αγγλικά. Αν πάλι αναλάβει κάποιος ειδήμων π.χ εσείς αυτή την διαδικασία, θέλω έκ των προτέρων να γνωρίζω το κόστος των υπηρεσιών. Τά βιβλία μου τά έχω κατοχυρωμένα σε συμβολαιογράφο. Χρειάζομαι και την νομική μορφή για την έκδοση και διακίνησή τους. Αυτά προς το παρόν…. Καλή σου μέρα!

  • Καλησπέρα κα Θώδη! Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά. Θα επικοινωνήσω μαζί σας στο facebook να το κανονίσουμε.

 • Γεια σας! Στέλιο, έχω ακούσει από φίλους ότι ο Όστρια είναι καλός, και μάλλον θα σου κάνει για αυτά που ψάχνεις. Είναι και εκδοτικός επικεντρωμένος στο facebook. Η σελίδα του είναι αυτή https://www.facebook.com/ostria.vivlio/

 • Μήπως έχει κανείς να μου προτείνει κάποιον μικρό εκδοτικό που να είναι δοκιμασμένος;

 • Καλησπέρα παιδιά! Εγώ είχα γνωστό στον Λιβάνη, και περιμένω 1,5 χρόνο να μου απαντήσουν αν θα προχωρήσουμε ή όχι. Θα τους έπαιρνα τηλέφωνο να παραπονεθώ για την καθυστέρηση, αλλά ο γνωστός μου μου λέει πως έτσι γίνεται με όλους τους “μεγάλους” εκδοτικούς, και να μην κάνω φασαρία και τον εκθέσω. Ανέβασα πάντως στην Kobo δύο βιβλία μου σε ηλεκτρονική μορφή, και λέω να κάνω και αυτά που λέει ο Δήμος στον Στέλιο, δηλαδή να τα κάνω όλα μόνη μου, που τα έχω ήδη κάνει, και μετά Createspace και κανένα μικρό εκδοτικό να τελειώνω. Δεν περιμένω άλλο για το 5% του Λιβάνη, αν μου το δώσει κιόλας!!!!

  • Δεν θέλω να πω ονόματα, αλλά του πατέρα μου ένα βιβλίο που είχε έτοιμο από το 1990, δύο εκδοτικοί τον είχαν στο “περίμενε” από 10 χρόνια ο καθένας, και τελικά του λέγανε πως δεν συνέφερε η έκδοση, είτε γιατί το χαρτί είχε ακριβύνει, είτε γιατί ήταν πολύ μεγάλο το έργο και δεν θα είχε πωλήσεις, και διάφορα άλλα. Θα του το εκδώσω εγώ λοιπόν, σύντομα ελπίζω, και θα το διακινήσω, μια και είναι γεωπονικό βιβλίο κι εγώ έχω κάνει σπουδές γεωπονικές, οπότε θα μπορώ να φτιάξω και καλή “πλατφόρμα”. Καλή επιτυχία Ευαγγελία με την αυτοέκδοσή σου. Δύναμη!!!

 • Δηλαδή τελικά η αληθινή αυτοέκδοση είναι να τα κάνεις όλα μόνος σου. Δεν θα μπορούσα να συνεργαστώ και με έναν εκδοτικό οίκο ταυτόχρονα, και να τους παραδώσω τα πάντα έτοιμα;

  • Ακριβώς Στέλιο, όλα μόνοι μας…Και βέβαια μπορείς να βρεις και έναν εκδοτικό ταυτόχρονα, αλλά μην περιμένεις να είναι ο Ελευθερουδάκης. Μικροί όμως εκδοτικοί υπάρχουν, πολλοί μάλιστα, απλά οι περισσότεροι κάνουν Vanity Publishing, δλδ. απαιτούν να τους πληρώσεις για τις υπηρεσίες (αυτά που θα έκανες μόνος σου, όπως είπες), ή και να προπληρώσεις την αγορά συγκεκριμένης ποσότητας αντιτύπων που θα τα διακινήσεις εσύ ο ίδιος, κ.ά. Γενικά, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο τι ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ έχουν οι δεκάδες vanity εκδοτικοί. Ψάξε καλά το τι ζητάνε και τι προσφέρουν. Εγώ θα πρότεινα, αφού λες πως μπορείς να τα κάνεις όλα, δλδ. να κάνεις αληθινή αυτοέκδοση, όταν θα φτιάξεις το δικό σου δίκτυο πωλήσεων κλπ., μετά να κοιτάξεις να βρεις κανέναν εκδοτικό που απλά θα τυπώνει το βιβλίο, και θα κάνει μία διανομή -συνήθως μικρού βεληνεκούς-, και να κάνεις έτσι “υβριδική αυτοέκδοση”

Η ιστοσελίδα παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

self-publishing online FAQ


     

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση

ΤΙ είναι & ΠΩΣ γίνεται?

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - Τι είναι και πως γίνεται;

Διαδικτυακή αυτοέκδοση

 

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - YouTube