Αυτο-έκδοση: Τι περιλαμβάνει μία “Συγγραφική Πλατφόρμα” ενός σύγχρονου διαδικτυακού αυτοεκδότη!
Όπως στη λέξη “Αυτοέκδοση” (αυτο-έκδοση) το συνθετικό “αυτο” προσδιορίζει τη μέθοδο της έκδοσης ενός βιβλίου, έτσι και στη λέξη “Αυτοεκδότης”, το “αυτο” είναι σημαντικότατο μέρος του προσδιορισμού και χαρακτηρισμού της ιδιότητας του σύγχρονου διαδικτυακού αυτο-εκδότη/λογοτέχνη.
Για να φανταστούμε το πόσο σημαντικό μπορεί να είναι το “αυτο” φτάνει να σκεφτούμε “ποια” θα ήταν π.χ. η Coca Cola χωρίς το όνομα και σήμα κατατεθέν της, την “φίρμα” της, με απλά λόγια. Πάνω σε αυτά, στηρίζεται ολόκληρη η πλατφόρμα της εταιρίας, εννοώντας “πλατφόρμα” όλα τα σημεία (online & ofline) στα οποία βρίσκεται, αναφέρεται ή διαφημίζεται το όνομα και τα προϊόντα της.
Σε παραλληλισμό με έναν @συγγραφέα/αυτοεκδότη, η “φίρμα” του, είναι το όνομά του, και η “πλατφόρμα” του, όλα τα σημεία στα οποία βρίσκεται, αναφέρεται ή προωθείται το/τα βιβλία του.
Δεν είναι δύσκολο να βρούμε χιλιάδες διαδικτυακούς αυτοεκδότες που “κυκλοφορούν” στο ίντερνετ σήμερα, αρκεί μόνο να δούμε τις λίστες συγγραφέων των ηλεκτρονικών βιβλιοπωλείων, όπως οι: Amazon, Smashwords, Google books κ.ά.
Η Amazon, το 2015, είχε ανακοινώσει την έλευση νέων συγγραφέων μέσα στο χρόνο, οι οποίοι ξεπερνούσαν το 1.5 εκατομμύριο ανθρώπους.
Πολλοί από αυτούς, έχοντας συχνά το πλεονέκτημα της “διεθνούς αγοράς” σύμμαχό τους (λόγω της χρήσης της Αγγλικής ή άλλης πολυ-ομιλούμενης γλώσσας που έγραψαν τα βιβλία τους, ανεξαρτήτως εθνικότητάς τους), καταφέρνουν να έχουν ακόμα και συνεχή και μόνιμη σοβαρή εισροή εισοδήματος από τις πωλήσεις των βιβλίων τους, ακόμα και μέσα από μόνο μία από τις διαθέσιμες (όπως οι παραπάνω) πλατφόρμες/εταιρίες αυτοέκδοσης.
Για τα Ελληνικά δεδομένα…
…τα πράγματα είναι λιγάκι πιο δύσκολα, περίπλοκα και χρονοβόρα!
Στην Ελληνική “αγορά” βιβλίου, παρά την είσοδο του διαδικτύου στα περισσότερα σπίτια της χώρας μας πλέον, και, παρά την συνεχώς αυξανόμενη τεχνογνωσία των Ελλήνων χρηστών (υπολογιστών & διαδικτύου), οι έντυπες εκδόσεις είναι ακόμα κυρίαρχες, σε σχέση με τις πωλήσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων (eBooks).
Παρόλα αυτά, δεκάδες είναι οι συγγραφείς (ιδιαίτερα όσοι δεν “εγκρίθηκαν” από τους παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους, ή οι πρωτοεμφανιζόμενοι και μη εμπορικοί λογοτέχνες) που επιλέγουν καθημερινά να εμπλακούν στη διαδικασία της αυτο-έκδοσης του βιβλίου τους. Δεκάδες είναι και οι συγγραφείς που επισκέπτονται καθημερινά και το blog της Διαδικτυακής Αυτοέκδοσης, για να λάβουν σημαντικές βοήθειες για την αυτοέκδοση των δικών τους βιβλίων από τις πληροφορίες που βρίσκουν στις σελίδες του, και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!
Όποια κοινωνικά δίκτυα κι αν επιλέξεις να εμπλακείς, όπως και αν “φανταστείς” την ιστοσελίδα σου, με όποια και όσα blogs και forums κλπ. και αν χρειάζεται να συναναστραφείς (με σκοπό την έμμεση πώληση του/των βιβλίων σου), το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι, να…ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ!!
- Να φτιάξεις σωστά το ηλεκτρονικό ή έντυπο βιβλίο σου, χωρίς να διστάσεις να ζητήσεις την βοήθεια ειδικών, εάν χρειαστεί,
- να κατασκευάσεις μία όμορφη επαγγελματική ιστοσελίδα, που θα στεγάζει, και το/τα βιβλία σου – με τις απαραίτητες περιγραφές του περιεχομένου τους -, και τον συγγραφέα, τον πνευματικό “πατέρα” τους, εσένα,
- να εμπλακείς σε σχετικούς ιστοχώρους/blogs/forums (πάντα, σε όσους περισσότερους προλαβαίνεις),
- να ανεβάσεις τα βιβλία σου μόνο στην/στις πλατφόρμες αυτοέκδοσης που σε εξυπηρετούν ουσιαστικά.
[Παράδειγμα: Αν δεν έχεις τη διάθεση ή το χρόνο να εμπλακείς σε 2 αγορές, θα μπορούσες να μην ανεβάσεις Ελληνικό βιβλίο σε εταιρία που βρίσκεται στην Γαλλία, ούτε, αντίστροφα, βιβλίο σου γραμμένο σε Αγγλική γλώσσα στο (π.χ.) ebooks.gr.]
Οι σωστές επιλογές, οι ουσιαστικές και χρήσιμες κινήσεις, ο χρόνος που θα αφιερώσεις στην επιμόρφωσή σου και στη βελτίωση των “τεχνικών” σου (και στην προσωπική προβολή και δικτύωσή σου), αλλά, και το πάθος σου, θα είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχημένη διαδικτυακή συγγραφική καριέρα σου, που δεν πρέπει να παραβλέψεις. Παράβλεψη, που μπορεί να επιφέρει τα ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, την ολοκληρωτική ΑΠΟΤΥΧΙΑ!
***
Οι επιλογές που μπορεί καθένας επίδοξος αυτοεκδότης να κάνει, είναι πολλές περισσότερες από τις αναφερόμενες στο βίντεο αυτό, και, οι επιλογές των “εργαλείων” που θα περιλαμβάνονται στη δική του “πλατφόρμα” είναι εντελώς υποκειμενικές και σχετικές.
Στο βίντεο που ακολουθεί, έλαβα το θάρρος να χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα μίας συγγραφικής διαδικτυακής πλατφόρμας την προσωπική μου πλατφόρμα (χωρίς να επιδιώκω να τη συγκρίνω με πλατφόρμες άλλων συναδέλφων συγγραφέων)…
Δεν είσαι ακόμα μέλος? Έλα στη συντροφιά μας >>>
Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Εκδότης βιβλίων –ψηφιακών και έντυπων– και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Γραφιστική, την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης και Μηχανικός Ήχου.
[…] προσαρμογές μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί από έναν επαγγελματία συγγραφέα, έναν (σοβαρό) αυτοεκδότη, αλλά και από οποιονδήποτε […]
[…] προσαρμογές μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί από έναν επαγγελματία συγγραφέα, έναν (σοβαρό) αυτοεκδότη, αλλά και από οποιονδήποτε […]
[…] και μία μοναδική δυνατότητα. Το να δημοσιοποιείς την ιδιότητά σου ως συγγραφέα, την παρουσία των έργων σου, την ανάπτυξη ιδιαίτερων […]
[…] και μία μοναδική δυνατότητα. Το να δημοσιοποιείς την ιδιότητά σου ως συγγραφέα, την παρουσία των έργων σου, την ανάπτυξη ιδιαίτερων […]
[…] είναι επίσης ένα όφελος για τους σύγχρονους λογοτέχνες/αυτοεκδότες που θέλουν να «σκαλίσουν» τις τιμές τους ώστε να […]
[…] περιγραφές που πουλάνε από μόνες τους, με πλατφόρμα και προφίλ συγγραφέα που θα το ζήλευαν ακόμα και μεγαθήρια όπως οι: Gillian Flynn, […]
Χρειάζονται όλα αυτά; Με λιγότερα δεν γίνεται πλατφόρμα συγγραφέα; Χάος μου φαίνονται!!!
Πλατφόρμα, γίνεται και μόνο με ένα σάιτ, ακόμα και μόνο με ένα facebook. Το θέμα είναι, ποια πλατφόρμα λες πως είναι καλύτερη Ιωάννα; Αυτή που βλέπεις και στο βίντεο (που μου ξέφυγαν και άλλα, στο βίντεο), ή ένα σάιτ μόνο του;
Αν ο αυτοεκδότης δεν το δει ως “επιχείρηση” το εγχείρημα της αυτοέκδοσης, δεν θα έχει σοβαρά αποτελέσματα. Όπως, μικρά αποτελέσματα θα έχει και όποιος μείνει στο ένα βιβλίο, και δεν συνεχίσει να γράφει, να αυτοεκδίδει, και να γίνεται γνωστός και να καταξιωθεί. Από κει και ύστερα θα έρθουν κέρδη αξιόλογα.
>>>>>>>>>>>>>
Πρόσεξα τελευταία, κάποιο άρθρο, “αυθαίρετων” ανθρώπων, που είπαν πως “κανένας δεν έβγαλε ποτέ λεφτά αυτοεκδίδοντας”. Λόγω του ότι, τον ένα κύριο τον γνωρίζω, μίλαγε πρώτα (ίσως και μόνο) για τον εαυτό του.
Αλλά, και για εκείνους μιλάει, που δεν το είδαν ποτέ ως “επιχείρηση”, και περίμεναν/περιμένουν να πουληθούν ΜΟΝΑ τους τα βιβλία τους, άντε και από 5 φίλους και 5 συγγενείς τους. Αυτό, είναι χόμπι, οπότε, και βέβαια ΔΕΝ έβγαλε λεφτά ποτέ κανένας χομπίστας που απλά εξέδωσε ένα βιβλίο, και δεν ασχολήθηκε με μάρκετινγκ, προβολή, προώθησή του. Άντε να έβγαλε τα έξοδά του…μην τα θέλουμε και όλα δικά μας, “και την πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο”!
Γι’ εκείνους μίλαγε, και για κάμποσες χιλιάδες άλλους, “σαβούρας” συγγραφείς, που, όχι μόνο δεν έκαναν πωλήσεις, μερικοί (που έχω ακουστά), αλλά δέχτηκαν και την κατακραυγή, ακόμα και ανθρώπων που τα είχαν πάρει δωρεάν. Αυτά τα βιβλία, και αυτού του τύπου οι συγγραφείς, δεν έχουν ελπίδα καμιά, λυπάμαι, και γι’ αυτούς μιλούσαν τα άρθρα που προανάφερα, προφανώς…
Αυτοέκδοση, δεν σημαίνει και εξαπάτηση, δεν είναι ηλίθιος ο κόσμος, και, αν καταλάβουν την κοροϊδία, την εκφράζουν ευθαρσώς, ιδιαίτερα στα κοινωνικά δίκτυα…Το ίδιο ευθαρσώς βέβαια θα “εκθειάσουν” το καλό, το ποιοτικό βιβλίο, και τον αξιόλογο και αξιοπρεπή συγγραφέα!
Γεια χαρά! Πολλά μου φαίνονται όλα αυτά, πως τα προλαβαίνει ένας άνθρωπος μόνος του;
Γίνεται και περισσότερα Αντριάνα!! Πάντως, εάν πει κάποιος πως βάζει πρόγραμμα, καθημερινό, αντί για κουτσομπολιά και ειδήσεις ιντερνετικές, το να προωθεί το/τα βιβλία του, τόσα, και άλλα τόσα προλαβαίνει.
Πρέπει να πάρεις σοβαρά την παρουσία του βιβλίου -και εσού- στο διαδίκτυο, αλλιώς δεν θα καταφέρεις τίποτα περισσότερο από λίγες και περιστασιακές πωλήσεις.
Καλημέρα! Όλα ωραία αυτά πού διάβασα αλλά, νομίζω ότι δεν θα μπορέσω να τά καταφέρω γι’ αυτό δεν το αποτολμώ!
Να το αποτολμήσεις Βιβή, δεν χάνεις τίποτα, δωρεάν είναι…για προσπάθησε!:)