Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

SEO: Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

SEO (Search Engine Optimization) 

Πολλοί θεωρούν πως το SEO (Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης) ενδιαφέρει μόνο τους ιδιοκτήτες blog και ιστοσελίδων, πράγμα που είναι σαφώς αδιαμφισβήτητο και απαραίτητο.
Αυτό που ίσως δεν έχει λάβει την πρέπουσα προσοχή και ενδιαφέρον, είναι το ό,τι, το S.E.O -δηλαδή Search Engine Optimization ή Βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης Ελληνιστί- είναι MUST και για τους λογοτέχνες που εμπορεύονται τα έργα τους μέσα από το διαδίκτυο.
Αφορά άμεσα τους κατόχους συγγραφικών σελίδων/blog, σε σχέση με το περιεχόμενό τους, αλλά και σε σχέση με την επιλογή των ΤΙΤΛΩΝ των ίδιων των βιβλίων τους, εξαρχής!

 

Σίγουρα όσοι έχετε ασχοληθεί στο ελάχιστο με θέματα που αφορούν το SEO, θα έχετε πέσει επάνω σε κάποια λίστα από προτάσεις για να βελτιωθεί το SEO της σελίδας σας.  Τα εκτός Ελλάδος γνωστά SEO blogs και communitites, συχνά αναδιαμορφώνουν τα γραφόμενά που αφορούν τις προτάσεις τους για καλύτερο SEO, βασισμένοι στις εξελίξεις. Αυτός είναι ο ένας τρόπος κάποιος να μπορεί να είναι up to dated,  να παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναπροσαρμόζει τις τεχνικές του.

 

Από την άλλη πλευρά μπορεί κάποιος με σταθερή στρατηγική να «νικήσει» τον αλγόριθμο, απλά ακολουθώντας με συνέπεια την στρατηγική του.

Έτσι λοιπόν, βασισμένοι σε ένα πρόσφατο (21/01/16) άρθρο ενός από τους πιο αποτελεσματικούς SEO Experts, του Brian Dean, θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μια λίστα από τους βασικούς άξονες που αφορούν την SEO στρατηγική του site σας για το 2016. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν στο περιεχόμενο που ακολουθεί, είναι προϊόν έρευνας 1 εκατομμυρίου αποτελεσμάτων αναζήτησης της Google!

 

Διαβάστε με προσοχή:

 

1- Τα backlinks (δηλαδή τα links που μας δίνουν άλλα sites προς το δικό μας) παραμένουν, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να ανέβει το site μας στην κατάταξη της Google (extremely important Google ranking factor).

Το πλήθος, λοιπόν των εισερχομένων links προς το site μας, σε συνδυασμό με την ποιότητα του link (αν έρχεται από ένα site με υψηλή βαρύτητα) και την διαφορετικότητα των domains (unique referring domains), παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για να αποφασίσει ο αλγόριθμος σε ποια θέση θα μας κατατάξει!

Πώς μπορώ να εκμεταλλευτώ αυτή την πληροφορία;

Προσπάθησε να παίρνεις links, από domains τα οποία έχουν κύρος και τα οποία έχουν μια διαφορετικότητα μεταξύ τους (πάντα όμως να κινούνται σε κοινά ενδιαφέροντα και όχι τελείως άσχετα).

 

2- To authority (η βαρύτητα)του domain μας και όχι των μεμονωμένων υποσελίδων του site μας είναι αυτό που παίζει περισσότερο ρόλο για μια καλύτερη θέση στην κατάταξη.

Ναι.. αλλά τι σημαίνει αυτό;

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην στρατηγική μας θα πρέπει να «δουλεύουμε» κατά κύριο ρόλο το σύνολο του domain, έτσι ώστε να αποκτήσει συνολικά μια βαρύτητα, παρά μεμονωμένες σελίδες. Αν αποκτήσει υψηλή βαρύτητα το σύνολο του site, κάθε εσωτερική σελίδα, σαν αποτέλεσμα θα έχει αντίστοιχη υψηλή δυναμική, ακόμη και οι καινούριες που δημιουργούμε.

 

3- Αν δημοσιεύετε αναλυτικό, επεξηγηματικό σε βάθος και επίκαιρο περιεχόμενο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανεβείτε στην κατάταξη του Google.

Παλαιότερα η google, έβλεπε καθαρά την έννοια, την συχνότητα και την δομή των keywords και αποφάσιζε αν πραγματικά μιλά για κάτι η δεδομένη σελίδα και αν αξίζει να ανέβει. Αυτό έχει αλλάξει: Λόγω του αλγορίθμου «Hummingbird google algo», η  Google πλέον μπορεί να καταλάβει ποιο είναι το θέμα της κάθε σελίδας χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν τα αντίστοιχα keywords.

Πώς μπορώ να το διαχειριστώ αυτό;

Γράψε ελεύθερα έχοντας πάντοτε στο μυαλό σου το θέμα στο οποίο αναφέρεσαι. Σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να θυμάμαι ότι μιλάω για το πώς θα φτιάξω τη στρατηγική μου για το SEO μέσα στο 2016, άρα θα πρέπει να λύνει ένα επιμέρους θέμα που θα αναφέρεται στο συνολικό θέμα. Προσωπικά θα πρότεινα να υπάρχει και το mix των keywords που μας ενδιαφέρουν έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η Google θα καταλάβει το θέμα μας (και ιδίως για τη γλώσσα των ελληνικών).

 

4- Το HTTPS, δηλαδή η αγορά ενός ssl certificate, είναι μέτρια συσχετισμένο με την απόδοση στις μηχανές αναζήτησης.

Αν και η Google πέρσι ανακοίνωσε ότι θα παίζει ρόλο για την κατάταξη των αποτελεσμάτων η χρήση του HTTPS, από την ανάλυση των στοιχείων αυτό δεν προκύπτει ξεκάθαρα.

Να αγοράσω όμως SSL;

Αν ξεκινάς ένα  site με σοβαρούς στόχους θα πρέπει απαραίτητα να κινηθείς προς την αγορά ενός SSL Certificate καθώς εκτός από ασφάλεια που θα παρέχει, δημιουργεί στον χρήστη την αίσθηση ότι πρόκειται για ένα site υψηλών προδιαγραφών, άρα και σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει έναν έμμεσο ranking factor. 

 

5- Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση των Schema Markup και των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

τι ειναι το schema markup

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα των Αξιολογήσεων στα αποτελέσματα αλλά και του Schema Markup στο σύνολο.  Δείχνει τουλάχιστον για την ώρα ότι δεν βοηθά να ανεβείτε ψηλά στις αναζητήσεις.

Να το δοκιμάσω;

Αν έχετε χρόνο ή πόρους για να το δοκιμάσετε, ίσως να βοηθήσει λίγο στην αύξηση του CTR, με την έννοια ότι οι χρήστες θα πατήσουν ένα αποτέλεσμα που έχει αξιολόγηση, περισσότερο ίσως από ένα που δεν έχει.

 

6- Τα μικρά σε μήκος URLs  (short urls) δείχνουν ότι παίρνουν καλύτερη θέση στην κατάταξη!

μικρα σε μηκος url

VS

μακρυ url

 

Αν το URL  διαμορφώνεται με περισσότερες από 5 λέξεις, ο αλγόριθμος θα χάσει τον προσανατολισμό του ως προς το θέμα της σελίδας (όχι βέβαια σε όλες τις περιπτώσεις).

Τι να κάνω;Προσπάθησε τα urls των άρθρων και των σελίδων σου, να έχουν μικρό μήκος και λίγες λέξεις, όσα ουσιαστικά keywords θέλεις να στοχεύσεις ανά σελίδα. Επίσης μη συμπεριλαμβάνεις λέξεις-συνδέσμους όπως «το, και, ή»,  οι οποίες δεν έχουν ουσιαστική αξία για να καταλάβει η google σε τι αναφέρεται το κείμενό σου κάθε φορά!

 

7- Περιεχόμενο που έχει τουλάχιστον μια εικόνα  να το συνοδεύει έχει καλύτερη απόδοση στα αποτελέσματα αναζήτησης

Οι σελίδες που χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια εικόνα να συνοδεύει το κείμενο, έχουν καλύτερες θέσεις στην κατάταξη του google. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν έχεις πολλές περισσότερες εικόνες θα έχεις και σίγουρα πολύ καλύτερο ranking. Αυτό δεν προκύπτει από την ανάλυση.

Ποια είναι η καλύτερη λύση; Η καλύτερη λύση είναι να βάλεις σίγουρα μια εικόνα. Αλλά από εκεί και πέρα να βάλεις όσες χρειαστεί  για να περιγράψεις καλύτερα το περιεχόμενο. Αν δεν χρειάζεται πολλές τότε μην αναγκαστείς να βάλεις, ενδεχομένως να κουράσεις. Επίσης μη ξεχάσεις ποτέ να βάλεις περιγραφή και εναλλακτικό κείμενο στην εικόνα ( alternative text – alt attribute).

 

8- Το να χρησιμοποιείς ένα keyword (ή keyword phrase) ακριβώς στον τίτλο δεν σχετίζεται άμεσα με μια καλύτερη θέση για αυτό το keyword.

Παλαιότερα εάν ήθελες να καταλάβει η Google σε τι αναφέρεται το άρθρο σου ή η σελίδα έβαζες το βασικό keyword στον τίτλο της σελίδας (<title></title>).  Αυτό δείχνει να έχει αλλάξει γιατί από τα δεδομένα προκύπτει ότι ο τίτλος που φέρει τα απαραίτητα  keywords δεν καταλαμβάνει και τις πρώτες θέσεις απαραίτητα.

Τελικά όμως τι να κάνω; 

Προσωπικά θα πρότεινα να βάζετε τα keywords στον τίτλο, καθώς βοηθά και εσάς να επικεντρώνεστε στο θέμα. Μετά ας αποφασίσει η Google.

 

9- Οι σελίδες που βρίσκονται σε sites που φορτώνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα, βγαίνουν και σε καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αυτή είναι μια σταθερή άποψη των SEO Experts, καθώς μια γρήγορη σελίδα, εμφανίζεται πιο γρήγορα και αλληλεπιδρά πιο γρήγορα με τον χρήστη.  Αυτό σημαίνει ότι χαμηλώνει το bounce rate, δηλαδή το αν φεύγει κάποιος από την σελίδα σου αμέσως και το Time on site, που δηλώνει πόση ώρα κάθεται κάποιος στο site σου. Αν έχει γρήγορη ανταπόκριση και βρίσκει το σωστό περιεχόμενο δεν έχει λόγο να φύγει ο επισκέπτης.

Πώς μπορώ να κάνω πιο γρήγορο το site;

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις, είναι να βρεις ένα γρήγορο hosting server όπως αυτός της Pointer. Το γεγονός δε, ότι είναι στην Ελλάδα το κάνει ακόμη πιο γρήγορο και SEO friendly. Έπειτα μπορείς να τρέξεις το τεστ της google και να δεις πόσο γρήγορη είναι η σελίδα σου. Διόρθωσε τα λάθη που σου προτείνει και είσαι οκ.

 

10- Αν και η google σε προηγούμενα updates του αλγορίθμου της στόχευε τις σελίδες που είχαν ένα ακριβές keyword στο link τους (exact match anchor text), φαίνεται ότι ακόμη λειτουργεί.

τι ειναι το anchor text

Η google στα προηγούμενα updates θεωρούσε spam τα links  να έχουν ακριβές το keyword που στόχευε η σελίδα, εάν αυτό γινόταν κατά μεγάλο ποσοστό. Αυτό φαίνεται όμως ακόμη να λειτουργεί.

Και πώς να το κάνω για να μην θεωρηθώ spam;

Στα links που θα δέχεσαι από τις εξωτερικές πηγές, το anchor text θα πρέπει να περιέχει το keyword που επιθυμείς, αλλά με μικρές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα αν το site σου μιλά για «ξενοδοχεία στην Ναύπακτο» μερικά από τα διαφορετικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι:

 • a. «ξενοδοχείο στην Ναύπακτο»
 • b. «όμορφο ξενοδοχείο της Ναυπάκτου»
 • c. «Ναύπακτος ξενοδοχεία»
 • d. «ξενοδοχείο στην Ναύπακτο 3 αστέρων»

Έτσι έχεις πάντα το mix των keywords στο link  αλλά χωρίς να φαίνονται spammy.

 

11- Οι σελίδες με χαμηλό Bounce Rate, παίρνουν σίγουρα καλύτερες θέσεις στα αποτελέσματα της Google.

SEO-Tips-for-GoogleΌπως είπαμε και παραπάνω, είναι λογικό η Google να καταλαβαίνει ότι όταν ένας επισκέπτης φεύγει αμέσως μόλις μπει στο  site σας, δεν βρίσκει αυτό που θέλει. Όταν το κάνουν πολλοί αυτό σημαίνει ότι πολλοί δεν βρίσκουν αυτό που αναζητούν στη σελίδα σας. Άρα η Google σας αποσυνδέει σιγά σιγά από αυτό το keyword.

Πώς κρατάω ψηλά το bounce rate;

Ο τρόπος για να κρατήσετε τον επισκέπτη στη σελίδα είναι ίσως όλα τα παραπάνω που γράφτηκαν. Καλό design, καλό περιεχόμενο, το site να είναι usable και γρήγορο.

 

 

Αυτά λοιπόν είναι που πρέπει σίγουρα να έχετε στο νου σας για τη στρατηγική του νέου έτους για το SEO της σελίδας σας και όχι μόνο!

 

 

Παπαδημητρίου Χρήστος (Pointer.gr)

 

ΠΗΓΗ

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License.

 

Written by Δήμος Βελέντζας

Δήμος Βελέντζας

Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Αυτοεκδότης βιβλίων μέσω διαδικτύου και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης, Ηχολήπτης και Μουσικός παραγωγός.

3 Responses to SEO: Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης

 • Δεν νομίζω Μαρία-Έλενα πως θα έχει καμία σημασία για τα fiction βιβλία.

 • Δηλαδή θες να πεις πως το SEO έχει να κάνει ΚΑΙ με τους τίτλους των βιβλίων, γενικά; Σε ένα μυθιστόρημα τι σημασία θα είχε;

  • Μαρία Έλενα και Αθηνά, το SEO έχει μεγάλη σημασία στα πάντα στο διαδίκτυο. Πρέπει να καταλάβετε το ΠΩΣ σκέφτονται και λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης για να αντιληφθείτε τη χρησιμότητα της “βελτιστοποίησης” των τίτλων βιβλίων, των τίτλων άρθρων, και γενικά όλων των σελίδων ενός ιστοχώρου, από τον τίτλο έως τις ετικέτες κλπ.
   Αν λοιπόν συνειδητοποιήσετε το ότι οι μηχανές αναζήτησης (από των Google, Yahoo, Bing κλπ. μέχρι των Amazon, eBay κλπ.) αναζητούν αυτό που τους ζητά ο ΚΑΘΕΝΑΣ περιηγητής βάση των λέξεων “κλειδιών” που πληκτρολογεί, είναι εύκολο μετά να δείτε πόσο σημαντική είναι η βελτιστοποίηση αυτής της διαδικασίας, και έτσι, ακολουθώντας τους κανόνες των μηχανών και ενημερούμενοι σχετικά με τυχών αλλαγές σε αυτούς τους κανόνες, να πετύχουμε την μέγιστη δυνατή ευρεσιμότητα των “προϊόντων” μας.

Η ιστοσελίδα παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

help-twitter copy2 copy

Δεν είσαι συνδρομητής μας?

Γίνε τώρα μέλος
της συντροφιάς μας
για να έχεις πρόσβαση σε όλες
τις αναρτήσεις & άρθρα του blog!

 
Διαδικτυακή αυτοέκδοση

 

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - YouTube

 

ΤΙ είναι & ΠΩΣ γίνεται?

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - Τι είναι και πως γίνεται;