Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

10 Συμβουλές για συγγραφείς φαντασίας (fiction)

 

Ένας “Δεκάλογος” από παγκοσμίως αναγνωρισμένους συγγραφείς, δημοσιογράφους κ.ά…
“Ποικιλομορφία σημαίνει επιβίωση. Αυτό ισχύει στη γεωργία. Ισχύει και στα χαρτοφυλάκια αποθεμάτων. Ισχύει και για τα πιάτα του δείπνου μας. Και ισχύει και για τις εκδόσεις. Επιβίωση ως συγγραφέας σημαίνει αγκάλιασμα της ποικιλίας από την αρχή”…

 

Δεν είσαι ακόμα μέλος?  Έλα στη συντροφιά μας >>>

 

ΆρθροΣχετικά Άρθρα

 

  • Συγγράφοντας μια εξαιρετικά μικρή ιστορία:

΄΄Κάντε το περίγραμμα, ακόμη κι αν είναι ο πιο στοιχειώδης τρόπος. Οδηγεί σε εμπνευσμένες αποκλίσεις…

Μην σκέφτεστε πάρα πολύ για το πώς θα μαρκάρετε τα κουτιά  σας προκαταβολικά. Μια καλή ιστορία – μεγάλη ή μικρή – θα τα εφοδιάσει με την αρετή του να είναι καλή΄΄.

– Andrew Pyper, στο άρθρο της Jennifer D. Foster ΄΄Ανατομία μιας Επιτυχημένης Μικρής Ιστορίας΄΄.

 

 

  • Γράφοντας διαλόγους μέσα σε μια σκηνή:

΄΄Ένας πλούσιος διάλογος μπορεί να δώσει ζωή και να οδηγήσει μια σκηνή. Αλλά ένας καλός διάλογος δεν δρα απομονωμένος. Η άποψη των ενδιαφερόμενων μερών στο φλέγον θέμα πρέπει να είναι προκλητική ή ενδιαφέρουσα με κάποιον τρόπο. Πρέπει να υπάρχει σύγκρουση – αρκετά ενδιαφέρουσα που θα κάνει τον αναγνώστη να ενδιαφερθεί. Και μετά, οδηγούμενοι από αυτή τη σύγκρουση, οι χαρακτήρες πρέπει να βγουν ζωντανοί, αποκαλύπτοντας τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες, τα ελαττώματα – τη βασική τους ανθρώπινη υπόσταση. Ο ίδιος ο διάλογος θα πρέπει να είναι ευδιάκριτος και πρωτότυπος. Όταν δεν λειτουργεί σωστά τείνει να ακούγεται ψεύτικος΄΄.

– Jack Smith, ΄΄Γράφοντας Δυνατές Σκηνές΄΄.

 

 

  • Βρίσκοντας ιδέες για μαγικό ρεαλισμό:

΄΄Από τότε που άρχισα να γράφω, ήμουν συλλέκτης. Όχι πραγμάτων – όστρακα, γραμματόσημα, φιγουρίνια, φουσκωτά μαϊμουδάκια, αυτόγραφα κλπ – αλλά πιθανοτήτων. Παράξενα συμβάντα και εικόνες από τον τριγύρω κόσμο και τα όνειρά μου που θα μπορούσαν – και συχνά το κάνουν – να βρουν το δρόμο τους στο γράψιμό μου. Ενώ πολλά μπορούν να θεωρηθούν τετριμμένες παρατηρήσεις, συνδυασμένα με το σωστό χαρακτήρα στην κατάλληλη κατάσταση, ξέρω ότι θα κάνουν τρομερά φανταστικά περιστατικά΄΄.

– Kristin Bair O’Keefee, ΄΄Φτιάχνοντας Μαγεία΄΄.

 

 

  • Τελειώνοντας την κατάπτωση του μεσο-σκαριφήματος:

΄΄Η κατάπτωση του μεσο-σκαριφήματος είναι σύμπτωμα που απαιτεί διάγνωση, πριν μπορέσεις αποτελεσματικά να το θεραπεύσεις. Πιστεύοντας ότι μπορείς να βρεις το δρόμο της συγγραφής δραπετεύοντας από αυτό το χάλι, ότι μπορείς να σώσεις το μέσον με μια δυνατή σκηνή τέλους, είναι μια δελεαστική παγίδα, διότι ο αναγνώστης σου μπορεί να μη φτάσει ποτέ τόσο μακριά. Όταν ο αναγνώστης είναι ατζέντης ή εκδότης, αυτή η υπόθεση γίνεται μοιραία΄΄.

– Larry Brooks, ΄΄Κολλώντας στη Μέση΄΄.

 

 

  • Αναπτύσσοντας ευδιάκριτη άποψη και φωνή:

΄΄Η εξάσκηση φέρνει την τελειότητα και ο καλύτερος τρόπος εξάσκησης είναι να γράφεις μικρές ιστορίες. Φαντασία αστραπή (να λες μια ιστορία σε 1000 λέξεις ή λιγότερο) είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο εκπαίδευσης΄΄.

– J.T. Ellison, στη συνέντευξη της Janice Gable Bashman ΄΄Συλλαμβάνοντας το ενδιαφέρον των αναγνωστών΄΄.

 

 

  • Στα ΄΄μέρη γηπέδου΄΄ του Twitter:

Όσο άτυπο κοινωνικό μέσο κι αν είναι το twitter, η Brenda Drake τονίζει ότι: ΄΄Οι συγγραφείς πρέπει να συμπεριφέρονται σε αυτά τα μέρη γηπέδου το ίδιο επαγγελματικά όπως και σε οποιαδήποτε άλλη υποταγή. Το γραπτό σου πρέπει να είναι πλήρως ραφιναρισμένο. Πρέπει να έχει περαστεί από τους προαναγνώστες σου και συνεργάτες κριτικούς και πρέπει να το έχεις αναθεωρήσει αρκετές φορές΄΄.

– Diane Shipley, ΄΄Άρχισε με ένα HASHTAG΄΄.

 

 

  • Τι εντυπωσιάζει τους εκδότες λογοτεχνικών εφημερίδων:

΄΄Εντυπωσιάζομαι από έναν συγγραφέα που παίρνει το θέμα μας, το ταρακουνάει και μας το επιστρέφει με έναν τρόπο που δεν το περιμέναμε. Να μας πιάνει εξαπίνης με ένα καλό γράψιμο, είναι ανταποδοτικό. Όλοι ξέρουμε τι θέλουμε, αλλά όταν βρίσκουμε κάτι που δεν το περιμέναμε, κάτι που διεισδύει με καινούριο και συναρπαστικό τρόπο, αυτό είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να προσελκύσεις την προσοχή΄΄.

– Todd Simmons, στο στρογγυλό τραπέζι του James Duncan ΄΄Τι στ’ αλήθεια ψάχνουν οι λογοτεχνικές εφημερίδες΄΄.

 

 

  • Πώς επιλέγουμε έναν μικρό εκδοτικό οίκο για υποβολή δείγματος:

΄΄Αξιολογείστε το περιεχόμενό του. Αν ένας μικρός εκδοτικός οίκος με συνέπεια τυπώνει ποιοτικό γράψιμο, οι πιθανότητες είναι ότι έχει στέρεα εκδοτική ομάδα. Η χρονική του διάρκεια ύπαρξης και η γενική του φήμη είναι επίσης βοηθητικοί δείκτες΄΄.

– Robert Lee Brewer, ΄΄Μετρώντας μικρούς εκδοτικούς οίκους΄΄.

 

 

  • Οργανώνοντας μια εικονική περιήγηση βιβλίου:

΄΄Μπορεί να βρεις βοηθητικό το να συναρμολογήσεις μια “online εργαλειοθήκη μέσων”, ένα τμήμα του ιστοτόπου σου όπου μπορείς να παρέχεις φωτογραφίες και άλλες σχετικές πληροφορίες, όπως ένα βίντεο τρέιλερ και ανακοίνωση τύπου, σε μια τοποθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να δώσεις στο πλήθος σου έναν μόνο σύνδεσμο αντί να τους βομβαρδίζεις με προσαρτήματα…΄΄.

– Erica Dreifus, ΄΄10 συμβουλές για τη δική σου εικονική βιβλιο-περιήγηση΄΄.

 

 

 

  •  Υβριδικές εκδόσεις:

΄΄Ποικιλομορφία σημαίνει επιβίωση. Αυτό ισχύει στη γεωργία. Ισχύει και στα χαρτοφυλάκια αποθεμάτων. Ισχύει και για τα πιάτα του δείπνου μας. Και ισχύει και για τις εκδόσεις. Επιβίωση ως συγγραφέας σημαίνει αγκάλιασμα της ποικιλίας από την αρχή. Και αυτό σημαίνει να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως “υβριδικό” συγγραφέα…. Ο υβριδικός συγγραφέας ακολουθεί μια ποικίλη προσέγγιση, χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό σύστημα εκδόσεων και δρώντας ως συγγραφέας – εκδότης (όρος που προτιμώ αντί του αυτό-εκδότης επειδή δείχνει τη διπλή φύση του ρόλου που εσύ τώρα κατέχεις)΄΄.

– Chuck Wendig, ΄΄Το καλύτερο και των δύο κόσμων΄΄.

 

 

Τοποθέτησα σκόπιμα τελευταίο το σχόλιο περί της “Υβριδικής έκδοσης”, διότι, ΚΑΙ εγώ προσωπικά εφαρμόζω την υβριδική μέθοδο έκδοσης –δλδ. και έντυπη και ψηφιακή έκδοση, online & offline– χωρίς όμως την “χρήση” κανενός άλλου εκδοτικού οίκου ή μικρο-εκδότη (πλην εμού του ιδίου). Aν και έχω έρθει και σε επαφές με εκδοτικούς, δεν θεώρησα δελεαστική καμία προσφορά τους (όσων μου έδωσαν σημασία βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε, πως ΠΑΝΤΑ μιλάμε και θα μιλάμε -για όσον καιρό ακόμα θα υφίσταται- για το ίδιο παραδοσιακό “σύστημα”), οπότε και έκτοτε κινούμαι εντελώς ανεξάρτητος.
Είναι ευνόητο λοιπόν πως είμαι υπέρμαχός της, και δικαιολογημένα. Και αυτό γιατί έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια (και “τσέπη”) τα αποτελέσματά της, από “πρώτο χέρι”, και έχω βεβαιωθεί πως “λειτουργεί”, και με τα δικά μου βιβλία, και με των συγγραφέων που εμπιστεύθηκαν στις εκδοτικές υπηρεσίες της “Διαδικτυακής Αυτοέκδοσης” την δημιουργία των ηλεκτρονικών ή έντυπων βιβλίων τους, και επέλεξαν να “κινηθούν” εμπορικά με τον υβριδικό τρόπο.
Σαφώς δυσκολότερη υπόθεση, αλλά “η τύχη βοηθά τους τολμηρούς”…και θα συμπλήρωνα, και: τους αφοσιωμένους, επίμονους, παθιασμένους και αποφασισμένους να κάνουν/μάθουν/βοηθηθούν πάνω σε όλα όσα χρειάζονται για να έχουν μία επιτυχημένη διαδικτυακή συγγραφική και αυτοεκδοτική καριέρα -και όχι μόνο διαδικτυακή!

Δήμος Βελέντζας

ηλεκτρονικό βιβλίο

Ηλεκτρονικό βιβλίο – Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν γράψτε ένα ebook

Η σωστή επιμέλεια ενός ebook (Book Editing)

Η σωστή επιμέλεια ενός ebook (Book Editing)

10 Συμβουλές για συγγραφείς φαντασίας (fiction)

Πόσα χρήματα μπορείτε να κερδίσετε από την αυτοέκδοση ενός eBook

Πόσα χρήματα μπορείτε να κερδίσετε από την αυτοέκδοση ενός eBook

-μηνιαίο-ημερολόγιο-κοινωνικών-μέσων

Το μηνιαίο ημερολόγιο μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Πώς να χειριστείτε την αναβλητικότητα εάν είστε συγγραφέας eBook

Πώς να χειριστείτε την αναβλητικότητα εάν είστε συγγραφέας eBook

Επιτυχία

10 κλειδιά για την προσωπική επιτυχία!

print-on-demand

Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα κατά την Αυτοέκδοση

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφημιστική εκστρατεία ενός βιβλίου

Οι 15 Εντολές για μία επιτυχημένη διαφήμιση βιβλίου.

seo-

SEO: Βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης

muse 1

5 τρόποι για κάθε συγγραφέα για να ξαναβρεί την “Μούσα του”

Podcast5

Δημιούργησε ΔΩΡΕΑΝ το Podcast του βιβλίου σου!!!

Η ψυχολογία των χρωμάτων – Εξώφυλλα και Εικονογράφηση

7 Πράγματα που θα καταδικάσουν το μυθιστόρημά σου (& πώς να τα αποφύγεις)

Αυτοέκδοση VS Παραδοσιακή έκδοση έντυπου βιβλίου

ΠΟΥ ΝΑ ΞΟΔΕΨΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΝΟΣ EBOOK

Που να ξοδέψτε χρήματα όταν εκδίδετε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο

Κάνοντας την αυτοέκδοση εύκολη υπόθεση για κάθε συγγραφέα

Κάνοντας την αυτοέκδοση εύκολη υπόθεση για κάθε συγγραφέα

Γιατί να κάνω αυτοέκδοση με τις Εκδόσεις «Λευκό Μελάνι»;

Ενημερώσου για την σειρά εκπαιδευτικών βίντεο/σεμιναρίων για την αυτοέκδοση βιβλίου στο διαδίκτυο, εδώ…www.formula-autoekdosis.selfpublishingonline.eu

Η Διαδικτυακή Αυτοέκδοση παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

5 Σχόλια
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια

[…] ένα χειρόγραφο, θέλετε; Όχι βέβαια. Πρέπει να πάτε πέρα από τη συγγραφή και να έχετε ένα “καθαρό μονοπάτι”, ως προς το […]

[…] μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επιτυχημένη διαδικτυακή συγγραφική καριέρα σου, που δεν πρέπει να παραβλέψεις. Παράβλεψη, που […]

Ανώνυμος

Οι πιο παράξενες, με την καλή έννοια, συμβουλές προς συγγραφείς που έχω δει.

self-publishing online FAQ

ΜΑΘΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ…

Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή στην παρέα μας
για να έχεις ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ πρόσβαση
σε 
όλες τις αναρτήσεις του blog!

εγγραφή μέλους - διαδικτυακή αυτοέκδοση


     

 

 

Εγγραφή youtube

 

Εκδόσεις Λευκό Μελάνι