Το ΠΡΩΤΟ Ελληνικό Ιστολόγιο για την ΔΩΡΕΑΝ Αυτοέκδοση Βιβλίων μέσω Διαδικτύου

Διαδικτυακές πλατφόρμες έκδοσης και διακίνησης ψηφιακών βιβλίων – 2015

 

 


 
 
 

Πολλές πλατφόρμες έκδοσης σας παρέχουν εργαλεία για τη έκδοση και τη διακίνηση του βιβλίου σας.

 


“Createspace can publish eBooks as well as hard copies of your eBook”Η έκδοση και η διακίνηση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μπορείτε να γράψτε το καλύτερο βιβλίο του κόσμου! Ένα που να είστε απόλυτα σίγουροι ότι θα προκαλέσει θύελλα στο αναγνωστικό κοινό. Μπορείτε να σιγουρέψτε το ότι είναι τέλεια γραμμένο, υπέροχα επιμελημένο, απίθανα μορφοποιημένο, και παρ’ όλα αυτά να έχετε δημιουργήσει ένα προϊόν που να μην διαβαστεί ποτέ και από κανέναν. Κι αυτό γιατί δεν άκουσε ποτέ κανείς για την ύπαρξή του.

Για να φτιάξτε ένα επιτυχημένο ebook θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι κάνετε όταν φτάσετε στο στάδιο της διακίνησης (marketing). Ναι, η διακίνηση μπορεί να είναι δύσκολη υπόθεση και μερικές φορές απαιτεί τη χρήση αρθρογραφίας, ή ακόμα και ομάδας δημοσίων σχέσεων. Προς το παρόν ωστόσο, ας ξεκινήσουμε λίγο πιο αργά. Για το βιβλίο σας που έχετε αποφασίσει να πουλήσετε, υπάρχουν πλατφόρμες έκδοσης που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε άμεσα.
Να μερικές από τις πιο δημοφιλείς, τουλάχιστον από τις πιο αγαπημένες μου!

 

lulu

Η Lulu είναι ένα μέρος όπου μπορείτε, όχι μόνο να δημοσιεύστε το βιβλίο σας (καλύτερα από τα περισσότερα site που επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός βιβλίου), αλλά και να το διακινήστε. Μπορείτε να γράψτε το βιβλίο σας, ψηφιακό ή έντυπο, και αμέσως να αρχίστε να το πουλάτε μέσα από τα κανάλια αυτής της πλατφόρμας. Είναι δικτυωμένη με μερικά από τα καλύτερα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, μέχρι τα μεγαλύτερα κανάλια διακίνησης του κόσμου, όπως τα Amazon και Barns & Noble. Ακόμα, σας επιτρέπει να διαμορφώστε τις τιμές πώλησης όπως εσείς επιθυμείτε.

 

blog-logo

Η Payhip είναι πιο λυτή λύση για το βιβλίο σας απ’ ότι η Lulu, αλλά αξίζει μία αναφορά, για το πόσο απίστευτα απλή είναι. Χρησιμοποιώντας την Payhip, μπορείτε να δημιουργήστε συνδέσμους (links) προς το βιβλίο σας σε οποιαδήποτε τοποθεσία. Είναι σχεδιασμένη ώστε να λειτουργεί πολύ καλά με ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως τα Twitter, Facebook κ.ά. Επίσης διαχειρίζεται όλες τις πληρωμές για εσάς μέσω Pay Pal.

 

kdp-logo-stacked-a

Είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να δημοσιεύστε το βιβλίο σας. Η Amazon είναι η εταιρία που έχει κερδίσει κι εμένα, από την πρώτη μου κιόλας εκδοτική προσπάθεια, και διαθέτει και το ασυναγώνιστο KDP Select. Αν θέλετε να συνεργαστείτε με την Amazon, μέσα από το Kindle store θα μπορέστε με τον ταχύτερο τρόπο να συνδεθείτε με χιλιάδες χιλιάδων χρήστες αυτής της υπερ-πλατφόρμας, ή όπως κάποιοι την ονομάζουν, της «μηχανής παραγωγής χρήματος» της παγκόσμιας αγοράς. Με δεδομένο του ότι η Kindle είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στα ebooks, εκδίδοντας σε αυτή την πλατφόρμα σημαίνει άμεση αναγνώριση, για εσάς , και για το βιβλίο σας.
Αυτό όμως που θεωρώ ως πρόβλημα με την Amazon, είναι ότι δεν διαθέτει αλγόριθμο αναγνώρισης της Ελληνικής γλώσσας -προς το παρόν-, και ο μόνος τρόπος για να ανεβάσετε βιβλία στην Ελληνική είναι μέσω τρίτων εταιριών (third party).

 

swlogo

H Smashwords είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τον νέο εκδότη να βεβαιωθεί πως το έργο του θα βρεθεί μπρος στα μάτια ενός τεράστιου πλήθους αναγνωστών. Η πλατφόρμα αυτή θα προωθήσει το βιβλίο σας μέσα από το iBookStore της Apple,  αλλά και την Barnes & Nobles, και μίας ντουζίνας άλλων βιβλιοπωλείων. Η έκδοση είναι εντελώς δωρεάν, σε αντίθεση με κάποιες άλλες ιστοσελίδες του είδους. Το πιο σημαντικό είναι πως ο συγγραφέας θα αποκομίσει μεταξύ 65% και 85% των ποσοστών του, ακόμη και από την κυκλοφορία του βιβλίου του μέσω τρίτων, κάτι που οι άλλες πλατφόρμες σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν.

 

logo_small_new

Συνεργαστείτε μαζί της για να αποκτήστε πρόσβαση σε διεθνές κοινό. Αν αισθάνεστε πως το βιβλίο σας θα τα καταφέρει καλύτερα σε παγκόσμιο, παρά σε τοπικό επίπεδο, προτιμήστε την κυκλοφορία του με την Kobo. Αυτή η πλατφόρμα συνδέεται  με τους εκδότες σε πάνω από 170 χώρες. Έχει κανάλια συνεργασίας με χιλιάδες καταστήματα πώλησης βιβλίων, τόσο σε ηλεκτρονική, όσο και σε έντυπη μορφή, και διαθέτουν ένα τεράστιο δίκτυο επαφών, που χρησιμοποιεί συνεχώς ώστε να φέρνει στους πελάτες της την μέγιστη προσοχή του κοινού. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, η Kobo θα μορφοποιήσει ένα απλό έγγραφο word, σε ένα πλήρες ηλεκτρονικό βιβλίο για σας, χωρίς καμία χρέωση.

 

imagesΣε αυτή την πλατφόρμα, τρία είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις προηγούμενες, αλλά και με όποια άλλη δεν αναφέρω σε αυτό το άρθρο.

  1. Τα βιβλία σας τα πουλάτε κατευθείαν από την ιστοσελίδα σας.
  2. Το ποσοστό που προσφέρουν στο συγγραφέα είναι το θεαματικό νούμερο 95%, ποσοστό για το οποίο αμφιβάλω αν θα βρεθεί ποτέ σημαντικός ανταγωνιστής του.
  3. Ένα βασικό στοιχείο του marketing είναι η λίστα συνδρομητών-πελατών. Παρά την μεγαλύτερη δημοτικότητα πολλών από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες, από καμία τους δεν πρόκειται να αποκομίστε ούτε ένα email από τους αγοραστές σας, πράγμα που, σαν διαδικτυακός έμπορος πρέπει να σας ενδιαφέρει απόλυτα, ιδιαίτερα αν σκέφτεστε να ασχοληθείτε με Affiliate marketing και Email marketing, κάτι που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα!

Dimos Velenjas

 

 

Σύνοψη
Υπάρχει μία πληθώρα από διαδικτυακούς εκδότες, διαθέσιμους για όλα τα γούστα και προσδοκίες. Μερικοί είναι φυσικά καλύτεροι από άλλους.  Οι προτιμώμενοι από εμένα είναι οι Kobo Writing Life, Smashwords, Amazon KDP, Payhip, Lulu και Gumroad. Σας προτείνω να κάνετε μία πιο ενδελεχή έρευνα πριν επιλέξτε κάποια, αν κι εγώ προσωπικά συνεργάζομαι με όλες, ανάλογα με το είδος του βιβλίου μου και τους εμπορικούς προσανατολισμούς που μου προσφέρει το κάθε ένα βάσει του αντικειμένου του. Όποια κι αν επιλέξτε πάντως, σας εύχομαι καλή τύχη με το ηλεκτρονικό βιβλίο σας!

 

 

Written by Δήμος Βελέντζας

Δήμος Βελέντζας

Ο Δήμος είναι Συγγραφέας, Αυτοεκδότης βιβλίων μέσω διαδικτύου και Blogger. Ασχολείται επίσης με την Κατασκευή Ιστοσελίδων και το Internet Marketing σε διάφορους τομείς. Ακόμη, είναι Μουσικός, Συνθέτης, Ηχολήπτης και Μουσικός παραγωγός.

Γίνε τώρα συνδρομητής, για να ενημερώνεσαι για τις νέες αναρτήσεις μας!

10 Responses to Διαδικτυακές πλατφόρμες έκδοσης και διακίνησης ψηφιακών βιβλίων – 2015

Η ιστοσελίδα παροτρύνει τα σχόλια για τη δημιουργία εποικοδομητικού διαλόγου!

ΤΙ είναι & ΠΩΣ γίνεται?

help-twitter copy2 copy

Γίνε τώρα συνδρομητής, για να ενημερώνεσαι για τις νέες αναρτήσεις μας!

 
Διαδικτυακή αυτοέκδοση

Διαδικτυακή Αυτοέκδοση - YouTube